logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można podłączyć głośnik do dwóch kanałów jednocześnie?

Siwy3230 02 Paź 2010 22:26 2957 7
REKLAMA
  • #1 8576885
    Siwy3230
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam
    Od razu mówię, że jestem zielony, dlatego proszę o wyrozumiałość.

Mam pytanko o sposób podłączenia głośnika (w sumie jak w temacie).
    Czy jest możliwość zasilania głośnika z dwóch kanałów jednocześnie?
    Czy takie podłączenie nie zabije wzmacniacza ?

Tak jak na obrazku:

Z góry dzięki za odpowiedź ;).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8576950
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 8577039
    Siwy3230
    Poziom 10  
    W sumie tak tak teraz się zastanawiam i to co powiedziałeś jest logiczne ... xD.
    Jeszcze jedno pytanie mnie nurtuje.
    Dużo ludzi zwiera kanały tzn. np. plus z kanału lewego i minus z kanału prawego.

Tak sobie myślę i na chłopski rozum to nic nie daje. Sygnał muzyczny przechodzi z plusa na głośnik i minusem dalej (przy dwóch takich samych końcówkach mocy).
    Więc, żeby rozwiać wątpliwości.
    Co daje takie połączenie ?
    I czy jest możliwość uszkodzenia wzmacniacza ?
  • Pomocny post
    #4 8577553
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 751
    Niech lepiej Kolega zaniecha podobnych eksperymentów i dywagacji na ten temat. To co Kolega pokazał na ostatnim rysunku, odpowiada trybowi pracy wzmacniacza w układzie prawie mostkowym - zwarcie (+) i (-) dwóch kanałów, ale w takim przypadku, wzmacniacz musi być do takiej pracy odpowiednio skonstruowany. Nie da się tego wykonać na standardowym wzmacniaczu stereofonicznym.

GM
  • Pomocny post
    #5 8577576
    excray
    Poziom 41  
    Ocena: 656
    Grzegorz Markowski napisał:
    Niech lepiej Kolega zaniecha podobnych eksperymentów i dywagacji na ten temat. To co Kolega pokazał na ostatnim rysunku, odpowiada trybowi pracy wzmacniacza w układzie prawie mostkowym - zwarcie (+) i (-) dwóch kanałów, ale w takim przypadku, wzmacniacz musi być do takiej pracy odpowiednio skonstruowany. Nie da się tego wykonać na standardowym wzmacniaczu stereofonicznym.

GM

Niekoniecznie. Większość wzmaków ma "-" podłączony do wspólnej masy więc taki układ jak na zdjęciu nic nie robi. Po prostu zamiast masy po prawej wybrał masę po lewej stronie złącza.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 8577588
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 751
    Odniosłem się do tego: "Dużo ludzi zwiera kanały tzn. np. plus z kanału lewego i minus z kanału prawego. " stwierdzenia. Dla mnie słowo zwarcie, oznacza galwaniczne połączenie dwóch punktów układu, czyli w tym przypadku połączenie zworą wyjścia (+) jednego kanału z (-) drugiego.
    Rysunek oczywiście zwarcia nie pokazuje, bo jest to zwykłe wykorzystanie tylko jednego kanału wzmacniacza. Zaciski (-) są wspólne dla obydwu kanałów.

GM
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 8578154
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 8589843
    Siwy3230
    Poziom 10  
    Dowiedziałem się tego czego chciałem.
    Dzięki za szybkie odpowiedzi ! :D
    Do zobaczenia na forum.

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie głośnika do dwóch kanałów wzmacniacza jednocześnie jest ryzykowne i może prowadzić do uszkodzenia sprzętu. Wzmacniacze nie są zaprojektowane do odbierania napięcia z wyjść, co może skutkować zwarciem. Istnieją aplikacje, które wykorzystują takie połączenia, ale wymagają one idealnych warunków, jak identyczny sygnał na obu końcówkach. Wiele wzmacniaczy ma wspólną masę, co sprawia, że niektóre eksperymenty mogą być nieefektywne lub niebezpieczne. Zastosowanie mostkowania wymaga odpowiedniego sprzętu, a nieprzemyślane połączenia mogą prowadzić do uszkodzenia końcówki mocy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA