Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Termostat do palnika na olej opałowy

WarFan 01 Oct 2010 17:17 2245 6
    WarFan
    Level 9  
    Posiadam palnik na olej opałowy, i szukam do niego termostatu. Potzrebuję taki termostat, żeby zamykał obwód po osiągnięciu temperatury niższej od ustawionej, czyli żeby po prostu załączał palnik gdy temperatura pieca spadnie.

Czy taki termostat spełniłby moje oczekiwania?

http://

Usunąłem link do aukcji - regulamin!
    mod.serwisant73
    mariusz.lubicz
    Level 24  
    [quote="WarFan"]Czy taki termostat spełniłby moje oczekiwania?
    http://

Możesz tylko efektywność takiego sterowania będzie słaba. Lepiej jest poszukać sterownika z algorytmem PiD
    WarFan
    Level 9  
    A nie dało by rady zrobić z czegoś, tzn wyciągnąć z jakiegoś urządzenia termostat, tak zeby działał pod palnikiem? Pewnie by dzialał, ale neiwiem jakie urządzenia posiadają takie termostaty
    jaskul
    Level 17  
    rozumiem regulamin i usuwanie linków do aukcji...
    ale przez to w tej chwili temat stał sie już nieczytelny.
    Nie wiem co napisać bo nie wiem o jaki sterownik pyta sie autor tematu. A więc trzymanie sie regulaminu powoduje większy bałagan niz np. link z stroną która zniknie za 2 miesiace. Tak by znikła za 2 miesiące ale odpowiedź by powstała. A tak juz odrazu temat jest niepełny.

Co do sterowników do palnika polecam strone www.compit.pl tam są sterowniki które kompleksowo sterują kotłem CO i CWU.
    Oczywiscie można założyć zwykły termostat wł/wył w zależnosci od temperatury - będzie tylko utzymywał temp. wody w kotle. Są na allegro nie podam gdzie bo mod usunie ;)
    WarFan
    Level 9  
    jaskul wrote:
    rozumiem regulamin i usuwanie linków do aukcji...
    ale przez to w tej chwili temat stał sie już nieczytelny.
    Nie wiem co napisać bo nie wiem o jaki sterownik pyta sie autor tematu. A więc trzymanie sie regulaminu powoduje większy bałagan niz np. link z stroną która zniknie za 2 miesiace. Tak by znikła za 2 miesiące ale odpowiedź by powstała. A tak juz odrazu temat jest niepełny.

Co do sterowników do palnika polecam strone www.compit.pl tam są sterowniki które kompleksowo sterują kotłem CO i CWU.
    Oczywiscie można założyć zwykły termostat wł/wył w zależnosci od temperatury - będzie tylko utzymywał temp. wody w kotle. Są na allegro nie podam gdzie bo mod usunie ;)

Kolego Jaskul, mogłbyś podać mi na PW link do takiej aukcji? Nieiwem kompletnie jakich tych termostatów szukać.
    jaskul
    Level 17  
    nie ma żadnej aukcji tylko podałem stronę producenta.
    A jakie sterowniki wg was są lepsze - czy takie jak compit które jak ustawisz 50 stopni na piecu i np. 10 stopni histerezy to grzeją do 60 stopni wyłaczają palnik jak temp spadnie do 50 to załaczają go ponownie pompa do co chodzi cały czas. I tak aż sterownik w pokoju wyłaczy zapotrzebowanie na ciepło.
    Czy takie jak np są w piecach Vaillanta że palnik chodzi do zadanej temp potem sie wyłacza za chwilę wyłacza pompę czeka pewien okres czasu zależny od temp na piecu i po tym czasie załącza i palnik i pompę.
    Które z rozwiązań jest lepsze ekonomiczniejsze.