Chciałbym sterować włączaniem lampy zewnętrznej zmierzchowym czujnikiem ruchu. Ponieważ lampa jest umieszczona pod skośnym zadaszeniem nie mogę użyć czujnika wbudowanego w lampę. Czunik musi być umieszczony poza tym zadaszeniem aby mógł "penetrować" większy obszar. Jak podpiąć taki czujnik do lampy? Nie mam możliwości (a raczej chęci) rozkuwać elewację i poprowadzić odpowiedni przewód np. YDY 3x1,5 od lampy do miejsca gdzie będzie czujnik. Nie chcę też puszczać takiego przewodu "po wierzchu" ze wzgledów estetycznych. Szanse na uniknięcie kucia czy prowadzenia okablowania po ścianie widzę w tym że do lampy (w miejscu jej montażu do ściany) mam doprowadzoną skrętkę UTP 5e (drut). Drugi koniec skrętki mogę umieścić w miejcu gdzie przewidziałem czujkę ruchu.
Czy uda się tak skonfigurować układ sterowania żeby wykorzystać skrętkę do sterowania lampą poprzez czujnik ruchu? Dla normalnych czujek obawiam się że przekrój pojedynczej żyły UTP może być nie wystarczalny w odniesieniu do mocy lampy 50 Watt.
Jest jakies sensowne (z kosztowego i funkcjonalnego punktu widzenia) rozwiązanie np:
1. zwiększenie przekroju przewodu poprzez zaplatanie par skrętki,
2. zastosowanie przetworników bistabilnych między czujką a lampą itp. W takim układzie gdzie czujka tylko steruje oświetlenie a zasilanie lampy poprowadzone jest osobnymi przewodami.
3. czujki ruchu zdalne (np. na baterie)
Czy uda się tak skonfigurować układ sterowania żeby wykorzystać skrętkę do sterowania lampą poprzez czujnik ruchu? Dla normalnych czujek obawiam się że przekrój pojedynczej żyły UTP może być nie wystarczalny w odniesieniu do mocy lampy 50 Watt.
Jest jakies sensowne (z kosztowego i funkcjonalnego punktu widzenia) rozwiązanie np:
1. zwiększenie przekroju przewodu poprzez zaplatanie par skrętki,
2. zastosowanie przetworników bistabilnych między czujką a lampą itp. W takim układzie gdzie czujka tylko steruje oświetlenie a zasilanie lampy poprowadzone jest osobnymi przewodami.
3. czujki ruchu zdalne (np. na baterie)