logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Bosch SRS4662 nie pobiera wody po pierwszym cyklu - co sprawdzić?

KrzychoMiki 16 Wrz 2004 15:07 17129 18
REKLAMA
  • #1 856994
    KrzychoMiki
    Poziom 21  
    Ocena: 115
    Mam problem: zmywarka Bosch SRS4662 pobiera wodę tylko raz po właczeniu programu. po spuszczeniu do płukania nie nabiera. Włącza się pompa myjąca i nic. Czas płynie a ona już do końca nie bierze chociaż reszte funkcji usiłuje robić normalnie. Zmieniłem moduł, sprawdziłem przewody, zawory i switche. Wszystko wydaje się być wporządku. Dzieje się tak na każdym programie. Jakieś sugestie?
  • REKLAMA
  • #2 857064
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 753
    A ja bym zaczął od rzeczy najpostrzej, czyli sprawdzenia odpływu.
    Czy tam nie powstal taki układ, że woda przy drugim nalewaniu "wyciągana" jest dlatego, że odpływ jest za nisko i za mało drożny? Jak się zachowuje po wstepnym myciu? Pobiera wodę do zasadnoczego?
  • #3 857590
    konkie
    Poziom 13  
    Proponuję zdjąć lewą boczną pokrywę i przejrzeć kanaliki w plastykowym układzie odpowietrzającym.
    Jest on cały przezroczysty, więc nie powinno być problemu.
    Następnie, jeśli nie w tym problem, trzeba wymienić badziewiaste styczniki pływaka w przednim dolnym rogu( są tam takie dwa i wyglądają, jak styczniki w joysticku od commodore).
    To jest najbardziej prawdopodobna przyczyna zamieszania.
  • #4 857624
    zayzayer
    Specjalista AGD
    konkie napisał:
    Proponuję zdjąć lewą boczną pokrywę i trzeba wymienić badziewiaste styczniki pływaka w przednim dolnym rogu( są tam takie dwa i wyglądają, jak styczniki w joysticku od commodore).
    To jest najbardziej prawdopodobna przyczyna zamieszania.

Co ty bredzisz! Jest jeden , a nie dwa i nie stycznik tylko zwykły przełącznik i nigdy się nie psuje na dodatek. Jak się na tym nie znasz to nie wprowadzaj ludzi w błąd.
  • #5 857694
    konkie
    Poziom 13  
    zayzayer napisał:

Co ty bredzisz! Jest jeden , a nie dwa i nie stycznik tylko zwykły przełącznik i nigdy się nie psuje na dodatek. Jak się na tym nie znasz to nie wprowadzaj ludzi w błąd.

Trochę kultury.

W moim SGS 4332 są dokładnie dwa takie przełączniki i jeden z nich się przywiesił, bo nie był w stanie wypchnąć z powrotem pływaka.

Możliwe że w 4662 jest zupełnie inaczej.

Zawór odpowietrzający przeciwdziała, jeśli sprawny wyciąganiu wodu ze zmywarki, więc położenie węża odpływowego jest bez znaczenia.
  • REKLAMA
  • #6 857722
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ten drugi to hydrostat, który nie ma nic wspólnego z pływakiem.
  • #7 857774
    TFX
    Poziom 20  
    Ocena: 93
    Czołem ! na mój gust to jest uzdatniacz (taki filtr) -wymieniacz jonowy . sprawdz czy ktoś ? nie sypnoł proszku zamiast soli .wbrać troche z pojemnika na sól i kapnąć fenylonaftaliny- buraczek jest proszek.Sprawdz jak jest ustawiona twardość wody .Może też być wyciek wody sprawdz na dole.Prponuje zdjąć lewy bok i poobserwować jak chodzi.potrzebuje więcej informacji .
    pozdrawiam TFX
    :D
  • REKLAMA
  • #8 857893
    KrzychoMiki
    Poziom 21  
    Dzięki. Nie bardzo rozumiem jakie to miały być styczniki? Jest co prawda jeden od hydrostatu a drugi od Aqua Stopu ale są sprawne. rozbierałem cały zespół wodny, czyściłem i jest ok. Wymiennik jonowy jest czysty i na bank bez proszku (sprawdzony). Na górze w lewym rogu płaszcza wodnego jest co prawda troche syfu ale zdaje się ze nie przeszkadza on w momencie pierwszego pobierania wody. Po wylaniu już drugi raz nie nabierze. Odpływ też jest czysty i wyżej niż cały płaszcz(!). Przewody nie pocięte, przejścia są wszędzie, pożyczyłem jeszcze jeden taki moduł i jest ciągle to samo! Dzięki za posty.
  • #9 857901
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 857922
    KrzychoMiki
    Poziom 21  
    Po pierwszym myciu i wylaniu wody nie zalewa już płaszcza, nie dostaje napięcia na zawór. Jeśli w tym momencie wcisnę reset to wyleje, następny program zaleje płaszcz, poda do komory zmywary i po wylaniu znowu cisza tylko pompa myjąca chodzi.
  • #11 857957
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 858053
    KrzychoMiki
    Poziom 21  
    Tak zmywara jest sterowana modułem z podwójnym 7 segmentowym wyświetlaczem LED, a czujnik poboru wody to membrana z popychaczem który zwiera switch. Problem jest w tym ze przed tym czujnikiem jest elektrozawór poboru wody i na nim nie pojawia sie napięcie. A jak jest przed tym wszystkim to nie wiem.
  • REKLAMA
  • #13 858412
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 858576
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Nie ma napięcia na elektrozaworze przykręconym do kranu?
  • #15 858659
    KrzychoMiki
    Poziom 21  
    Tak, ani na elektrozaworze na kranie ani na zaworze spuszczającym wodę z płaszcza w momencie kiedy powinno tam być.
  • #16 858691
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ciemno i białe myszy.
    A może wiesza się hydrostat? Może jakieś przebicie na kabelku?
    Zamień fazę z neutralnym. Nic mądrzejszego nie przychodzi mi do łba.
  • #17 858879
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 859045
    KrzychoMiki
    Poziom 21  
    Na razie mała przerwa, rozebrany cały układ wodny. Czyszczę i udrażniam. To urządzenie które mierzy ilość wody to hydrostat, jest dobrze widoczny i został w pierszej kolejności sprawdzony. Nie zawiesza się, reaguje prawidłowo. Jak coś wymyślę dam znać.
  • #19 864893
    KrzychoMiki
    Poziom 21  
    Dzięki wszystkim za pomoc. Temat uważam za zamknięty, problem tkwił w płaszczu wodnym. Prawdopodobnie był przypchany, chociaż nie było widać. Woda pod dużym ciśnieniem podana na wymontowany płaszcz załatwiła problem. Działa wszystko bez zarzutu.

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Bosch SRS4662 pobiera wodę tylko podczas pierwszego cyklu mycia, natomiast przy kolejnych fazach, np. płukaniu, nie następuje ponowne napełnianie płaszcza wodnego. Pompa myjąca działa, ale elektrozawór poboru wody nie otrzymuje napięcia po pierwszym spuszczeniu wody. Sprawdzono moduł sterujący, przewody, zawory, hydrostat oraz czujnik poboru wody (membranę z popychaczem i switchem), które są sprawne. Odpływ jest drożny i prawidłowo umieszczony. Podejrzewano problemy z pływakiem, stycznikami lub wymiennikiem jonowym, jednak te elementy zostały wykluczone. Ostatecznie problemem okazał się zatkany płaszcz wodny, który po przepłukaniu wodą pod wysokim ciśnieniem zaczął działać prawidłowo. Dyskusja obejmowała także sugestie dotyczące kontroli układu odpowietrzającego, hydrostatu, elektrozaworu oraz monitorowania przebiegu programu zmywania w celu identyfikacji momentu braku poboru wody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA