logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Creative X-Fi Xtreme Audio - Trzaski i szumy, brak dźwięku po zmianie wejścia

Olo80 05 Paź 2010 16:36 3224 20
REKLAMA
  • #1 8586441
    Olo80
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Witam wszystkich, otóż napotkał mnie dziś dziwny problem z moją kartą dźwiękową. Jeszcze wczoraj słuchałem sobie muzyki, oglądałem filmy bez najmniejszych problemów z dźwiękiem aż do dziś - zamiast dźwięku słyszę jakieś trzaski, szumy itp. a gdy reguluje potencjometrem od słuchawek tymbardziej trzaski się nasilają ( wcześniej tego też nie było ), sprawdziłem słuchawki pod innym wejściem to trzaski ustąpiły, ale dźwięku wtedy nie ma wcale. Podłączałem też inne urządzenia ( wzmacniacze ) jednak efekt był taki sam, tyle że z jakimiś dziwnymi odgłosami ( nie potrafie ich opisać ). Próbowałem przeinstalowywać sterowniki jednak to dalej nie pomogło, również konfigurowałem w oprogramowaniu karty co się da, efekt ten sam. Próbowałem jeszcze podłączyć kartę pod drugie wejście PCI-E ale wtedy karty nawet komputer nie wykrywa, jednak inne urządzenia podłączone do tego wejścia wykrywa bez najmniejszego problemu. Sam już nie wiem co robić, nie chcę pchać pieniędzy na nową kartę muzyczną bo one to tanie nie są.
    Pozdrawiam i liczę na waszą pomoc..
  • REKLAMA
  • #2 8592846
    szakal_xxx
    Poziom 13  
    Ocena: 34
    według mnie spalił się wzmacniacz operacyjny na karcie i dlatego sieje
    (pewnie masz nieregularne piski połączone z szumem wiatru - zgadłem?)

jeśli tak to karta do wymiany

aczkolwiek dla pewności możesz jeszcze spróbować podłączyć tą karte na innym kompie (może Ci po prostu system zgłupiał albo gniazdo na płycie klękło)

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 8592932
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 8593741
    Olo80
    Poziom 13  
    szakal_xxx napisał:

Tak tak, wlasnie mam takie objawy.
    @dtm21: Jackow nie wyciagalem przy wlaczonym komputerze, probkowanie zmienialem jedynie gdy wgralem sterowniki. Sprobuje twojego sposobu i napisze.
    Pozdrawiam
    P.S Przepraszam za brak polskich znakow, ale od nie dawna siedze na angielskim windowsie.

Dodano po 29 [minuty]:

Nadal to samo, zero zmian. Tak w ogole ktoregos dnia to zauwazylem ze sluchawki graja, wiec zadowolony postanowilem podlaczyc wzmacniacz i wtedy znowu przestalo wszystko grac..
  • #5 8750171
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 8750828
    Olo80
    Poziom 13  
    dtm21 napisał:
    Sorka nie zaglądałem bo myślałem że ktoś Ci pomógł. Problem nadal aktualny? Może zróbmy test wyłącz wszystko w biosie tj. porty com itp. midi - wszystko, wyjmij napędy karty dodatkowe, w biosie jak pisałem czystka i odłącz dyskietke - port fdc w biosie również. I zobacz - jeśli nie zawsze można wywalić system i powoli wchodzić ze sterownikami tj. w kolejności płytagł./proc. > grafika > muzyka(same sterowniki bez dodatków tzw. WDM i dalej bez zmiany tym razem próbkowania sprawdzić co będzie się działo). Pozdrawiam

Witam, problem nadal aktualny, używam karty zintegrowanej Realtek HD która nawet zdaję się być lepsza od Creative, jedyny problem jest taki, że dla tego testu nie mógłbym wyłączyć portów usb, bo mam klawiature i myszkę podłączoną do portów COM ( USB ).
  • #7 8753222
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 8804093
    Olo80
    Poziom 13  
    dtm21 napisał:
    Akurat nie miałem na myśli portów usb, ale wyłącz dosłownie wszystko co zabiera IRQ włącznie z realtekiem i zobacz na nowych WDM samych, wiem że to może wydać się pomysł-wynalazek ale na wyłączonych IRQ i minimum "obcego" sprzętu w komputerze zainstaluj nowy system tak jak wyżej pisałem. I pisz co się dzieje. Pozdrawiam

Witam, nie miałem zbytnio czasu tej opcji spróbować, dzisiaj już mam czas.
    W Biosie wyłączyłem co mogłem, niestety, to nie pomogło. Jednak mój kolega ma taką samą kartę i powiedział, że trzeba przeczyścić styki więc to zrobiłem, jednak to nie pomogło. Jednakże zauważyłem, że na stykach są jakieś czarne paski, może to powoduje te zniekształcenia w dźwięku? Ogólnie po czyszczeniu zauważyłem że jakiś dźwięk jest ale bardzo cichy na pełnej głośności oraz trzeszczy potencjometr głośności od słuchawek, ogólnie on nie trzeszczy ( testowałem pod zintegrowaną kartą dźwiękową ).
    P.S: Żeby nie było porozumień w załączniku dodałem fotografie podobnej karty dźwiękowej i zaznaczyłem o jakie styki chodzi ( zdjęcie z serwisu Allegro ).
    Creative X-Fi Xtreme Audio - Trzaski i szumy, brak dźwięku po zmianie wejścia
  • #9 8804552
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 8804574
    Olo80
    Poziom 13  
    dtm21 napisał:
    szakal_xxx napisał:
    według mnie spalił się wzmacniacz operacyjny na karcie i dlatego sieje

jeśli tak to karta do wymiany

aczkolwiek dla pewności możesz jeszcze spróbować podłączyć tą karte na innym kompie (może Ci po prostu system zgłupiał albo gniazdo na płycie klękło)

pozdrawiam

W takim razie jedna z pierwszych odpowiedzi zdaje się być najbardziej trafiona. Sprawdziłeś karte pod innym sprzętem?

Drugi komputer mam popsuty ( zalany ) a koledzy nie chcą dać podłączyć karty, bo na kupowali graty z sklepów RTV i AGD i komputery na gwarancji. Spróbowałem wyczyścić styki denaturatem ponownie tyle że tym razem za pomocą patyczków do uszu ( poprzednio szmatką ) i zauważyłem, że brud dosłownie pływał podczas czyszczenia. Dam denaturacie odparować do jutra i zobaczymy. Testowałem płytę pod drugim wejściem PCI, jednak tam sterownik nie wykrywa karty, ale PC tak.
  • #11 8833567
    Olo80
    Poziom 13  
    Witam, zaniosłem kartę do jednego kolegi by ją sprawdzić, i co się okazało.. karta DZIAŁA, czyli winna jest płyta główna. Także wywalam ją na gwarancję i teraz myślę jaką by tu nową sobie kupić. Myślałem o Asus M2N68 PLUS, co o niej sądzicie? Również przypadły mi w oko ASROCK K10N78, ASUS M4N78 SE .
  • #12 8845233
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 8846263
    Olo80
    Poziom 13  
    dtm21 napisał:
    Pisz do ilu tą karte chcesz i pod co ma być(pamięci jakie, grafika, procek). Czy już kupiłeś?

Jeszcze nie kupiłem. Kwota max 190zł.
    Zasilacz: Cooler Master 460W
    Procesor: AMD Dual Core 4450B
    Karta Graficzna: Geforce 9600GT
    Ram: Kingston 4GB DDR2
  • #15 8847040
    Olo80
    Poziom 13  
    dtm21 napisał:
    http://www.camino.pl/plyta-socket-am2-asus-m2n68-plus,twr,44288.html
    W tej płycie głównej będziesz miał możliwość zmiany procesora i wydaje się najrozsądniejsza ze wskazanych przez Ciebie. Pozdrawiam

No tak, ma dużo wejść PCI, a tutaj dla mnie jest to ważne bo ja używam chociażby karty telewizyjnej do zgrywania filmów z kamery analogowej oraz karty dźwiękowej, a kto wie co w przyszłości bym dokupił. Także dziękuje za radę, niedługo ową płytę zakupię.
  • REKLAMA
  • #16 8871539
    Olo80
    Poziom 13  
    Znalazł się problem - tej płyty już sklep nie ma, przerwano linie produkcyjną. Jaką więc płytę wybrać, M4N78 SE?
  • #17 8874819
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 8875833
    Olo80
    Poziom 13  
    dtm21 napisał:
    Nie głupia ta płyta, na ceneo znalazłem za ok 140 zł, jaki na dziś masz próg cenowy bez przesyłki?

Taki sam jak poprzednio. Mam ostatnio inne wydatki ( kupno drukarki ) stąd nie mam dużo kasy na płytę główną.
  • #19 8876042
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 8876103
    Olo80
    Poziom 13  
    dtm21 napisał:
    Witam, zaciekawiła mnie też inna płyta główna, nie wiem czy ATI robi dobre chipsety, daje Ci ten link do rozeznania się, natomiast druga to wymieniona przez Ciebie wydaje się być rozsądnym wyborem.
    Może inni koledzy pomogą wybrać?

http://www.ceneo.pl/2268140s

http://www.ceneo.pl/353921s

Myślę że lepiej będzie z tym Asusem. Zakupię go, jednak tematu nie zamykam bo nigdy nie wiadomo czy oni i tej płyty nie będą mieli.
    Pozdrawiam
  • #21 8880476
    Olo80
    Poziom 13  
    Witam, w tamtym sklepie napisali że tej płyty też nie ma i wycofali ją z lini produkcyjnej, uważam że ten sklep to jakaś ściema..
    Stąd oburzony musiałem już zapożyczyć parę zł od osoby z rodziny i kupić normalną płytę. Wybrałem Asus M4A77.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z kartą dźwiękową Creative X-Fi Xtreme Audio, polegający na trzaskach i szumach, a także braku dźwięku po zmianie wejścia. Po próbach z różnymi urządzeniami i reinstalacji sterowników, okazało się, że karta działa na innym komputerze, co sugeruje problem z płytą główną. Użytkownik rozważa zakup nowej płyty głównej, preferując modele takie jak Asus M2N68 PLUS, ASROCK K10N78 oraz ASUS M4N78 SE. W trakcie dyskusji poruszono również kwestie czyszczenia styków karty oraz wyłączania niepotrzebnych portów w BIOSie w celu eliminacji konfliktów sprzętowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA