logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stacja lutownicza NET-852 - grzałka nie studzi się po wyłączeniu, co zrobić?

antost 21 Wrz 2004 21:48 2381 6
REKLAMA
  • #1 866709
    antost
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam.
    Posiadam staje lutowniczą NET-852 i mam problem.
    Dałem kuplowi do naprawy bo sie zna troche ba tym. Z początku stacja nie grzała.
    Teraz jak zrobił to grzeje cały czas do max. temp. i po wyłączeniu(głównym włącznikiem) nie studzi grzałki tylko sie od razu wyłancza.
    Nie wiem co to może być.
    Kiedyś czytałem na forum o podobnym problemie tylko nie pamiętam co należało zrobić, ale było coś tam o odwrotnym podłączeniu przewodów w grzałce.
    Bardzo prosze o porady.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 867270
    psine.pl

Specjalista Serwis Elektroniki
    Ocena: 328
    przede wszystkim to sprawdz co zrobil w srodku.

masz 4 przewody
    2 to grzalka a 2 to pomiar temperatury.
    lub w ogole 2 to wtedy jest gralka z pomiarem.

a z tego co pisszesz to polecial triak sterujacy lub tranzystor.
    a steruje nim maly uklad bez nazwy (starta)

na elektrodzie ktos kiedys go szukal. jak sprawdzisz to pisz
    Konto firmowe:
    PSINE.PL
    ul.Karczówkowska 8A, KIELCE, 25-019 | Strona WWW: https://www.psine.pl
  • REKLAMA
  • #3 867857
    antost
    Poziom 12  
    Tak mam dwa przewody do grzałki (te grubsze), dwa czarne i masa. W sumie 5 przewodów. Rozkręciłem grzałke to masa jest prowizorycznie przymocowana(włożony drucik w otwór i zagięty), a reszta kabli oprócz masy są idą dalej do spirali w jednej osłonie izolacyjnej. Zdjąłem obudowe i nie widać żeby było coś wymieniane. Ja sie nie znam na tym kompletnie. Coś wspominałeś o jakiś układach elektronicznych.
    Za co są odpowiedzialne ??
    Koleś miał mi dać nową bo kupiłem od niego na gwaracji HotAir' a i sie "skopciła"(nie grzała; elektronika padła). Dał mi tą i teraz znów czekam. A przecież też chce coś robić.
    Ja już nie mam pojęcia co robić.
    Masz może schemat elektryczny tej "chińszczyzny" ??
    P.S. Dla tych dwóch przewodów do temperatury, kolejność podłączenia jest istotna, tzn czy ich zamiana na coś wpływa ??
    Pozdrawiam.
  • #4 872394
    tom.kow
    Poziom 12  
    Witam
    Ostatnio naprawiałem coś takiego koledze. Po przepaleniu grzałki i wymianie na nową lutownica rozgrzewała się na max. chłodziła do zera i tak w kółko. Wszystkie symbole scalaków były starte ale na części z nich mimo to dało się odczytać napisy. Napięcie na grzałkę puszcza triak BT137 on jest sterowany optotriakiem (IC7) MOC 3041. Obok znajduje się kolejny triak (TH2) BT136 sterowany (IC5) TLP 3043. Główny scalak na 14 nóżkach to LM324. W efekcie końcowym wymieniłem wszystkie wyżej wymienione elementy prócz BT136 i mimo prawidłowo (kolorystycznie) podłączonego czujnika temp. należało zamienić miejscami jego kabelki we wtyczce połączeniowej z płytą główną.
    Nie miałem czasu i sił sprawdzać dalej ale w moim przypadku wystarczyło by chyba wymienić BT137, TLP 3043 i zamienić miejscami kable.
  • REKLAMA
  • #5 875584
    antost
    Poziom 12  
    Witam.
    Moja lutownica grzeje na max. cały czas. Nie chłodzi sie samoczynnie po wyłączeniu tylko od razu wszystko sie wyłącza. Zauważyłem że po włączeniu do zasilania następuje takie "pobudzenie" stacji, tzn potencjometr od temp. lekko sie wychyla. Rozkręcałem grzałke i te przewody od temp. to ciężko zamienić bo mają wyprofilowane końcówki przyłączeniowe. A czy ewentualna zamiana może spowodować jakiś defekt ??.
  • REKLAMA
  • #6 885987
    tom.kow
    Poziom 12  
    Witam
    Urządzonko otrzymałem od znajomego z wymienioną już grzałką. Kable od grzałki zakończone są (w tym przypadku) kostką połączeniową będącą w rączce (2 czarne kable) Kable od od czujnika temp. czerwony i czarny, masa na metalową osłonę grzałki szary. Idąc dalej do wnętrza urządzenia docieramy do płyty elektroniki. Tam kable od grzałki i czujnika są w jednej kostce wpinane do płytki elektroniki. Po wymianie kilku elementów elektronicznych (opisane we wcześniejszym poście) należało zamienić miejscami tylko kable od czujnika (przy płycie elektroniki najłatwiej). Przewody od grzałki zostają na swoim miejscu. Czujnik to termopara ma prawdopodobnie przewód miedziany i stalowy lub stop aluminium, nie wiem dokładnie. Np. orginalna grzałka miała w czerwonej izolacji przewód miedziany. Nowa natomiast mogła mieć miedziany w czarnej. Odczyt temp. przez elektronikę jest w tym przypadku zupełnie błędny dlatego lutownica może grzać cały czas.
  • #7 889000
    antost
    Poziom 12  
    Witam :) .
    Wszystko jest juz ok :) .
    Wielkie dzieki za zainteresowanie i pomoc.
    Pozdrawiam.
    antost

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył stacji lutowniczej NET-852, która po naprawie grzałki nagrzewała się stale do maksymalnej temperatury i nie chłodziła się po wyłączeniu, tylko natychmiast się wyłączała. W urządzeniu występują cztery przewody: dwa grubsze do grzałki oraz dwa do pomiaru temperatury (czujnik termopary), a także masa. Przyczyną problemu mogło być uszkodzenie triaka BT137 sterowanego optotriakiem MOC3041 oraz konieczność wymiany elementów elektronicznych, takich jak TLP3043 i LM324. Kluczowe było również prawidłowe podłączenie przewodów czujnika temperatury – zamiana ich miejscami na wtyczce do płyty głównej pozwoliła na poprawne odczytywanie temperatury i prawidłową pracę stacji. Wymiana grzałki na nową o innym typie przewodów (np. miedziany przewód w izolacji czerwonej vs czarnej) mogła powodować błędne odczyty temperatury i ciągłe grzanie. Po zastosowaniu tych rozwiązań stacja działała poprawnie.
REKLAMA