logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PIC18F8722 na PICDEM HPC EXPLORER 2 - problem z komunikacją USB na Windows 7

daniel_OJ 04 Paź 2010 10:26 2247 3
REKLAMA
  • #1 8581743
    daniel_OJ
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich, ostatnimi czasy skupiam się na pracy na zestawie uruchomieniowym Microchipa :

http://www.microchip.com/stellent/idcplg?IdcService=SS_GET_PAGE&nodeId=1406&dDocName=en535770

Działam w środowisku Mplab + compilator C18 na systemie Windows 7 (32bitowym).

Całe środowisko działa pięknie, lecz jednym z napotkamych problemów jest utrudniona komunikacja między płytą z PIC'em a komuterem poprzez USART.
    Sprawa wygląda tak, że komunikacja moze odbywać sie poprzez standardowe wyjscie RS232 ( - i tu komunikacja dziala bez zarzutów) drugą możliwością emulacja wyjscia COM na komuterze i połacznie sie z płytką za pomocą kabla USB.

Używam laptopa HP dv6910us ktory nie ma portów COM więc przyjemnie jest używać emulacji portu i połaczenia z plytką poprzez USB. TUTAJ WYSTEPUJE PROBLEM gdyż ta komunikacja nie zawsze dziala lub dziala jak chce. Może ktos zna rozwiazanie tego problemu? Prawdopodobnie wystepuje tu problem ze sterownikami, co prawda gdy podłączam wtyczke usb to wykrywa mi nowe urządzenie (czyli plytkę PICDEM) i jak wskazuje plik ze sterownikami mchpcdc.inf to wszystko ladnie sie instaluje. Nawet gdy odpalam terminal (Terminal 1.9b) to nowy port COM jest widziany...ale tu juz zaczynaja sie schodki bo komunikacja nie działa....tzn zadzialała mi kilka razy i probowalem juz wszystkich różnych sposobow ze zmiana portow com , odinstalowywaniem i doinstalowywaniem sterownikow itp....i zadnych rezultatów

Jakies pomysły lub sugestie??

PS: jak używam kontrolera COM na ExpressCard to wszystko dziala ok, ale jak juz przełączam sie na wtyki usb to zadne dane nie sa wysylane na terminal. Zworki na plycie oczywiście przestawiam odpowiednią .
  • REKLAMA
  • #2 8585228
    Urgon
    Poziom 38  
    Ocena: 2635
    AVE...

Sprawdź, jak to działa na innym windowsie - prawdopodobnie system Ci wariuje...
  • REKLAMA
  • #3 9662424
    daniel_OJ
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Wszystko zadziałało jak trzeba...ale na nowym systemie. To tak w ramach retrospekcji.
  • #4 10199649
    ersmoku
    Poziom 11  
    Witam

Staram się ruszyć z projektem który ma wykorzystać komunikacje w sieci MiWi na module microchipa PICDEM Z w MPLAB.

Jak narazie głównym problemem jaki mam jest dobranie wszystkich plików nagłówkowych i plików *.c tak aby skompilował się "pusty" program. Z tego co wiem głównym plikiem nagłówkowym który jest potrzebny by korzystać z MiAPP, a co za tym idzie z sieci MiWi jest plik MCHP_API.h dodaje wiec go do mojego main.c ale dalej zaczyna się magia...

MCHP_API.h potrzebuje do działania bibliteki które potrzebują do działania biblioteki... i robi się wielka kupa bibliotek.

Jak narazie metodą prób i błędów dotarłem do miejsca gdzie linker wywala komunikat:
    Error - could not find definition of symbol 'AdditionalNodeID' in file './P2P.o'

który to symbol jest w pliku p2p.c jako "extern BYTE AdditionalNodeID[];"
    więc czegoś tu nie łapie...

Czy udało się komuś skompilować aplikacje pod 18f4620 dla PICDEM Z i modułu miwi MRF24J40? Może ktoś ma jakieś prowadzące do rozwiązania pomysły?

Co do tego pustego programu mam na myśli:
    Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
REKLAMA