logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie światłem 230v z dwóch miejsc za pomocą napięcia 5v

tomruch 23 Maj 2019 10:04 765 3
  • #1 17976109
    tomruch
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Hej,
    Pytanie:
    Czy jest na rynku dostępny przekaźnik bistabilny, który byłby sterowany napięciem 5v i sterował by dwoma napięciami (5v i 230v).
    Czy muszę połączyć dwa przekaźniki (bistabilne lub bistabilny i monostabilny).
    Przekaźnik/przekaźniki musiał by się zmieścić w puszce 40mm.

Tło:
    Chce umożliwić w przyszłości zrobić "inteligentne" oświetlenie, z możliwością załączania przez sterownik napięciem 5v.
    W tej chwili jestem w trakcie wykończania mieszkania, mam do każdego światła osobny włącznik, kable są łączone w puszkach (Nie ma dla każdego osobnego kabla z napięciem bezpośrednio ze skrzynki). Żeby to umożliwić chcę z jednego miejsca (gdzie kiedyś będzie sterownik) do każdego włącznika pociągnąć skrętkę, a docelowo włączać światło za pomocą włącznika zwiernego i sygnałem ze sterownika, chcę aby ten sterownik znał stan światła(świeci/nie świeci). Oraz aby w racie awarii sterownika, dalej można było obsługiwać światło za pomocą włącznika.
    Docelowo w puszcze musiał by się znaleźć jakiś przekaźnik, stąd pytanie u góry.
  • #2 17976170
    hindoos
    Poziom 37  
    Ocena: 673
    To może coś jak włącznik schodowy + wykrywać przepływ prądu (od razu będziesz w stanie wykryć przerwanie obwodu / przepalenie żarówki)
  • #3 17976204
    tomruch
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    hindoos napisał:
    To może coś jak włącznik schodowy + wykrywać przepływ prądu (od razu będziesz w stanie wykryć przerwanie obwodu / przepalenie żarówki)

Chciałbym się ograniczyć z nowymi kablami tylko do tych skrętek.
    Jakich rozmiarów jest ten czujnik/przekaźnik do wykrywania przepływ prądu? zmieści się w puszce?
  • #4 17976303
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 850
    Poszukaj trochę w systemach "inteligentnych budynków". Trochę ich jest (np. ZAMEL F&F).
    Są radiowe (433 MHz), na WiFi, ale są (chyba) też przewodowe. Np. ROP-2 ZAMELA współpracuje ze standardowym przełącznikiem świecznikowym, a jednocześnie można nim sterować z pilota.
    Ostatnio tych systemów przybywa w zastraszającym tempie.
REKLAMA