logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wycena sterowników silnika VW, Audi, Ford, Opel z lat 1990-2000 - wartość 2007

raj 29 Wrz 2010 10:43 2112 14
REKLAMA
  • #1 8563513
    raj
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam problem z wyceną sterowników do silnika, chodzi mi o przeciętne oceny jakie kształtowały się w latach 2006-2007 wraz z montażem i gwarancją niemieckich marek aut.
    Mój problem polega na tym, że niebiescy wpadli do warsztatu i zarekwirowali mi około 120 sterowników silnika aut vw, audi, ford, opel, seat, skoda z lat 1990-2000 (firma działa legalnie).
    Sterowniki te uległy w niespodziewany sposób zniszczeniu komendzie.
    Biegły sądowy wycenił je na ok 100zł za szt. na rok 2007. według mnie uśredniając jeden sterownik wraz z montażem diagnozą i gwarancją był wart ok 400zł i tyle płacili klienci.
    Proszę sugestie związane z moją sprawą.
    Pozdrawiam...
  • REKLAMA
  • #2 8563527
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    Sterownik tak ok 400zł.
    A w jakim rejonie psy tak sie panoszą?

U mnie leży kupa tak z 20 taczek pod ścianą. Czemu ich nie wezma i nie zepsują.

A mam pytanie jak je zepsuli.? ALe jaja. Niebiescy psują sterowniki- co za świat.

Normalnie to ok 1500zł za sam sterownik + dopisanie / edycja.
  • REKLAMA
  • #3 8563537
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3583
    Sterowniki do np cinquecento (IAW16) faktyczne są warte ok 100zł, ale już EDC15 to minimum 450zł
    Do wartości samych komputerów nie możesz doliczać kosztów montażu, przyuczenia immo itd
  • #4 8563573
    raj
    Poziom 2  
    sterowniki zostały zalane wodą w przepastnych magazynach komisariatu w 2007r. (zawilgocone piwnice). sterowniki zawinęli mi w 2004r. i do tej pory walczę z nimi o zapłatę za sterowniki a poza tym wszystkie zarzuty były wyssane z palca (naoglądali się za dużo filmów) i zostały umorzone....
  • #5 8563637
    tocka
    Poziom 24  
    Ocena: 199
    Cena sterownika na szrocie tak jak ja płacę to wszystkie marki do 2002 roku to 150-200zł po 2002 to już cena 250 do 400.

Cena dopisania wycięcia immo to musisz doliczyć minimum 250zł

Czyli wychodzi że jeden sterownik jest wart 400zł, i to jest koszt który musisz ty ponieść bo klient przeważnie płaci za sterownik na gotowo minimum 500 zł.

I myślę że powinieneś się odwołać na kwotę 500zł bo to by był twój zarobek ale dzięki ich pięknej działalności zostały stratami.
  • Pomocny post
    #6 8563878
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 8564003
    tocka
    Poziom 24  
    Motronic napisał:
    Możesz policzyć tylko za towar, a nie dodatkowo za utracone przewidywane zarobki.
    To tak, jak by z kuchni restauracji ktoś skradł worek ziemniaków, a restauracja stwierdziła, że straty to ów worek i utracone zyski w postaci nieprzyrządzonych obiadów.
    Ps-a czemu wpadli na kontrolę?

No nie wiem, ostatnio podczas powodzi w mojej okolicy zalało sklep z cześciami samochodowymi, i ubezpieczyciel nie zapłacił za towar w cenie zakupu tylko w cenie sprzedaży to jeśli firma ubezpieczeniowa wliczyła całą stratę to czemu "mylycjanty za dychę" tego nie mogą zrobić. :D
    Myślę że trzeba się odwoływać do skutku i nauczyć szacunku do ludzi.

No chyba że miałeś trefny towar to wybacz ale, powinieneś stulić uszy.
  • #8 8564260
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3583
    Jakby Ci zabrali i zniszczyli (teoretycznie) pudło termostatów do 2,5 V6 TDI, to byś ich skarżył o 30zł za sztukę, czy o 430zł, bo z montażem :D
    Niestety taki numer nie przejdzie
  • #9 8564733
    tocka
    Poziom 24  
    carrot napisał:
    Jakby Ci zabrali i zniszczyli (teoretycznie) pudło termostatów do 2,5 V6 TDI, to byś ich skarżył o 30zł za sztukę, czy o 430zł, bo z montażem :D
    Niestety taki numer nie przejdzie

Wic w tym aby się zawsze odwoływać bo lepiej zyskać nawet 100zł więcej niż nic.
    Tak jak z kolizją na drodze ubezpieczyciel wycenił mi szkody na 3500zł, odwołałem się od ich decyzji i za miesiąc dostałem pismo iż wypłacają mi 4500zł. :D

A niby głupie pisemko
  • #10 8565126
    raj
    Poziom 2  
    tocka napisał:
    Motronic napisał:
    Możesz policzyć tylko za towar, a nie dodatkowo za utracone przewidywane zarobki.
    To tak, jak by z kuchni restauracji ktoś skradł worek ziemniaków, a restauracja stwierdziła, że straty to ów worek i utracone zyski w postaci nieprzyrządzonych obiadów.

No nie wiem, ostatnio podczas powodzi w mojej okolicy zalało sklep z cześciami samochodowymi, i ubezpieczyciel nie zapłacił za towar w cenie zakupu tylko w cenie sprzedaży to jeśli firma ubezpieczeniowa wliczyła całą stratę to czemu "mylycjanty za dychę" tego nie mogą zrobić. :D
    Myślę że trzeba się odwoływać do skutku i nauczyć szacunku do ludzi.

No chyba że miałeś trefny towar to wybacz ale, powinieneś stulić uszy.

Gdybym miał trefny towar to by było po sprawie.

Dodano po 5 [minuty]:

Motronic napisał:

Naprawiałem ABS szmontowi w legalnym aułcie a potem go zawineli w lewym aułcie i spytali gdzie robi elektryke. Itak się zaczeło....
  • #11 8565419
    licho23
    Poziom 20  
    Ocena: 127
    Już sama wycena biegłego sądowego budzi zastrzeżenia co do jego biegłości w temacie cen elektroniki samochodowej. Znając życie będą przeciągać, powoływać nowych biegłych na twoje odwołania, odraczać , aż będziesz miał dość . Norma w tym kraju.
  • REKLAMA
  • #12 8566181
    wopor
    Poziom 32  
    Ocena: 704
    witam, powołaj swojego rzeczoznawce i weż papuge, pewnie sprawa do sadu sie nadaje, ja bym poszedł ta drogą, powodzenia
  • #13 8566583
    raj
    Poziom 2  
    wopor napisał:
    witam, powołaj swojego rzeczoznawce i weż papuge, pewnie sprawa do sadu sie nadaje, ja bym poszedł ta drogą, powodzenia

w tym problem bo sprawa jest w sądzie i wycene robił biegły sądowy oczywiście sąd i biegły ztej samej "gminy"co policja
  • #14 8566976
    palala
    Poziom 24  
    Ocena: 105
    Witam

Moim skromnym zdaniem należy sterowniki wycenić na moment niesłusznego zabrania (2004) - w moim mieście podobne zdarzenie miało miejsce z maluchem, wiadomo sprzęt tracił na wartości - nie wiem jak się sprawa zakończyła.

Wracając do tematu - nawet licząc 2007 rok to ceny można spróbować wyciągnąć z archiwum gazet motoryzacyjnych, ogłoszeniowych (np. Anonse) - być może mają całe swoje roczniki, może aledrogo itp.

pozdrawiam
  • #15 8566984
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2301
    Jeżlei biegły został powowłany przez sąd i masz juz orzeczenie sądowe , a minąl ustawowy termin odwoławczy / 14 dni/ to masz w plecy. Jeżli jest inaczej / termin , biegły , nie Ty wniosłeś sprawe o naprawienie szkody,/ masz jeszcze szanse.
    Wnieść odwołanie do II instacji , powowłać na właśny kosz biegłego z zakresu elektroniki , wpisanego na listę biegłych sądowych , ustanowić pełnomocnika - papugę , bo sam sobie z tym nie poradzisz.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wyceny sterowników silnika samochodowego, które zostały zarekwirowane przez policję. Użytkownik wskazuje, że biegły sądowy oszacował wartość sterowników na 100 zł za sztukę, podczas gdy on sam uważa, że ich wartość z montażem i gwarancją wynosiła około 400 zł. Uczestnicy rozmowy podają różne ceny sterowników, wskazując, że ceny mogą sięgać 150-200 zł dla starszych modeli, a 250-400 zł dla nowszych. Wskazano również na problemy z biegłymi sądowymi oraz na możliwość odwołania się od decyzji sądu. Użytkownicy sugerują, aby w przypadku odwołania powołać własnego rzeczoznawcę oraz zbierać dowody z rynku wtórnego, aby uzasadnić wyższą wartość sterowników.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA