logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dzwonek 230V do drzwi wejściowych - ciągłe buczenie. Neonek w włączniku mruga

1blady1 16 Gru 2020 22:24 1128 6
REKLAMA
  • #1 19119340
    1blady1
    Poziom 4  
    na początek przywitam się
    przeglądałem forum jednak nie zmalałem nakierowania na mój problem
    chodzi o dzwonek do drzwi na 230 v a problem jest taki że cały czas buczy kłopotem jest to że jakiś elektryk podłączył go i na włącznik nie da fazę a przewód neutralny odnalezienie tego w puszce jest niemożliwe ( boazeria ) co wykombinować
    stary dzwonek nie buczał ale był za cichy

dodam jeszcze że włącznik ma neonek i mruga w rytm buczenia
  • REKLAMA
  • #2 19119350
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Cytat:
    dodam jeszcze że włącznik ma neonek i mruga w rytm buczenia

I to jest prawdopodobna przyczyna. Wymień na włącznik bez podświetlenia lub usuń neonówkę.
  • REKLAMA
  • #3 19119352
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2038
    Może pokażesz nam ten dzwonek i podasz jego nazwę i dane.
  • REKLAMA
  • #4 19119382
    1blady1
    Poziom 4  
    jest to zwykły dzwonek z cewką taki najprostszy ( jak znajdę zdjęcie to dołączę ) teraz odłączyłem jeden przewód na włączniku i nadal buczał przy włączniku jest coś łączone ale nic nie widać bo ocieplenie
    nie mogę dodać linku ale dzwonek mechaniczny standard 230
    taki typ dzwonka
    dzwonek przewodowy standard orno or-dp-vd
  • REKLAMA
  • #5 19119405
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2038
    A czy to przypadkiem nie jest typ gongu? Wyłącz w przycisku neonówkę i wtedy sprawdź czy nadal buczy.
  • #6 19119419
    1blady1
    Poziom 4  
    dzwonek jednotonowy poprzedni był gong Dzwonek 230V do drzwi wejściowych - ciągłe buczenie. Neonek w włączniku mruga
  • #7 19124423
    1blady1
    Poziom 4  
    1 pozamieniałem miejscami kable przy dzwonku
    2 pozamieniałem miejscami przewody przy włączniku
    na razie jest cisza nic nie buczy - brzęczy
    wyczytałem gdzieś że można wyjąć trzpień z cewki i delikatnie nasmarować ten trzpień lub dać odrobinę smaru na ten trzpień ale nie wiem co to może pomóc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dzwonkiem do drzwi na 230V, który ciągle buczał. Okazało się, że elektryk podłączył go nieprawidłowo, nie dając fazy na włącznik. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym wymiany włącznika na model bez podświetlenia oraz zamiany miejscami przewodów. Po tych działaniach dzwonek przestał buczeć, ale pojawiła się sugestia, aby nasmarować trzpień cewki dzwonka. Dzwonek to mechaniczny model jednotonowy, a wcześniejszy był gongiem.
REKLAMA