logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie głośniki średniotonowe do kolumn Unitra Zgc-50-8?

artur.mietek 07 Paź 2010 16:34 1578 4
REKLAMA
  • #1 8593763
    artur.mietek
    Poziom 10  
    Witam

Chciałbym zregenerować moje kolumny. Przymierzam się do regeneracji górnego zawieszenia w jednym GDN. Wcześniej chciałbym jednak zdecydować co zrobić ze spalonymi głośnikami sredniotonowym. W tych kolumnach zastosowano w miejsce sredniotonowego głośnik GDW 9/15/10 15 Ohm. Myślę o użyciu GDW 9/60, ewentualnie prawdziwy sredniotonowy GDM 10/60. Oba maja 8 Ohm i musiałbym użyć rezystora żeby dopasować do 15 Ohm. Czy takie rozwiązanie będzie dobrze współpracowało z oryginalną zwrotnicą i resztą głośników? Nie znalazłem nic Tonsilowego i STX na 15 Ohm.

Pozdrawiam
    Artur
  • REKLAMA
  • #2 8593847
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 8593853
    artur.mietek
    Poziom 10  
    Właśnie oryginalnie był GDW 9/15/10 15 Ohm. Myślałem ze to jakaś przeróbka ale znalazłem na elektrodzie watek w którym inny user opisuje ze ma taka sama konstrukcje.
  • REKLAMA
  • #4 8594555
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 8610354
    artur.mietek
    Poziom 10  
    Rzeczywiście pisałem z pamięci model i się pomyliłem, a mam Zgb. Na szczęście okazało się, że w innych kolumnach Tonsilowych (w których nie mam GDN) były działające GDW 15 Ohm i je przeszczepiłem. Kolumny graja zdecydowanie lepiej.

Pozostały mi dwa problemy.
    1. Mocowanie górnego zawieszenia do kosza jest przyciśnięte takimi segmentowymi dystansami. Czy można je odkleić i ponownie przykleić? (pytam bo będę wymieniał właśnie górne zawieszenie).

2. Gdybym kiedyś chciał uruchomić te drugie kolumny to dalej będę potrzebował drugiej pary GDW 9/15 15 Ohm i tutaj ponawiam pytanie czy rezystor współpracujący z głośnikiem 8 Ohm jest rozwiązaniem?

Pozdrawiam
    Artur
REKLAMA