logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DSC 1550 - Jak wymienić akumulatory w centrali i nadajniku?

jozef01 01 Paź 2010 08:50 4022 11
REKLAMA
  • #1 8570853
    jozef01
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Witam,
    Chciałbym samodzielnie wymienić akumulatory w alarmie DSC 1550.
    Chodzi o 2 sztuki: jeden w centrali, drugi w nadajniku.
    Mam następujące pytanie, czy muszę coś programować? Czy po prostu wypinam stare i wpinam nowe? Oczywiście informując firmę monitorującą o tym fakcie (sabotaż).
    Czy mógłby ktoś mi pomóc w tej sprawie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8571589
    rgb
    Poziom 28  
    Ocena: 110
    Wymieniając akumulatory w centrali czy nadajniku należy odłączyć zasilanie sieciowe np. bezpiecznikiem następnie odłączyć stary akumulator ,podłączyć nowy akumulator zwracając uwagę na polaryzację i załączyć zasilanie sieciowe .
    Niczego nie musisz programować poza naciśnięciem przycisku pomógł na elektrodzie.

Moderowany przez sharp:

Ostatnie zdanie było zbędne - żebranina o "pomógł" w tym dziale nie jest tolerowana. Regulamin p.16. Ostrzeżenie.

• #3 8571712
    jozef01
    Poziom 12  
    Dziękuję za pomoc! Oczywiście "POMÓGŁ" kliknięte! :D
  • REKLAMA
  • #4 8572321
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 8572909
    jozef01
    Poziom 12  
    sharp
    Dzięki za odp,
    Czy mógłbyś w takim razie podpowiedzieć "krok po kroku" jak przeprowadzić operacje wymianę akumulatorów w tym systemie alarmowym.
    Czy chodzi o:
    [*]+[6]+[Główny Kod Użytkownika]: Programowanie funkcji użytkownika
    [1] Ustawienie wewnętrznego zegara
    Wybranie [*]+[6]+[główny kod użytkownika]+[1] spowoduje wejście centrali w podprogram
    ustawiania 24-godzinnego czasu zegara wewnętrznego. Centrala oczekuje na wprowadzenie
    aktualnego czasu w kolejności :[dwie cyfry aktualnej godziny] [dwie cyfry aktualnej minuty].

?
    Z góry wielkie dzięki!
  • REKLAMA
  • #6 8572978
    marcrudz
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Cały ten post to żenada. Z całym szacunkiem dla fachowców.
  • #7 8573037
    rokycky
    Poziom 23  
    Ocena: 57
    Żenada żenadą...

Ale chciałbym zobaczyć, usłyszeć, który to niby producent zaleca start systemu z 230V...
    I jaki to niby nadajnik wymaga odłączenia 230V aby zmienic akumulator, pomijam oczywiście kwestie bezpieczeństwa, mowa o samej czynności wymiany...

Jak wiesz, że "prąd potrafi kopać", to wyjmujesz stare i podpinasz nowe, cała filozofia
  • REKLAMA
  • #8 8573084
    jozef01
    Poziom 12  
    Drodzy Panowie,
    BŁAGAM zdecydujcie się! Co ja mam robić?
    Otrzymałem 3 wykluczające się propozycje:

1) Wyłączyć 230V, zmienić AKU
    2) Wyłączyć zasilanie, zmienić aku, zaprogramować czas * [6]
    3) Wypiąć Akumulator, podmienić na nowy nie wypinając zasilania.
    ?????????????

BARDZO PROSZĘ O ZDECYDOWANĄ ODPOWIEDŹ
    Jutro chciałbym zmienić akumulatory...
  • Pomocny post
    #9 8573146
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 8573182
    jozef01
    Poziom 12  
    Czyli wniosek:
    Zmienić akumulatory na włączonym zasilaniu i nic nie dotykać po za tym, czy dobrze rozumiem?
  • Pomocny post
    #11 8573227
    crunky
    Poziom 32  
    Ocena: 88
    Zabierasz się do tego jak pies do jeża, wymień ten akumulator w końcu, daj sobie spokój z zasilaniem sieciowym, po prostu podejdź, otwórz obudowę, wymień, zamknij i możesz się oddalić. Nie sądziłbym że tak proste czynności mogą komuś utrudniać życie...
  • #12 8573279
    jozef01
    Poziom 12  
    crunky napisał:
    Zabierasz się do tego jak pies do jeża, wymień ten akumulator w końcu, daj sobie spokój z zasilaniem sieciowym, po prostu podejdź, otwórz obudowę, wymień, zamknij i możesz się oddalić. Nie sądziłbym że tak proste czynności mogą komuś utrudniać życie...

Kolego, crunky
    Będę robił to po raz pierwszy w życiu.
    NIE MAM POJĘCIA O SYSTEMACH ALARMOWYCH, dlatego spytałem na forum...
    Jakbyś dostał takie odpowiedzi jak ja posiadając zerową wiedzę na ten temat, też byś zgłupiał, uwierz mi.
    Tekst "pies do jeża" trochę nie na miejscu, ale dzięki za odp.
    Czasami proste czynności potrafią jednak komplikować życie...
    przepraszam za OT :|
    Pozdrowienia dla Podkarpacia :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o wymianę akumulatorów w systemie alarmowym DSC 1550, wskazując na potrzebę wymiany dwóch akumulatorów: jednego w centrali i drugiego w nadajniku. W odpowiedziach podano różne podejścia do tego zadania. Większość użytkowników zgadza się, że wymiana akumulatorów może być przeprowadzona bez odłączania zasilania, jednak niektórzy sugerują, że należy najpierw wyłączyć zasilanie sieciowe, a następnie ustawić czas w systemie. Ostatecznie, użytkownik otrzymuje potwierdzenie, że wystarczy wymienić akumulator, nie dotykając innych ustawień, co czyni operację prostą, mimo początkowych wątpliwości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA