logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Vectra B - nieprawidłowe działanie centralnego zamka

barteqqq 03 Paź 2010 15:55 7619 9
REKLAMA
  • #1 8579107
    barteqqq
    Poziom 21  
    Ocena: 99
    Witam. Tak jak w temacie centralne zamek zaczął dziwnie działać, a raczej dziwnie nie działać. A konkretnie : mam możliwość zamknięcie samochodu kluczykiem tylko od drzwi kierowcy ( prawy przód nie ma wejścia na kluczyk a klapie bagażnika jest uszkodzony zamek ) . Normalnie zamykałem samochód pilotem i wszystko było OK ale pewnego razu gdy chciałem otworzyć auto z pilota otworzyło się wszystko po za drzwiami kierowcy, po otwarciu kluczykiem wszystkie 4 rygle wędrują do góry, z zamykaniem jest podobnie bo z kluczyka zamyka się całe auto ale z pilota zamkną się wszystkie zamki oprócz kierowcy i po chwili się otworzą. Co może być tego przyczyną?
  • REKLAMA
  • #2 8579272
    jurekk55
    Poziom 36  
    Ocena: 1577
    Szukaj w zamku drzwi kierowcy + kable obwodu wykonawczego CZ w drzwiach kierowcy.Nie zaszkodzi zajrzeć do modułu CZ i sprawdzić co zrobiła wilgoć
  • #3 8642069
    fryc88
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    A ja mam zbliżony do tego problem, również Vectra B sedan, 98 rok.
    Z pilota zamykam/otwieram drzwi, kluczykiem mogę zamknąć drzwi i domknąć szyby/szyber, natomiast żeby otworzyć drzwi to nie ma szans, co jest kłopotliwe, ponieważ ostatnio musiałem wyjąć akumulator na noc, a że mieszkam w bloku to musiałem kombinować, żeby nie zostawić otwartego auta...

Jakieś sugestie? Czy to elektronika, czy mechanicznie padło? Mechanicznie w sumie nie powinno, bo wtedy raczej też nie miał bym możliwości zamknięcia drzwi...
  • REKLAMA
  • #4 8642910
    barteqqq
    Poziom 21  
    ale nie ma szans bo kręcisz kluczykiem ( w lewo się otwiera ) i zamek nie reaguje czy nie możesz przekręcić kluczyka bo się zacina?
  • REKLAMA
  • #5 8644808
    fryc88
    Poziom 15  
    Nie mogę kluczyka w ogóle w lewo przekręcić, tak jakby był zablokowany... W prawo natomiast idzie lekko i działa poprawnie (zamykanie, ryglowanie, domykanie).
  • #6 8644907
    młody88
    Poziom 19  
    Ocena: 112
    wkładka w zamku uszkodzona, możesz rozebrać i podpiłować suporty
  • REKLAMA
  • #7 8645344
    fryc88
    Poziom 15  
    Co to znaczy 'podpiłować suporty'?
    Muszę rozebrać i wydłubać całą wkładkę, czy da się to zrobić jakoś inaczej?
  • #8 8645508
    młody88
    Poziom 19  
    Ocena: 112
    musisz rozebrać wkładkę, jak rozbierzesz to się zorientujesz o co mi chodziło.
    Przy rozbieraniu musisz mieć kluczyk we wkładce bo inaczej może się rozsypać
  • #9 8645583
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 8646703
    barteqqq
    Poziom 21  
    jaworskiauto napisał:
    barteqqq napisał:
    Witam. Tak jak w temacie centralne zamek zaczął dziwnie działać, a raczej dziwnie nie działać. A konkretnie : mam możliwość zamknięcie samochodu kluczykiem tylko od drzwi kierowcy ( prawy przód nie ma wejścia na kluczyk a klapie bagażnika jest uszkodzony zamek ) . Normalnie zamykałem samochód pilotem i wszystko było OK ale pewnego razu gdy chciałem otworzyć auto z pilota otworzyło się wszystko po za drzwiami kierowcy, po otwarciu kluczykiem wszystkie 4 rygle wędrują do góry, z zamykaniem jest podobnie bo z kluczyka zamyka się całe auto ale z pilota zamkną się wszystkie zamki oprócz kierowcy i po chwili się otworzą. Co może być tego przyczyną?

do wymiany swith w zamku drzwi kierowcy

chodzi Ci o ten mały przełącznik ( mikroprzełącznik ) czy o coś poważniejszego?
    I czy zamek od drzwi kierowcy różni się od zamka ze strony pasażera?
    I ile może kosztować ten swith i gdzie go mogę dostać?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z centralnym zamkiem w Oplu Vectra B, który nie działa prawidłowo. Zamek drzwi kierowcy nie reaguje na otwieranie kluczykiem, a pilot otwiera wszystkie drzwi z wyjątkiem drzwi kierowcy. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie zamka drzwi kierowcy oraz kabli obwodu wykonawczego, a także możliwość uszkodzenia wkładki zamka. Wskazują na konieczność rozebrania wkładki, aby ocenić uszkodzenia, oraz wymiany mikroprzełącznika w zamku. Użytkownik pyta o różnice między zamkiem kierowcy a pasażera oraz o dostępność i koszt części zamiennych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA