logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grzejniki aluminiowe nie grzeją w całości, letnie powroty, układ zamknięty CO

kill_gil 29 Sty 2014 19:07 9927 35
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego aluminiowe grzejniki w zamkniętym układzie CO grzeją tylko górą, a powroty zostają letnie, i jak to naprawić bez kucia całej instalacji?

Najbardziej prawdopodobną przyczyną jest zbyt duży opór hydrauliczny długich nitek wykonanych z rur PP 20 mm, a dodatkowo zgrzewy mogły jeszcze zmniejszyć ich realny przekrój; sama regulacja nie rozwiązała problemu [#13237139][#13240638][#13282810] Pomogła dopiero wymiana głównych rur z kominka do kotła gazowego z „20” na „32” — po tym wszystkie grzejniki zaczęły grzać w całości [#13282810] W praktyce 20 mm może wystarczyć przy krótkich odcinkach lub małej liczbie grzejników, ale przy długiej instalacji w podłodze i kilku odbiornikach robi się za małe [#13237139] Zawory termostatyczne i próby kryzowania nie były tu kluczowym rozwiązaniem; problem leżał w przepływie przez za wąską magistralę [#13282810][#13254338]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 13236350
    kill_gil
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    Witam!

Proszę Was o wsparcie.
    Zrobiłem ogrzewanie jak na rysunku poniżej w swoim 70m2 mieszkaniu. Jest to układ zamknięty z piecem CO gazowym połączony wymiennikiem płytowym z układem otwartym kominka. Układ zamknięty jest w całości połączony rurami pp 20mm a grzejniki są aluminiowe. 5 szt po 10 żeber, jeden 15 i drabinka w toalecie.

Prawie wszystko działa pięknie. Kominek grzeje przez wymiennik bardzo szybko grzejniczki jak i gazowy nie ma z tym problemu jednak wszystkie grzejniki grzeją tyko górą. Powroty są letnie a im dalej od pieca(zależy który chodzi) jest zimniej na powrocie. Nie ważne czy pompe np przy kominku ustawie na "1" czy "3" praktycznie nie ma różnicy.

Myślałem już o tym że gdzieś plastik zbyt mocno zgrzałem i zrobiła się kryza bo syf raczej nie-wszystko nowe...

Macie jakiś patent jak sprawdzić gdzie leży problem? Być może trzeba cos doregulować? Anemostaty wszystkie na full. Zaworki powrotu też. Chciałbym to jak najszybciej rozwiązać bo mam w planie panele kłaść a głupio by było znowu zrywać(rury idą głównie w podłodze)

Za wszelką pomoc będę wdzięczny!

Grzejniki aluminiowe nie grzeją w całości, letnie powroty, układ zamknięty CO
  • REKLAMA
  • #2 13236447
    Sono2020
    Poziom 20  
    Ocena: 146
    W skrócie
    1 odpowietrzanie
    2 kryzowanie
    3 czy poza tym temperatura w pomieszczeniach z grzejnikami jest komfortowa ?
    4 mało podałeś danych poprzyj je jakimiś zdjęciami
    5 czy robiłeś średnicowanie rur czy rozdzielacz ?
    6 czy tak jak na rysunku kominek jest na jednym końcu obiegu a kocioł na drugim ?
  • #3 13236457
    FOSGEN1
    Poziom 27  
    Ocena: 334
    kill_gil napisał:
    Anemostaty wszystkie na full
    :?: :?: :?:
    Zaworkami powrotu musisz sobie doregulować, zmniejszając przepływ od strony kotła.
  • #4 13236480
    jas67
    Poziom 22  
    Ocena: 116
    FOSGEN1 Zawory powrotne nie służą do regulacji przepływu.

Tu mi się nie podoba to że całość jest na rurkach 20mm. Jeśli naprawdę całość to za mała średnica.

O co chodzi z tymi anemostatami? Jak się to ma do grzejników?
  • #5 13236503
    FOSGEN1
    Poziom 27  
    jas67 napisał:
    Zawory powrotne nie służą do regulacji przepływu.

Azaliż? Bo ja sobie za ich pomocą instalację regulowałem...

Sono2020 napisał:
    3 czy poza tym temperatura w pomieszczeniach z grzejnikami jest komfortowa ?

to chyba najważniejsze pytanie.
  • #6 13236586
    kill_gil
    Poziom 9  
    Kominek i gazowy są jak na rysunku- po przeciwnej stronie. Nie mam fotek niestety...
    Temperatura w pomieszczeniach nie ma wpływu. Moge rozgrzać tak że jest cieplutko, nie ma znaczenia.

Niestety dosłownie cały układ jest na 20 i jak o tym myślę to mogłem dać na główne nitki większą średnicę... teraz wszystko zalane wylewką, masakra...
    Powiedzcie coś więcej o tych regulacjach. Da sie to jakoś odratować?
  • #7 13236804
    jas67
    Poziom 22  
    FOSGEN1 napisał:
    jas67 napisał:
    Zawory powrotne nie służą do regulacji przepływu.

Azaliż? Bo ja sobie za ich pomocą instalację regulowałem...

Hmm. Ja sobie mogę w całym domu mogę fazę puścić żółto zielonym przewodem (kto mi zabroni) i wszystko będzie działać. Ale czy to oznacza że będzie dobrze zrobione? Ale to tylko tak na marginesie. W kolegi instalacji kryzowanie nic nie da bo zasilanie idzie raz z jednej strony raz z drugiej.
    Skoro pomieszczenia zagrzewa to chyba nie ma sensu walić domu by to przerabiać.
  • #8 13236916
    kill_gil
    Poziom 9  
    Nie no zasilanie mam zawsze z tej samej strony grzejnika(powrót na powrót zasilanie na zasilanie)

Niby możnaby to zostawić ale jest to zrobione na nowo i nie wiem czy nie zdecydowałbym się na wykucie samych głównych 2 nitek łączących te dwa piece. Musiałbym być pewny że to to jest przyczyna.

Najchętniej spróbowałbym jeszcze regulacji bądź czwgoś generalnie mniej inwazyjnego od kucia rur...

Dodano po 2 [minuty]:

... no tak ale jak zacznę kryzować dla jednego pieca to dla drugiego już będzie klapa...
  • REKLAMA
  • #9 13237004
    jas67
    Poziom 22  
    kill_gil napisał:
    Nie no zasilanie mam zawsze z tej samej strony grzejnika(powrót na powrót zasilanie na zasilanie)

Miałem na myśli że grzanie idzie raz z jednego kotła, raz z drugiego więc z różnych stron.
  • #10 13237079
    kill_gil
    Poziom 9  
    jas67 napisał:
    kill_gil napisał:

Miałem na myśli że grzanie idzie raz z jednego kotła, raz z drugiego więc z różnych stron.

Tak tak...

Zastanawia mnie tylko ta średnica rur. Z pieca mam wyjście 3/4 cala to jakieś 18mm. Większa rura nie miałaby chyba większego sensu
  • #11 13237139
    jas67
    Poziom 22  
    Na opór hydrauliczny ma wpływ nie tylko średnica rury ale też jej długość. W kotle masz krótki odcinek, w podłodze już długi. Rurką 20 możesz zasilić powiedzmy 2 grzejniki ale nie 7. Według mnie te główne rury są do wymiany.
  • #12 13237221
    kill_gil
    Poziom 9  
    Rozumiem...
    Próbuje samego siebie oszukać i uniknąć tej makbrycznej roboty...
    Według Ciebie jaką rurę powinienem zastosować? 25 czy 32(chyba takie są pp)
    Spróbuje jutro jeszcze coś pokombinować a jak się nie da to młot i wykuwam rury.

Dodano po 53 [minuty]:

Dodam że od pieca do kominka mam 10 metrów.
  • #13 13238972
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 623
    Zobacz tak odkręć wszystkie głowice termostatyczne (same głowice zaworów nie ruszaj) puść pompkę na 3 biego odczekaj 30 minut i zobacz czy całe się nagrzeją może nie potrzeba ich przerabiać wystarczają a głowice to regulują oczywiście w piecu napal porządnie
  • #14 13239039
    kill_gil
    Poziom 9  
    Spróbuje dzisiaj tak zrobić ale ja generalnie mam wszystkie odkręcone głowice a jak pale to porządnie...

Myślę jeszcze nad ciśnieniem roboczym w układzie zamkniętym. Czy jak zwiększe będzie lepszy przepływ? Aktualnie mam 1,5 bar.
  • REKLAMA
  • #15 13239844
    jas67
    Poziom 22  
    Zawory termostatyczne w tym układzie są bardzo niepożądane. Kocioł na paliwo stałe + zawory termostatyczne+ mały układ = możliwość gotowania wody.
  • #16 13239870
    kill_gil
    Poziom 9  
    Zawory mam zwykłe przepływówki działające niezależnie od temperatury ze skalą od * do 6
  • #17 13239890
    jas67
    Poziom 22  
    Pisałeś że masz głowice odkręcone więc raczej termostatyczne, nie ?
  • REKLAMA
  • #18 13239952
    kill_gil
    Poziom 9  
    No to niezła akcja! Jestem teraz w leroy i faktycznie mam same termostatyczne zawory! Może się tak dziać że mimo tego iż są ustawione na max przepływ to w momencie gdy nagrzeje się góra grzejnika super one zaczną przymykać a dół zostaje letni?
    Dodam że na piecu zasilanie i powrót są gorące a na grzejnikach powrót letni.
  • #19 13240099
    FOSGEN1
    Poziom 27  
    kill_gil napisał:
    No to niezła akcja!

Kolega już Ci radził - zdejmij te głowice i zobacz jaki będzie efekt.
  • #20 13240293
    kill_gil
    Poziom 9  
    Grzeje właśnie. To samo. Zasilanie gorące powrót letni/zimny.

Od pieca CO do kominka mam dokladnie 12metrów. Jakie rury dać? 25 czy 32?
    Jutro rozbiórka niestety.
  • #21 13240312
    FOSGEN1
    Poziom 27  
    Słuchaj, ale czy masz jakieś zastrzeżenia do ciepła w mieszkaniu?
  • #22 13240351
    Maciej Raniś
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Jeżeli powroty grzejników są zimne, a powrót pieca gorący, to którędy zamyka się obieg w takim razie? Czyżby wymiennikiem płytowym, który ma mniejszy opór przepływu? Nie powinno być tam zaworu blokującego przepływ, gdy grzeje kocioł gazowy? A jeśli jest to przepraszam, jestem elektrykiem a nie hydraulikiem i nie umiem czytać tych schematów, ale w takim razie ponowię zapytanie, którędy zamyka się w sposób "magiczny" obieg? I analogicznie, gdy grzeje kominek, przekazuje ciepło przez wymiennik, to jasne, jednak po stronie układu zamkniętego powinna być pompa obiegowa i powinna ona wymuszać obieg czynnika przez grzejniki, bo innej drogi mieć on nie może (no chyba że przez kocioł gazowy, ale jego wtedy też powinno się odciąć).
  • #23 13240390
    jas67
    Poziom 22  
    Kolega pisał że końcowe grzejniki tak słabo grzeją, nie ? W takim razie powrót ciepły przez przepływ przez te dobrze grzejące grzejniki.
    Na jaką średnicę wymienić te rury to nie jestem pewien. Myślę że 25 (średnica wewnętrzna ok.17 ) może być za mała. Ja bym dał 32.

O ile dobrze widzę to przy kotle i wymienniku są zawory zwrotne więc odpada przepływ przez wymiennik.
  • #24 13240415
    Maciej Raniś
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Ja widzę w pierwszym poście że "[...]wszystkie grzejniki grzeją tylko górą[...]" i na tym oparłem poprzednią wypowiedź. Jeśli zawory są to może wypada się upewnić o ich prawidłowym działaniu?
  • #25 13240543
    kill_gil
    Poziom 9  
    Maciej Raniś napisał:
    Ja widzę w pierwszym poście że "[...]wszystkie grzejniki grzeją tylko górą[...]".

Ja jestem elektronikiem ale zawór przed wymiennikiem jest.
    Wyraziłem sie może mało precyzyjnie. Im dalej tym gorzej. Gorzej też jest z większym grzejnikiem. Obieg na pewno zamyka się na grzejnikach bliższych.

Ogrzewanie spełnia zadanie przy tych lekkich mrozach które mieliśmy w tym roku. Piec CO i 5 grzejników zbudował pseudoinstalator. Ja byłem w tym czasie za granicą i niestety zaufałem. Inny fachowiec ocieplał dach(mieszkanie jest dwupiętrowe) i suma sumarum jak wróciłem na "gotowe" w zimę to okazało się że trza było stamtąd uciekać. Poprawiłem osobiście uszczelnienie dachu(rozbiórki, folie wata) dołożyłem grzejniki i zbudowałem kominek. Chciałem mieć pewność że przeżyje kolejną zimę. Teraz okazuje się że nie grzeje jak ma.

Jak mówisz 32 to siądzie 32. 25 to zbyt mała różnica jak na tak masakryczną robotę a ja chcę mieć pewność.
  • #26 13240638
    Sono2020
    Poziom 20  
    Ocena: 146
    Standardowo w kotłach gazowych o mocach do 25kW są wyjścia CO 3/4 więc rura fi25 musi wystarczyć.
    Ja osobiście w styczniu w remontowanym budynku z 90tych lat zakładałem PEX25 na główną nitkę grzewczą.
    Według rozmiarówki rura 3/4 cala ma 26,9mm śr zew i ściankę 2,65mm czyli około 21,6mm wewnętrznych.
    Teoretycznie jeżeli masz rury fi 20 i są prawidłowo zgrzane to powinno Ci to wszystko hulać jak należy.
    Stawiam na 100% na źle zgrzane rury przez co średnica Ci się diametralnie zwęziła.
    Kilka lat temu robiłem zgrzewankę i więcej do niej nie powrócę.
    Niby tania i prosta robota i maszyny ale ja jej nie chcę znać właśnie przez możliwość zmniejszenia średnicy przez nieprawidłowe zgrzanie.
    Jak chcesz to prosto zrobić to zrób główną nitkę w PEX25 i trójnikuj na PEX16 z głównej do kaloryfera a o maszynę do zaciskania popytaj w hurtowniach hydraulicznych pożyczą Ci jak ich znasz lub zostawisz jakiś zastaw.
    A i pamiętaj że jak byś kupował w systemie MULTIRAMA to musisz mieć osprzęt do multiramy i podobnie.
  • #27 13240734
    kill_gil
    Poziom 9  
    Systemu na pewno już nie będę zmieniać bo doprowadzenia do grzejników zostaną ale zgadzam się z Tobą że jest ryzyko zmniejszenia przekroju przy zgrzewach. O tym jako pierwsze pomyślałem. Do tego zbyt mały przekrój rury i już jest klapa.
  • #28 13240932
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #29 13241630
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 623
    Jeszcze jedno pytanie czy kominek i piec gazowy przypadkiem niemaja zaworu mieszalnikowego?
  • #30 13254338
    qwaq
    Poziom 1  
    16 - 3/8"
    20 - 1/2"
    25 - 3/4"
    Standardowo instalację trójnikową prowadzi się rurą 25 gałązki 16 lub 20 w zależności od długości gałązki i wielkości grzejnika..
    W przypadku tej instalacji należy sprawdzić czy działa zawór zwrotny przy wymienniku (czy nie nagrzewa się wymiennik podczas pracy kotła) i czy zawory powrotne przy grzejnikach są otwarte. Należy zdjąć zawory termostatyczne - one pomimo otwarcia potrafią ograniczać przepływ i odpowietrzyć.
    Jeśli po podaniu wyższej temperatury WSZYSTKIE grzejniki w dalszym ciągu są zimne na dole trzeba powiększyć średnicę - przede wszystkim powrotu.
    Jeśli część grzejników jet gorąca wówczas próbować wysterować za pomocą zaworów powrotnych przy grzejnikach - one są zamiast kryz.

W moim budynku bez kryz przy instalacji trójnikowej 25 kocioł daje sobie radę przy 12 grzejnikach pokojowych o mocy 2000 - 2300 i kilku łazienkowych i kuchennych - 300 - 500.
    Nie stosowałem żadnych płey a żebra i poprzez zmianę wielkości grzejników uzyskałem komfort.
    Ta 20 do 80 m2 powinna wydać.
    Może zamiast rozkuwać łatwiej zamknąć obieg kołem. Można sprawdzić efekt łącząc próbnie powrót rurą PEX

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zbudował system ogrzewania w swoim mieszkaniu o powierzchni 70 m², wykorzystując piec gazowy i kominek w układzie zamkniętym. Napotkał problem, że grzejniki aluminiowe grzeją tylko górą, a powroty są letnie, co sugeruje niewłaściwy przepływ ciepłej wody. W dyskusji poruszono kwestie odpowietrzania, kryzowania, średnicy rur (20 mm), oraz regulacji zaworów. Użytkownik rozważał wymianę rur na większe (25 mm lub 32 mm) oraz poprawę ustawień zaworów termostatycznych. Po wymianie rur z 20 mm na 32 mm, problem został rozwiązany, a wszystkie grzejniki zaczęły działać prawidłowo. Użytkownik podkreślił, że zgrzewanie rur może prowadzić do kryzowania i zalecał unikanie tego systemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA