logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grzejniki aluminiowe grzeją tylko do połowy po modernizacji CO - co robić?

marasm 09 Wrz 2010 21:22 5716 5
REKLAMA
  • #1 8494156
    marasm
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,

Zmodernizowałem nieco swoją instalację CO, do tej pory miałem część grzejników żeliwnych część aluminiowych, układ otwarty piec węglowy obieg grawitacyjny rury grube żeliwne.

Obecnie wszystkie grzejniki to aluminium, rurki miedziane, piec ten sam dołożyłem do układu pompkę.

Dom jest 3 poziomowy tj piwnica, w której znajduje się piec oraz parter i piętro (na piętrze w najwyższym punkcie zbiornik przelewowy).

Przed modernizacją wszystkie grzejniki grzały bez zarzutu. Obecnie część grzejników jest OK, a część grzeje po całej długości ale tylko na połowie wysokości. Od połowy w dół jest zimna. Dzieje się tak z częścią grzejników na piętrze i częścią na parterze. Układ był odpowietrzany i obecnie po odkręceniu odpowietrznika w grzejniku natychmiast zaczyna lecieć woda. rurka odpływowa przy grzejniku jest chłodna, temperatura na piecu to 50-60st, powrót do pieca gorący.

Co może być przyczyną takich objawów???
  • REKLAMA
  • #2 8494255
    Rzuuf
    Poziom 43  
    Ocena: 1700
    Za słaby przepływ w tych grzejnikach "na 1/2 zimnych". Sprawdź ustawienie regulatora, lub kryzę.
    Dostosuj przepływy tak, aby ze wszystkich grzejników na odpływie woda była ledwie ciepła, a nie gorąca - tam, skad woda odpływa goraca - oznacza, że nie zdążyła oddać całego swojego ciepła, czyli przepływ jest zbyt szybki, a tam, gdzie grzejnik jest w połowie zimny - oznacza, że woda w połowie swojej drogi już oddała całe swoje ciepło i więcej go nie ma, czyli albo jest za słaby przepływ, albo grzejnik jest "przewymiarowany" i jego zdolność oddawania ciepła jest większa, niż dopływ ciepła.
  • REKLAMA
  • #3 8494281
    electro_Nick
    Poziom 33  
    Ocena: 203
    Zgaduje-za mocno skręcony odpływ z grzejnika.
  • REKLAMA
  • #4 8494282
    zybi271
    Poziom 21  
    Ocena: 20
    marasm napisał:
    Obecnie część grzejników jest OK, a część grzeje po całej długości ale tylko na połowie wysokości.

Musisz wyregulować układ, domyślam się że te grzejniki które są bliżej pieca grzeją dobrze, a te dalej słabo?
    Jeżeli tak masz to na dole grzejników na rurce wylotowej jest taki zaworek na imbus, który musisz trochę przykręcić(zmniejszyć przepływ) w tych grzejnikach które grzeją dobrze, aby pozostałe(odkręcony zaworek) też grzały.
  • REKLAMA
  • #5 8583355
    kpzar
    Poziom 10  
    Witam.
    Ja mam podobny problem, tylko u mnie jest część grzejników starych blaszanych, na którym jest tylko zawór u góry oraz grzejniki aluminiowe z dwoma zaworami u góry i u dołu.
    Grzejniki na piętrze grzeją całe, a na dole połowa.
    Prosiłbym o pomoc, bo już nie wiem co robić.
  • #6 8588108
    dzikamysz
    Poziom 16  
    Ocena: 58
    Z modernizacją instalacji jest zawsze problem i tak na prawdę zawsze jest pewne ryzyko że zamieniając instalację grawitacyjną na pompową, czy rodzaj grzejników, układ ciśnień w instalacji zupełnie ulega zmianie. Osobą mającym taki problem mogę tylko polecić poszukanie w okolicy kogoś kto pomoże w rozwiązaniu problemu. Zgadnięcie na odległość co może być powodem problemów sprowadza się do podania kilku prawd o przyczynach tego stanu (za małe przepływy, zapowietrzona instalacja, brak zaworów zwrotnych, zamulona instalacja ITD).
REKLAMA