logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik lub termostat pokojowy do c.o. z wejściem na sygnał trybu ekonomicznego

dzik84 08 Gru 2014 20:54 1350 0
  • #1 14204434
    dzik84
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Witam

Poszukuję informacji na temat "dogadania" się z instalacją c.o./c.w.u.
    Czy ktoś może wie jakie fabryczne sterowniki które są montowane razem z piecem gazowym posiadają zwykłe wejście które wprowadziłoby grzanie w tryb ekonomiczny?
    Chodzi mi tu o proste rozwiązanie gdzie "zwykła" instalacja c.o. z regulatorami pokojowymi itd. dostaje tylko sygnał od np. alarmu że nikogo nie ma w domu.
    Czy któreś modele vaillanta i temu podobnych mają taką opcję ?

Pozdrawiam
    Kamil

EDIT:
    Witam ponownie, po pogrzebaniu trochę i poczytaniu o co/cwu konkretyzuję pytanie.
    Nie chcę mieszać się do pieca, szukałbym termostatu pokojowego, który to posiadałby takie wejście sterujące które przełączy mu program/temperaturę-cokolwiek.
    Czyli mamy tradycyjną instalację c.o. jaką spotkamy w większości domków (termostaty pokojowe i zawory w szafce rozdzielczej, piec robi sobie sam "swoje"), a ja chce tylko puścić sygnał (typu 12 czy 24V) do termostatu żeby wszedł w tryb "ekonomiczny".
    Jak ktoś ma jakiś inny pomysł na podobne rozwiązanie to proszę się podzielić.

Pozdrawiam
    Kamil
REKLAMA