logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z uszkodzonego dysku Samsung HD753LJ? Podmiana elektroniki?

acd:) 06 Paź 2010 16:19 1614 7
REKLAMA
  • #1 8589987
    acd:)
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Jestem tu nowy.
    Próbowałem szukac odpowiedzi na mój problem na innym forum, ale tam odesłali mnie tu :)
    Mam nadzieje że dobrze trafiłem.

Witam forumowiczów i proszę o pomoc.

Spalił mi się dysk Samsunga HD753LJ (750,7200,32mb).
    Jak widać na zdjęciach dysk "oparł się" na szufladce na kieszeń na dyski (obudowa chieftec), po czym poleciał dymek.
    Niestety, ale podłączając go nawet do innego komputera, nie wstaje.
    Na tym dysku mam bardzo dużo ważnych danych, i nie chciałbym ich stracić.
    Czytałem, że ponoć można próbować podmieniać elektronike....

Co radzicie ? W jaki sposób odzyskać dane ? Czy ta podmiana elektroniki jest kosztowne? Można ją zrobić samodzielnie ?

Po 12 dniach....

Moja Historia z dyskiem ostatnio nabrała tempa, ale nadal jest problem tego typu, że nie mogę odzyskać danych :/
    W skrócie napiszę to, co się działo w ostatnich 12 dniach.

Kupiłem nowy identyczny dysk, ten sam model, firmware i rewizja.
    Dysk przyszedł po 2 dniach, niestety po zamianie elektroniki dysk był niewykrywalny, przynajmniej nie od razu.
    Po 15-20 minutach zaczęło być "coś widać". Był widoczny jako dysk surowy 1000gb, a nie 750...(czyżby zł fw lub rew?).
    W check-dysku same błędy, ni jak nie dało się do niego wejść ani zrobić czegokolwiek.
    Więc zadzwoniłem do serwisu samsunga, Pan powiedział, że czasami udaje się coś zrobić, nawet jak jest coś spalone.
    próbowałem spytać o poradę, jak to mogę samodzielnie zrobić (może inny firmware albo coś), niestety żadnej porady nie uzyskałem.
    1 października zawiozłem dysk na gwarancji, a dziś mi chcieli odesłać, ale inny.
    Powiedziałem Panu, że tak na prawdę mi nie zależy na dysku, tylko na danych, które tam są.
    Szybko zadzwoniłem i dopytałem o szczegóły, okazało się, że mój dysk odesłali z Bemowa (tam go odwiozłem) na Al.Krakowską.
    Zadzwoniłem na Al.Krakowską i spytałem Pana z Al.Krakowskiej czy mogę rozmawiać z osobą, która się moim dyskiem zajmowała, niestety nie było to możliwe, nie uzyskałem również żadnych porad, ani sugestii.
    Powiedział, że odsyłają go z powrotem na Bemowo, i mogę go sobie tam odebrać.

Więc wróciłem do punktu wyjścia, jutro będę miał z powrotem swój dysk ze spaloną elektroniką.
    Pozostaje mi chyba stale kupować identyczne dyski, i próbować z elektronikami od nich, a jak nie będzie pasować, to odsprzedawać dalej.

Proszę wklejać zdjęcia wg tej instrukcji: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html [DriverMSG]
  • REKLAMA
  • #2 8590139
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Ocena: 100
    Kolego, na zdjęciu widać że spalił się co najmniej kontroler silnika. Niestety w tych dyskach o ile mnie pamięć nie myli ROM jest zapisany w masce procesora (ten największy układ na płytce PCB). To nie jest robota DIY.
    Odsyłając dysk na gwarację możesz otrzymać nowy dysk, ale nie odzyskają Ci danych. Producenta to po prostu nie obchodzi...
    Kupowanie nowych elektronik nie ma sensu, bo ROM w tych dyskach jest unikalny.
  • REKLAMA
  • #3 8590183
    Poziom 10  
    michal_aniol napisał:
    Kolego, na zdjęciu widać że spalił się co najmniej kontroler silnika. Niestety w tych dyskach o ile mnie pamięć nie myli ROM jest zapisany w masce procesora (ten największy układ na płytce PCB). To nie jest robota DIY.
    Odsyłając dysk na gwarację możesz otrzymać nowy dysk, ale nie odzyskają Ci danych. Producenta to po prostu nie obchodzi...
    Kupowanie nowych elektronik nie ma sensu, bo ROM w tych dyskach jest unikalny.

Tak, wiem że nie odzyskają mi danych, ale mogą mi wymienić elektronikę...
    Piszesz o ROM-ie, mam rozumieć, że jest on głębiej niż elektronika ?
  • #4 8590204
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 30
    Witam,
    Proszę podać datę produkcji tego uszkodzonego i tego sprawnego dysku...
    ROM w tych dyskach zapisany jest w procesorze (Marvell)
    W tym wypadku zapewne taniej będzie skorzystać z pomocy specjalisty, niż kupować kolejne dyski ...

PS Jeżeli zależy Ci na danych - send to a Pro...

Mikippp
  • REKLAMA
  • #5 8590246
    Poziom 10  
    Mikippp napisał:
    Witam,
    Proszę podać datę produkcji tego uszkodzonego i tego sprawnego dysku...
    ROM w tych dyskach zapisany jest w procesorze (Marvell)
    W tym wypadku zapewne taniej będzie skorzystać z pomocy specjalisty, niż kupować kolejne dyski ...

PS Jeżeli zależy Ci na danych - send to a Pro...

Mikippp

Gdzie znajde date produkcji.
    ten stary ma na pewno z 2,5 - 3 lata.
    ten nowy kupiłem tydzień temu.
  • REKLAMA
  • #6 8590276
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 30

...
    Data produkcji jest na etykiecie...

Mikippp
  • #7 8590311
    Poziom 10  
    Mikippp napisał:

...
    Data produkcji jest na etykiecie...

Mikippp

U mnie nie ma, też są te szlaczki, ale pod pkt 4 jest pusto.
  • #8 8592945
    Poziom 10  
    Odebrałem ten ze spalona elektronika, i ma date produkcji grudzien 2007.
    Ten nowy, jak juz pisalem nie ma wpisanej daty produkcji.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z uszkodzonym dyskiem twardym Samsung HD753LJ, który spalił się po awarii. Pomimo podłączenia do innego komputera, dysk nie działa. Użytkownik rozważa podmianę elektroniki, jednak forumowicze informują, że ROM jest zapisany w procesorze, co czyni tę operację skomplikowaną i niezalecaną do wykonania samodzielnie. Zamiast tego sugerują skorzystanie z usług specjalisty, aby odzyskać dane. Użytkownik nabył nowy dysk tego samego modelu, ale nie może znaleźć daty produkcji, co jest istotne dla procesu wymiany elektroniki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA