logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak to jest z rezystancją głośników, a zestawu głosnikowego?

Farmi18 04 Mar 2008 18:56 1802 7
REKLAMA
  • #1 4873092
    Farmi18
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Tak zaczełem się zastanawiać, jak to jest, głosniki w szereg, to rezystancja rośnie. Głosniki podłączone równolegne, rezystancja maleje.

Teraz jak mamy zestaw z trzem głosnikami 8ohm, to przy podłaczeniu przez zwrotnice, na zaciskach kolumny mamy dalej 8ohm. Jak to wytlumaczyć?

Moje pytanie wynikło z tego, że mam 4 kolumny estradowe 8ohm. Dwie pełnosprawne, a dwie a'la subwoofery. Chcę teraz zrobić zwrotnice i z 4 kolumn zrobić dwa zestawy (dalej 8ohm), żeby podłączyć je pod koncówkę 2 x 8ohm.

Subwoofery ograniczył bym do... (właśnie nie wiem, doradzcie, 1kHz), a na te nadstawki puścił bym od 1kHz, żeby basowy w nich odciązyć.
    I teraz własnie puszczone przez zwrotnice dwie kolumny 8ohm, dadzą mi dlaej wypadkowe 8ohm?

Stąd to całe moje pytanie i zamieszanie.

Doradzcie, pomóżcie, wyjaśnijcie - pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 4873342
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    O impedancji zestawu decyduje impedancja zastępcza głośnika niskotonowego.(czasem są dwa lub więcej) Pozostałe głośniki (średnio i wysokotonowe) są łączone w zwrotnicy przez kondensatory i nie mają większego wpływu na impedancję całości.
  • REKLAMA
  • #3 4873355
    lluke
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    1 kHz to zdecydowanie za dużo myślę że 150Hz do subbasu było by odpowiednie
  • #4 4873493
    Farmi18
    Poziom 14  
    Hmm, 150Hz, taki podział robilłem, gdy chciałem wyeliminować kierunkowść kolumny (głosnika).
    Tu też tyle, czy troche wyzej jednak??

Niech sie jeszcze ktoś wypowie, jak by zrobili podział, na kolumne typowo basową, ale subwoofer.
  • REKLAMA
  • #5 4874982
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Ja stosuję podział 120-150 Hz. Jeśli pomieszczenie jest akustycznie kiepskie to wtedy eksperymentalnie, na słuch.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 4875209
    schizator
    Poziom 11  
    W przypadku głośników połaczonych równolegle sumujemy ich odwrotności.
    Dla dwóch głośników można to sprowadzić do:
    Impedancja X=(x1*x2)/(x1+x2)
    gdzie
    x1 - impedancja głośnika pierwszego
    x2- impedancja głośnika drugiego

Np. masz głośniki x1=4Ohm i x2=8ohm
    Zatem X=(4*8 )/(4+8 )=2,66

Impedancje dla głośników połączonych szeregowo liczymy sumując wartości impedancji poszczególnych głośników.
    X=x1+x2+x3....

Wiecej na ten i na inne ważne/ciekawe tematy radzę poszukać w jakiejś książce do elektrotechniki.
  • #7 4875331
    Farmi18
    Poziom 14  
    Problem tego postu nie tkwi w szeregowym i równoległym połaczeniu rezystancji.
    Inny istotny problem jest tu poruszany.
  • #8 4877153
    Farmi18
    Poziom 14  
    Tak patrze na f podziłu zwrotnic 3 way i f basowego oscyluje w okolicach 1kHz i chyba taką u siebie dam, chyba że ktos defunitywnie powie NIE i dlaczego.

Takie jeszcze pytanie, jak to jest ze zmianą polaryzcji?
    Kiedy sie zmniena , a kiedy nie? Bylo to juz poruszane, no ale nie mige znaleźć.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zagadnienia impedancji zestawu głośnikowego złożonego z trzech głośników 8 Ω połączonych przez zwrotnicę, gdzie na zaciskach kolumny nadal występuje impedancja 8 Ω. Wyjaśniono, że impedancję zestawu decyduje głównie impedancja zastępcza głośnika niskotonowego, natomiast głośniki średnio- i wysokotonowe, połączone przez kondensatory zwrotnicy, mają niewielki wpływ na całkowitą impedancję. Omówiono zasady obliczania impedancji głośników połączonych szeregowo (suma impedancji) i równolegle (wzór na impedancję zastępczą). W kontekście podziału pasma dla subwooferów i kolumn estradowych zasugerowano częstotliwość podziału w zakresie 120–150 Hz, a nie 1 kHz, co jest typowe dla subbasów, choć autor rozważał wyższą częstotliwość. Poruszono także temat zmiany polaryzacji głośników w zwrotnicach, jednak bez jednoznacznej odpowiedzi. Całość dotyczy praktycznego zastosowania zwrotnic w celu uzyskania dwóch zestawów 8 Ω z czterech kolumn estradowych, z podziałem pasma dla odciążenia basów i poprawy jakości dźwięku.
REKLAMA