logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki termostat do palnika na olej opałowy załącza przy spadku temperatury?

WarFan 01 Paź 2010 17:17 2806 6
REKLAMA
  • #1 8572279
    WarFan
    Poziom 10  
    Posiadam palnik na olej opałowy, i szukam do niego termostatu. Potzrebuję taki termostat, żeby zamykał obwód po osiągnięciu temperatury niższej od ustawionej, czyli żeby po prostu załączał palnik gdy temperatura pieca spadnie.

Czy taki termostat spełniłby moje oczekiwania?

http://

Usunąłem link do aukcji - regulamin!
    mod.serwisant73
  • REKLAMA
  • #2 8572622
    lasl
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Tak.Styki NO COM.
  • REKLAMA
  • #3 8574973
    mariusz.lubicz
    Poziom 24  
    Ocena: 144
    [quote="WarFan"]Czy taki termostat spełniłby moje oczekiwania?
    http://

Możesz tylko efektywność takiego sterowania będzie słaba. Lepiej jest poszukać sterownika z algorytmem PiD
  • REKLAMA
  • #4 8578467
    WarFan
    Poziom 10  
    A nie dało by rady zrobić z czegoś, tzn wyciągnąć z jakiegoś urządzenia termostat, tak zeby działał pod palnikiem? Pewnie by dzialał, ale neiwiem jakie urządzenia posiadają takie termostaty
  • #5 8585650
    jaskul
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    rozumiem regulamin i usuwanie linków do aukcji...
    ale przez to w tej chwili temat stał sie już nieczytelny.
    Nie wiem co napisać bo nie wiem o jaki sterownik pyta sie autor tematu. A więc trzymanie sie regulaminu powoduje większy bałagan niz np. link z stroną która zniknie za 2 miesiace. Tak by znikła za 2 miesiące ale odpowiedź by powstała. A tak juz odrazu temat jest niepełny.

Co do sterowników do palnika polecam strone www.compit.pl tam są sterowniki które kompleksowo sterują kotłem CO i CWU.
    Oczywiscie można założyć zwykły termostat wł/wył w zależnosci od temperatury - będzie tylko utzymywał temp. wody w kotle. Są na allegro nie podam gdzie bo mod usunie ;)
  • #6 8586176
    WarFan
    Poziom 10  
    jaskul napisał:
    rozumiem regulamin i usuwanie linków do aukcji...
    ale przez to w tej chwili temat stał sie już nieczytelny.
    Nie wiem co napisać bo nie wiem o jaki sterownik pyta sie autor tematu. A więc trzymanie sie regulaminu powoduje większy bałagan niz np. link z stroną która zniknie za 2 miesiace. Tak by znikła za 2 miesiące ale odpowiedź by powstała. A tak juz odrazu temat jest niepełny.

Co do sterowników do palnika polecam strone www.compit.pl tam są sterowniki które kompleksowo sterują kotłem CO i CWU.
    Oczywiscie można założyć zwykły termostat wł/wył w zależnosci od temperatury - będzie tylko utzymywał temp. wody w kotle. Są na allegro nie podam gdzie bo mod usunie ;)

Kolego Jaskul, mogłbyś podać mi na PW link do takiej aukcji? Nieiwem kompletnie jakich tych termostatów szukać.
  • REKLAMA
  • #7 9130316
    jaskul
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    nie ma żadnej aukcji tylko podałem stronę producenta.
    A jakie sterowniki wg was są lepsze - czy takie jak compit które jak ustawisz 50 stopni na piecu i np. 10 stopni histerezy to grzeją do 60 stopni wyłaczają palnik jak temp spadnie do 50 to załaczają go ponownie pompa do co chodzi cały czas. I tak aż sterownik w pokoju wyłaczy zapotrzebowanie na ciepło.
    Czy takie jak np są w piecach Vaillanta że palnik chodzi do zadanej temp potem sie wyłacza za chwilę wyłacza pompę czeka pewien okres czasu zależny od temp na piecu i po tym czasie załącza i palnik i pompę.
    Które z rozwiązań jest lepsze ekonomiczniejsze.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje termostatu do palnika na olej opałowy, który załączałby się przy spadku temperatury poniżej ustawionej wartości. Odpowiedzi sugerują, że termostat z stykiem NO (normalnie otwartym) spełniłby te wymagania, jednak efektywność takiego rozwiązania może być niska. Rekomendowane jest poszukiwanie bardziej zaawansowanego sterownika z algorytmem PID, który lepiej zarządza temperaturą. Użytkownicy dyskutują również o możliwościach wykorzystania termostatów z innych urządzeń oraz porównują różne typy sterowników, takie jak te oferowane przez firmę Compit oraz rozwiązania stosowane w piecach Vaillanta, które różnią się sposobem działania i efektywnością energetyczną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA