A ja bym tu polemizował czy pełne obroty na wentylatorze zawsze są wskazane. Kedyś na Celku 500 zamontowałem sobie taki okrągły "złocony" coolerek z wentylatorkiem w środku i żeberkami dookoła. Jako, że mnie bulwersowały jego wysokie obroty więc:

wstawiłem mu taki drutowy chyba dwu watowy potencjometr na 470 Ohm ( wyrwałem z jakiegoś starego miernika) i mam płynną

regulację obrotów. Ze wzgledów konstrukcyjnych nie martwię się o PRa

I co ciekawego zauważyłem, przy obniżeniu prędkości z 5k rpm na jakieś 3k-3k5 rpm spadła mi temperatura na procku (bodajże o jakieś 2-3 st.C). Może mnie teraz fantazja ponosi ale wydaje mi się że przy mniejszej prędkości cząsteczki powietrza aktywniej odbierają cieplo z żeberek radiatora. Rozwiązanie może jest mało eleganckie ale działające już od 2 lat bo jakoś nie mam czasu na modernizację.
PS. Ostatnio dopadłem schemacik regulatorka (z termistorem) obrotów wenta. Dosłownie dwa tranzystorki, 3 rezystorki, kondensatorek i termistorek - banał na pajęczynkę w 3 min i na dodatek działa
Jak ktoś jest zainteresowany to dajcie znać to naPaint'uję i wrzucę jakieś schematico.
Pzr.