logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra ZG10C - jakie głośniki basowe i wysokotonowe wybrać do wymiany?

BulwiQ 10 Sie 2011 10:32 4693 9
REKLAMA
  • #1 9810065
    BulwiQ
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam,

otóż grają u mnie dwie kolumny Unitra ZG10C (zdjęcia poniżej). Niestety jak się domyślacie oryginalne głośniki, które w nich były dawno straciły swoją wartość. Kilkanaście lat temu mój tato wymieniał w tych kolumnach głośniki basowe. Nie ma on o tym zbyt wielkiego pojęcia, kupił więc jakieś tanie zamienniki na giełdzie w ogóle nie sprawdzając parametrów poprzednich głośników. Zamieszczone są w nich GDWT 9/40 w jednej - nie wymieniany długi czas, w drugiej zaś GDWT 9/60 - kupiony rok temu od faceta, który zajmuje się regeneracją. Jako głośniki basowe zamieszczone są tam głośniki "firmy" RAYDEN model YD250 o których w internecie jest kompletnie głucho (zdjęcie magnesu z podanymi "parametrami" poniżej) . Głośniki te mają średnicę 25cm i są w wersji 4R więc nie trudno się domyślić, że impedancja się nie zgadza. Nadomiar złego tweeter który zakupiłem od tego faceta gra znacznie ciszej niż ten leciwy w drugiej kolumnie. Myślałem nad tym, aby wymienić te głośniki na GDN 25/40 oraz zmienić tweetery na GDWK 9/80 ewentualnie kupić komplet tweeterów od tego pana tak żeby dobrze współgrały a nie jeden wybijał się ponad drugi. Proszę o w miarę możliwości szybką odpowiedź.

Pozdrawiam, Dawid.
  • REKLAMA
  • #2 9810136
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 9810523
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 818
    To jest Tonsil ZG 486, nawet na nalepce jest napisane. W ogromnej ilości Tonsilowskich kolumn z lat 70, są naklejki ZG 10c, z dopisanym ręcznie prawidłowym symbolem.
    Oryginalne głośniki to GDN 25/40/3 i GDWT 9/40/1.
  • #4 9811170
    BulwiQ
    Poziom 11  
    Ok, dziwiło mnie właśnie to, że po wpisaniu tego modelu (ZG10-C) nie wyszukiwało właśnie tych kolumn. Bardzo dziękuję za pomoc w zidentyfikowaniu ich. I teraz mam takie pytanie czy przetoworniki z tej aukcji są oryginalnymi Tonsilowskimi przetwornikami. Zawieszenia piankowe są podklejane od dołu membrany więc myślę, że jest to oryginał, jednakże wolę się upewnić przed zakupem.
  • REKLAMA
  • #5 9811192
    telecaster1951
    Usuń ten numer aukcji, bo ktoś temat odeśle do kosza.
    Sprzedawca "akustyka" ma oryginalne przetworniki.
  • #6 9811269
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 841
    Dobrze że zdecydowałeś się na odnowę i przywrócenie do oryginalności tego zestawu. Niestety głośniki Tonsila są dość drogie, ale na pewno odpłacą się lepszym brzmieniem niż jakieś chińskie badziewie.

Głośniki z aukcji są oczywiście oryginalne. Sugerowałbym zamiast (jeśli będziesz je kupował) GDWT wsadzić tam GDWK np 9/120/8. GDWT znane są z dość ,,jazgoczącego'' grania i nijak się to ma przy tym GDNie.
  • #7 9811329
    telecaster1951
    Była w tych kolumnach zwrotnica ?
  • REKLAMA
  • #8 9811732
    BulwiQ
    Poziom 11  
    Wariato, podpinałem pod nie GDWK 9/80 i szczerze powiem, że nie zadowalało mnie ich brzmienie, zapewne za sprawą zwrotnic projektowanych pod GDWT. Tweetery te znacznie lepiej grają pod HX70 u kumpla.

Zamówiłem już te GDNy od "akustyka", wybrałem przesyłkę pobraniową kurierską, tak że mam nadzieję, że jutro kurier zagości u mnie (trochę ponad 3h jazdy, tak że liczę na jego wizytę).

Telecaster1951, odpowiedź masz powyżej.
  • #9 9811751
    telecaster1951
    Pytam, bo bliźniacze modele kolumn, miały tylko filtr 6dB/oct na głośniku wysokotonowym.
    GDWT jest dość mocno tłumiona w tej kolumnie. Podłączając GDWK uzyskujemy mocne ściszenie tonów wysokich. Lepiej pozostać przy GDWT.

ps. Byłbyś w stanie rozrysować schemat tej zwrotnicy ? Albo chociaż zamieścić tu ostre zdjęcia zwrotnicy od strony elementów i od dołu ?
  • #10 9812544
    BulwiQ
    Poziom 11  
    Jasne, żaden problem tylko nie dziś, bo zabraliśmy się z kumplem za remont wizualny (szpachla, nowa okleina itd.) i paczki zostały u niego. Jutro o ile pamięć mnie nie zawiedzie to wrzucę tutaj dokładne zdjęcia zwrotnic.

@Edit

Tutaj zdjęcie zwrotnicy od góry, niestety od dołu nie zrobiłem bo jakiś "majster" jedną śrubkę przekręcił a miałem trochę mało czasu. Jeżeli to zdjęcie nie jest wystarczająco satysfakcjonujące to jutro mogę zrobić cyfrówką dokładniejsze (spodów również).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje informacji na temat wymiany głośników w kolumnach Unitra ZG10C, które okazały się być modelami Tonsil ZG 486. Oryginalne głośniki to GDN 25/40/3 i GDWT 9/40/1. Użytkownik zidentyfikował problemy z obecnymi głośnikami, w tym niezgodność impedancji oraz różnice w głośności między tweeterami. W odpowiedziach zasugerowano zakup oryginalnych głośników Tonsil, w tym GDWK 9/120/8 jako alternatywy dla GDWT, oraz zwrócono uwagę na konieczność sprawdzenia zwrotnicy w kolumnach. Użytkownik zamówił już głośniki od sprzedawcy "akustyka".
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA