logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

STK465 - Dlaczego na wyjściu mam tylko pół sinusoidy pod obciążeniem?

PESYMISTA 27 Sty 2003 17:00 1788 12
REKLAMA
  • #1 90103
    PESYMISTA
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam mam problem z hybryda STK465 ,wymieniłem spalonna na nowa(miała wyjśćia zwarte do zasilania) jednak teraz rtroszke działa tzn mam problem taki że sinus podaje na wejscie a na wyjsciu mam tylko pol sinusoidy ten dodatni ale tylko w stanie obciazenia jak niejest obciaazony to mam idealny przebieg wymienilem elektrolity i posprawdzalem pozostale elementy. Układ jest troszke inny niz aplikacja podaje ale przeciez wczesniej musialo dzaiacac.
  • REKLAMA
  • #2 90112
    krzysiek
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    sprawdz zasilanie wzgledem masy z aplikacji widze dodatnie i ujemne napiecie ktoregos brakuje lub uszkodzony 100 om na stopien wejsciowy
  • REKLAMA
  • #3 90633
    leszczu
    Serwisant RTV
    Ocena: 61
    witka....profilaktycznie podsyłam data schet.....- może masz inny
    Załączniki:
    • Stk457.pdf (65.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 90648
    TOMI
    Serwisant RTV
    Ocena: 261
    Pytanie pomocnice. Czy w obydwuch kanałach tak się dzieje?
  • #5 93882
    PESYMISTA
    Poziom 15  
    W obydwu kanalach pojawia sie taki dziwny przebieg pod obciazeniem w jednym przy mniejszym sygnale wejsciowym a w drugim przy wiekszym sygnale, sprawdzilem wszystkie elementy i napiecia po kilka razy. wartosci sie zgadzaja a przebiegi sa niepoprawne.
    Mam dwie rozne aplikacje jedna taka jak ta wyze a druga jakas nowsza ale bardzo podobna i lepiej wygladajaca.
  • REKLAMA
  • #6 94037
    TOMI
    Serwisant RTV
    Sprawdź napięcie bezpośrednio między nogami 10 i 11 bez obciążenia i wysterowania, oraz zmierz napięcia na nodze 4 i 13 a masą i napisz wyniki. Jeszcz jedno, która połówka sinusoidy jest a której nie ma?
  • REKLAMA
  • #7 94786
    PESYMISTA
    Poziom 15  
    Witam brakuje mi dodatniej czesci sinusoidy (podaje sygnal z generatora)
    a napiecia sa taki:
    4-gnd 2,66V
    13-gnd 2,91V
    a nogi 10 i 11 sa polaczone razem na druku
  • #8 95514
    PESYMISTA
    Poziom 15  
    sorki pomylilem sie przy pisaniu
    miedzy noga 4 a masa jest 4,66V a nie 2,66V tak jak podalem
    poza tym w aplikacji wystepuje rezystor 0,33 oma a umnie niema na niego nawet miejsca czy jet mozliwe aby ta koncowa byla produkowana z rezystorem w struktuze?
  • #9 95593
    TOMI
    Serwisant RTV
    Napięcie takie może wskazywać że na wyjściu może być trochę stałego + co wskazywać może na uszkodzenie w obwodzie bootstrap, a dokładnie złe zasilanie. Zrób tak. Pomierz napięcia na końcówkach jednego kanału bez obciążenia i wysterowania. Następnie dokonaj pomiaru tych samych nóżek z obciążeniem i wysterowaniem. Wyniki napisz mi. Pozostaje jeszcze rozpracować jak jest zasilane sprzężenie bootstrap, a dokładnie chodzi o napięcie przed rezystorem 1k który jest połączony z 3.3k
  • #10 95768
    PESYMISTA
    Poziom 15  
    oto napiecia bez obciazenia i z obciazeniem
    1 -0,23
    2 -0,215
    3 0
    4 4,66 5,3
    5 -34,8 -36,2
    6,7 0,04
    8 33,2 32,7
    9 35,7
    10,11 0,16
    12 -34,6 -36,4
    13 2,8 3,6
    14 0
    15 -0,15
    16 -0,18
    napiecia ktore nie sa powturzone w kolumnie z obciazeniem sa takie same w obydwu przypadkach a co to do bosttrap to jest tak jak w aplikacji tylko tyle ze zamiast 3,3 koma jest 2,2 kilo
  • #11 95970
    TOMI
    Serwisant RTV
    Wszystko wskazuje że ze scalakiem jest coś nie tak, przy czym dziwne jest to że w obu końcówkach jest źle. Jeszcze elki w układzie bootstrap wymień.
  • #12 96020
    krzysiek
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    w dalszym ciagu stawiam na zasilanie zreszta tomi o nim wspomina ja osobiscie tego bym sie trzymal i zwrocil na to uwage ale tylko moja sugestia i chodzi mi wlasnie o zasilacz!!
  • #13 97768
    PESYMISTA
    Poziom 15  
    Witam od zasilacza to mozemy dac sobie spokuj bo wymienilem profilaktycznie mostek i elektrolity w zasilaczu oraz wszystkie elektrolity w obrebie koncowy(te co sa na aplikacji)
    POZDRAWIAM

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wzmacniacza hybrydowego STK465, który pod obciążeniem generuje na wyjściu tylko dodatnią połówkę sinusoidy, mimo że na wejściu pojawia się pełny sygnał sinusoidalny. Bez obciążenia przebieg jest prawidłowy. Wymieniono uszkodzony układ scalony oraz elektrolity, sprawdzono pozostałe elementy i napięcia, które wydają się zgodne z dokumentacją, choć układ różni się nieco od aplikacji producenta (brak rezystora 0,33 Ω). Pomiary napięć na nóżkach układu wskazują na obecność stałego napięcia na wyjściu, co może sugerować uszkodzenie obwodu bootstrap lub problemy z zasilaniem. Zasilacz i mostek prostowniczy zostały wymienione profilaktycznie. Sugerowano wymianę elektrolitów w obwodzie bootstrap oraz dokładne sprawdzenie zasilania względem masy. Pomimo tych działań problem utrzymuje się w obu kanałach, co wskazuje na możliwą usterkę samego układu scalonego lub niezgodność z dokumentacją aplikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA