logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować regulator obrotów wentylatora z tranzystorem i potencjometrem?

sarnask8 28 Lip 2005 11:26 4816 8
REKLAMA
  • #1 1688321
    sarnask8
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Czy daloby rade zrobic regulator za pomocą tranzystora i potencjometru?? oglądając schemat regulatora na potencjometrze z lm317t stwierdzilem ze ma on podobne dzialanie jak zwykly tranzystor, napiszcie mi co o tym sądzicie czy to wypali jakich elementów uzyc..
  • REKLAMA
  • #2 1688824
    Pfemek
    Poziom 24  
    Ocena: 338
    Jeśli to nieduży wentylator komputerowy to można regulować jego obroty samym potencjometrem w układzie potencjometrycznym.
  • REKLAMA
  • #4 1704060
    marrog
    Poziom 22  
    Ocena: 71
    Witam :)

A ja sie zastanawialem nad takim rozwiazanie, korzystajacym z wymienionej przez Ciebie kostki LM317. Robisz sobie po prostu zasilacz z regulacja napiecia np od 5V-12V i podpinasz pod niego Twoj wentylatorek. Powinno dzialac jak sadzicie??

A oto inne ciekawe rozwiazania :) ----Chyba mnie nikt nie skrzyczy za to ze podalem link do innej stronki ??:?::cry: --najwyzej :D
    http://web.pertus.com.pl/~andyk/#Green

P.S. Nie bardzo kosteczka LM317 to tak jak zwykly tranzystor. To jest scalony stabilizator z zabezpieczeniem przeciw zwarciowym, termicznym i przeciazeniowym - a z tego co sie orientuje to zwykly tranzystor tegoi nie posiada, no chyba ze mnie nie douczyli w elektroniku :D :D:D:D

pozdrawiam :)
  • #5 1704079
    Przem188
    Specjalista EDA
    Ocena: 156
    Schematów regulatorów do wentylatora jest mnóstwo. Jest to po prostu regulowany zasilach szeregowy. Podłączas baze tranzystor a do 12 V przez potencjometr, emiter to wyjscie na wentylator a kolektor zasilanie ( tranzysor npn). Przed potencjometrem wstawiasz podkówkę zeby można było ustawic minimalne obroty wentylatora. Proste a jak dobrze działa. Zrobiłem takich układów juz ponad 10, dla wszytkich znajomych maniaków upiększania kompa. Dotakowo na wyjście poprzez podkówe podłączam ledke, żeby było orientacyjnie widac jakie teraz ma obroty fan, i efekt wizualny nieżly, jak ktos to wystawi z przodu kompa i na niebieskich ledach. Pozdrawiam

Dodano po 2 [minuty]:

Ups, pomyłka. Podkówke od ustawienia minimalnych obrotów włączasz pomiędzy ścieżkę potencometru i masę, suwak na baze, a drugi koniec ścieżki w potencometrze do zasilania.
  • #6 1704110
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 671
    polecam zerżnąć regulator automatyczny na termistoże itranz. stosowany w kodegonie ,mogę wstawić fragment schematu
    co to takie kręcenie potencjometrami? zapomnisz i pójdzie temp .i poco te stresy dla proca...
    dalej -no tak dioda ,pipek na pasku ,który przypomni żeby sie schylić i podkręcić rotorluft-eh..
  • REKLAMA
  • #7 1704173
    Przem188
    Specjalista EDA
    Ocena: 156
    Kolega pytał o tranzystor i potencjometr więc odpowiedziałem...
  • REKLAMA
  • #8 1704192
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 671
    jak ktoś chce to zrobi regultor na potencjometrze i tranzystorze -typowy wzmacniacz prądu stałego

Dodano po 1 [minuty]:

jak ktoś chce to zrobi regultor na potencjometrze i tranzystorze -typowy wzmacniacz prądu stałego
  • #9 1704643
    sarnask8
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Temat uwazam za zamkniety regulator juz zrobilem na BC547B i potencjometrze 22 kΩ mam regulacje od 3000 rmp do 4400 i taka regulacja mnie zadawala jeszcze tylko zrobie taki regulator na zasilacz albo zrobie na czujnikach

a co do lm317 to nie chodzilo mi o to ze to zwykly tranzystor tylko ze dzialanie ma podobne a ze jest to rozbudowany scalak z zabezpieczeniami to wiem
    Moderowany przez TONI_2003:

Wszystko wyjaśnione temat zamykam !
    Jeśli zaistnieje taka potrzeba by post został otwarty proszę dać wiadomość na PW i podać link do postu .!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy regulatora obrotów wentylatora komputerowego z wykorzystaniem tranzystora i potencjometru. Potencjometr samodzielnie może regulować obroty małego wentylatora, jednak bardziej efektywnym rozwiązaniem jest zastosowanie tranzystora jako wzmacniacza prądu stałego sterowanego potencjometrem. LM317, będący scalonym stabilizatorem napięcia z zabezpieczeniami przeciwzwarciowymi i termicznymi, nie jest prostym tranzystorem i nie powinien być z nim mylony, choć można go wykorzystać do regulacji napięcia zasilającego wentylator. Proponowany układ to regulowany zasilacz szeregowy, gdzie baza tranzystora (np. typu NPN) jest sterowana przez potencjometr, emiter podłączony do wentylatora, a kolektor do zasilania 12 V. Dodatkowo można zastosować rezystor (tzw. podkówkę) między potencjometrem a masą, aby ustawić minimalne obroty wentylatora. W praktyce zrealizowano regulator na tranzystorze BC547B i potencjometrze 22 kΩ, umożliwiający regulację obrotów od około 3000 do 4400 RPM. Alternatywnie sugerowano automatyczne regulatory oparte na termistorach i tranzystorach, które eliminują konieczność ręcznej regulacji.
REKLAMA