logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tonsil GDN 30/100 - trzaski przy wyższym basie, jak naprawić?

Mz.C6 07 Paź 2010 19:12 1301 4
REKLAMA
  • #1 8594328
    Mz.C6
    Poziom 10  
    Witam!
    Miałem swego czasu altusy 300 w których to musiałem wymienić głośniki (starczyło jeden ale jak już to obydwa wymieniłem) z powodu odgłosów przypominających uderzanie cewki o coś wydobywających sie z gdn'a z jednej kolumny. Dziś postanowiłem się zająć tym głośnikiem bo chciałem użyć jego i drugiego sprawnego w subie... tyle, że nie chce aby podczas lekkiego podgłośnienia wydobywały mi się z niego trzaski...

Głośnik ten nie ma uszkodzeń resora dolnego ani górnego a membrana jest w stanie na tyle dobrym, że oprócz lekkiego wyblaknięcia prawie sie nie różni od tej jaka jest w nowym głośniku. Cewka trzyma się dobrze zarówno membrany jak i dolnego resora. Nie wiem w jakim stanie jest uzwojenie cewki bo nie chce rozkładać głośnika na części...
    Głośnik w zakresie częstotliwości do 40hz chodzi bez zarzutu nic nie ociera ani nie stuka. Problem sie pojawia gdy jest wyższy bas gdzie przy uderzeniach basu słychać ocieranie/stukanie cewki... :cry:
    I tu prośba do userów o pomoc w znalezieniu przyczyny...
    Sam brałem pod uwagę zagięcie karkasu cewki ale wtedy ocierało by przy wszystkich częstotliwościach...
    Z góry dziękuje za pomoc :D
  • REKLAMA
  • #2 8594432
    mczeslaw
    Poziom 36  
    Ocena: 107
    Wyższy bas, czyli zakres 0d 40Hz w górę. Czy masz na myśli niższe częstotliwości. Ale mam nadzieję że bez obciążenia pneumatycznego tego przetwornika nie katujesz, czyli bez obudowy :?:
    Bo bez takowego obciążenia i przy nawet relatywnie małej mocy, z głośnikiem różne niewytłumaczalne rzeczy mogą sie dziać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 8606778
    Piotrekk01
    Poziom 11  
    Jak nie widać żadnego uszkodzenia z zewnątrz, to może w środku się coś trochę odkleiło np. cewka od membrany. Przez to cewka może być krzywo względem szczeliny i jeszcze przy odpowiedniej częstotliwości może wpadać w rezonans, tworząc dźwięk chrobotania.
  • REKLAMA
  • #4 8607489
    globus1987
    Poziom 29  
    Ocena: 54
    Głośnik był za mocno eksploatowany tzn. parę razy przekroczył swoje liniowe wychylenie , cewka pewnie parę razy uderzyła uderzyła o dno (Nabiegunnik) i odkształciła się. Dlatego teraz przy większych wychyłach pewnie o coś obciera dlatego charczy i słychać stuki.
  • #5 8635320
    Mz.C6
    Poziom 10  
    globus 1987 napisałem wyraźnie że nie ma wpływu to jak duży jest wychył...
    bo akurat przy zakresie znacznie powyżej 40hz to akurat wychył jest bardzo mały... (mówię tutaj o podanym sinusie)... obecnie głośnik jest bez obudowy bo projektowany subwoofer na dwóch takich przetwornikach nie doszedł do skutku ze względu wiadomego... Traf chciał że uszkodził się jeszcze bardziej tak wiec jego los jest niepewny....

Jedynym prawdopodobnym wytłumaczeniem zjawisk opisanych w pierwszym poście jest to które podał Piotrekk01 tak więc teraz dzięki niemu przynajmniej nie będę się musiał głowic czemu sie tak działo pozdrawiam
REKLAMA