logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy na estradzie podłącza sie głośniki w przeciwfazie?

diyManiek 15 Wrz 2004 18:08 2729 11
REKLAMA
  • #1 855049
    diyManiek
    Poziom 29  
    Ocena: 65
    Zakupiłem niedawno zwrotnice odgałęźnikową z Janbo 300Hz 4/4ohm noi gdybym lutował zgodnie z zaznaczeniem to satelita pracowałaby w przeciwfazie do subwoofera. Poprostu jest oznaczenie, że + satelity lutuje sie do - na wejściu. Poradzcie co mam teraz począć bo się zagubiłem, a wydaje mi się, ze głośniki powinny pracować współfazowo - membrany powinny być wychylane na zewnątrz - a nie wewnątrz klosza głośnika :?:
  • REKLAMA
  • #2 855063
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 855199
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    A nie zauważyłeś że te głośniki pracują w innych pasmach ?
    i stoją w kolumnie lub jako klocki w pewnych odległościach ?
    I dlatego ktoś o tym pomyślał i takie włączenie jest prawidłowe.
    Pozdr. J.
  • #4 855287
    newtonek
    Poziom 18  
    Ocena: 56
    To po prostu dlatego, ze zwrotnica przesuwa w fazie sygnal dochodzacy do podlaczonych do niej glosnikow (w ogolnosci nie kazda zwrotnica, bo zalezy to od jej budowy, ale ta widac tak) - normalna sprawa (i to nie tylko na estradzie :). Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 855584
    diyManiek
    Poziom 29  
    Rozumiem. Mam jeszcze jedno pytanie do Was :) . Czy mogę podłączyc kolumny z 4 na 8ohm i dać na to sygnał mono ze wzmacniacza. Poprostu instalacja zmostkowana. W kolumnach są zwrotnice 4/4ohm więc znowu mi coś nie pasuje??? Czy można układ wtedy łączyć tak jak zwykłe głośniki??? :?: ???
  • #6 855651
    newtonek
    Poziom 18  
    Przepraszam, ale nie rozumiem. Co chcesz mostkowac? Jakie masz kolumny (4 czy 8 ohm), ile ich i jakie wzmacniacze?
  • REKLAMA
  • #7 855757
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    kolumn się nie mostkuje - mostkuje się wzmacniacze. Może chodzi o szereg dwóch kolumn 4Ohm - dajace w sumie 8 Ohm.

I jak mysle to podłaczyć do mostka dwóch wzmacniaczy 4-Ohmowych?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #8 856300
    diyManiek
    Poziom 29  
    Mam 1 wzmacniacz który może dać 500W w mostku na mono. Może on pracować tylko na obciązeniu 8omowym. Kolumny są 4omowe. Bede musiał je podłączyc ze soba na 8ohm, ale są w nich wyżej wspomniane zwrotnice 4/4ohm. Myślę, że niebardzo bedzie można to połączyć ponieważ są te zwrotnice? same głośniki wiadomo impedancja sie doda, ale wydaje mi sie że ze zwrotnicami tak nie jest. ??
  • #9 856414
    newtonek
    Poziom 18  
    Wszystko OK, mozesz polaczyc te kolumy (oczywiscie szeregowo) i podpiac do wzmacniacza 8 ohm. Zwrotnice tylko dziela sygnal o roznych czestosciach do roznych glosnikow i to, ze sa one 4 ohmowe oznacza, ze podzial jest taki, jaki przewidzial producent gdy podlaczysz do nich glosniki 4 ohm. Wtedy cala kolumna jest "widziana" przez wzmacniacz po prostu jako obciazenie 4 ohm (co najmniej). Wiec jesli polaczysz dwie takie kolumny szeregowo, to masz obciazenie 8 ohm i szafa gra :) Pozdrawiam.
  • #10 861663
    gemitech
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Ale dlaczego chcesz podłączać szeregowo dwie 4-omowe kolumny do zmostkowanego wzmacniacza. Przecierz skoro wzmacniacz daje w mostku 500W/8ohm, to trybie stereo da 2x250W/4ohm. Wychodzi na to samo, a o ile mniej kombinacji. Poza tym nie polecam łączenia jakichkolwiek głośników w szereg, gdyż praca jednego ma wpływ na drugi (stosowałbym to tylko w wyjątkowych sytuacjach i wyłącznie przy takich samych głośnikach)
  • #11 862972
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 863348
    Żuraw
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Moze takie rozwiazenie determinuje rodzaj filtru (przesuniecie fazowe)?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię podłączania głośników na estradzie z wykorzystaniem zwrotnicy odgałęźnikowej Janbo 300Hz 4/4 ohm, gdzie oznaczenia sugerują podłączenie plusa satelity do minusa na wejściu, co powoduje pracę głośników w przeciwfazie. Wyjaśniono, że zwrotnice mogą wprowadzać przesunięcia fazowe sygnału, co jest normalne i zależy od konstrukcji filtru. Zaleca się praktyczne sprawdzenie różnicy brzmienia przy podłączeniu w fazie i przeciwfazie. Membrany głośników poruszają się zarówno do wewnątrz, jak i na zewnątrz podczas pracy. Podkreślono, że głośniki pracujące w różnych pasmach i umieszczone w kolumnie mogą wymagać takiego podłączenia. Wspomniano, że JBL stosuje podłączenia driverów w przeciwfazie, co może wynikać z charakterystyki filtrów. Dodatkowo omówiono problem podłączenia kolumn 4-ohmowych do wzmacniacza pracującego w mostku na 8 ohm, gdzie zaleca się łączenie kolumn szeregowo, co sumuje impedancję i jest zgodne z działaniem zwrotnic. Zwrócono uwagę, że mostkuje się wzmacniacze, a nie kolumny, oraz że łączenie głośników w szereg może wpływać na ich wzajemną pracę i powinno być stosowane ostrożnie, najlepiej przy identycznych głośnikach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA