logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dzwonek (przy drzwiach) nie działa tak jak powinien

crizal 16 Wrz 2010 13:31 2625 4
REKLAMA
  • #1 8516746
    crizal
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Mam nadzieję że dobry dział wybrałem:)
    Kupiłem dzwonek.Taki "ding-dong"
    Podłączyłem, i ...buczy.
    a dokładne objawy to: po załączeniu głównego zasilania, słychać pierwsze uderzenie dzwonka i zamiast uderzyć w druga blaszkę, bolec zatrzymuje się tylko na tej pierwszej i buczy.
    Podłączyłem, testowo, dzwonek pod zwykły przewód z włącznikiem od lampki nocnej, pstrykam ON OFF i dzwonek działa.Tzn.pierwsze uderzenie jest na ON drugie na OFF.
    Macie pomysł co może z tym dzwonkiem być?Niby działa, ale nie mam pomysłu.Nawet podłączyłem czarny i niebieski na odwrót do dzwonka i to samo:(
    Dodam , że przycisk do dzwonka jest typowy do dzwonka.Nie kumam tego...:(
  • REKLAMA
  • #2 8516860
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1531
    Dzwonek jest sprawny i działa prawidłowo. Naciśnięcie przycisku dzwonka powoduje uderzenie w pierwszą blaszkę, dopiero jak puścisz przycisk to młoteczek uderza w drugą blaszkę. Tego typu dzwonek nie pracuje ciągle, tzn. tak długo dzwoni jak trzymasz przycisk dzwonka.
  • REKLAMA
  • #3 8516934
    crizal
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    goldi74 napisał:
    Dzwonek jest sprawny i działa prawidłowo. Naciśnięcie przycisku dzwonka powoduje uderzenie w pierwszą blaszkę, dopiero jak puścisz przycisk to młoteczek uderza w drugą blaszkę. Tego typu dzwonek nie pracuje ciągle, tzn. tak długo dzwoni jak trzymasz przycisk dzwonka.

Wiem.
    Problem w tym że on już buczy w momencie włączenia głównego zasilania, Włącznika nawet nie dotykam.
    Z włącznika płynie prąd i z w dzwonku też jest.On sobie buczy, a jak naciskam przycisk dzwonka, to nic się nie zmienia.Nadal, bolec pozostaje w tej samej pozycji, i dzwonek buczy.Może kwestia włącznika?Poprzedni właściciel może miał inny dzwonek?Tzn, do dzwonka jednotonowego , typu jak nie puszcze to cały czas dzwoni, a ja mam dzwonek co robi ding-dong, zamias drrnnnn (może śmiesznie brzmi, ale tak najprościej wytłumaczyć typ dzwonka;p)
  • REKLAMA
  • #4 8517007
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1531
    Jeżeli masz cały czas napięcie na przewodach od dzwonka to chyba należy na początek znaleźć przyczynę tego stanu. Być może przycisk dzwonkowy jest uszkodzony i cały czas jest w stanie zamykającym obwód prądu.
  • #5 8517066
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1498
    Skoro po podłączeniu "prowizorycznym" działa jak należy, to rzeczą oczywistą jest, że należy sprawdzić prawidłowość połączeń w obecnym obwodzie załączającym dzwonek. Multimetr w dłoń i "do roboty"...

Ps. Pamiętaj, że przycisk dzwonkowy ma rozłączać "fazę".

Regulamin p. 8.1 -> Kosz
REKLAMA