logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

K7S5A - Jak skorzystać z gwarancji po likwidacji sprzedawcy?

02 Lut 2003 07:54 2887 25
REKLAMA
  • #1 91209
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 91299
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 91351
    marioer
    Poziom 26  
    Ocena: 61
    Niestety taka praktyka wielu sprzedawców i tzw."salonów komputerowych" jest nagminna niezależnie od miejsca w Polsca (piszę z Warszawy)-po prostu pozbycie się "nieswojego" klienta.Natrafiłem na inna kombinacje polegającą na skrócaniu gwarancji-ECS daje 2 lata a wielu sprzedawców 1 rok(udawali zdziwionych ,że są firmy oferujace 2 lata i pokrętnie tłumaczyli,"ze płyty się nie psują") przez co po tym czasie maja klienta z głowy.Zrozumiałbym taka sytuację gdyby cena była niższa o znaczącą kwotę ,natomiast nie różni się ona od normalnej z pełną gwarancja. Omijam tę grupę sprzedawców i dobrze na tym wychodzę
  • #5 91359
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 91362
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    :arrow: picia z TPSA Cieszę się, że Ci się udało. Nie chwaląc się pamiętam, że ja Ci doradziłem firme AB :wink: Tylko troche dziwi mnie fakt, że krakowski oddział nie zajął odpowiedniego stanowiska 8O

Jeśli chodzi o sprawę gwarancji, to różne firmy, różnie do tego podchodzą. Z niepokojem obserwuje, że coraz częściej można się spotkać ze zjawiskiem dawania gwarancji na okres bezwzględnego minimum przewidzianego prawem, nie zważając na gwarancje producenta, która może być dłuższa. Nie wiem, czy się temu dzwić, czy nie. Fakt jest faktem, że obsługa gwarancyjna pociąga sprzedawce do pewnych kosztów, które czasami przekraczają wypracowany zysk ze sprzedaży tego towaru :? Jednak tak czasami bywa. Dlatego, to co mogę doradzić to kupowanie szprzętu w dużych firmach, a nie w firemkach typu "uduś" :wink: . Płącąc nawet nieco drożej napewno w razie kłopotów zapewnimy sobie większy komfort. To taka moja opinia .... 8)
  • #7 91367
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 91374
    zhu
    Poziom 22  
    Ocena: 105
    a może ktoś wie jak jest z orginalnymi nośnikami programów komputer. i gier ?
    u mnie padły orginalne płyty CD (gry) do ps2 i do ps1 , niektóre zacinają się lub nie startują , mam do nich orginalne pudełka , instrukcje i to co jest dodawane do pudełka , są to gry różych wydawców , kupione z drugiej ręki lub na allegro , zależy mi na orginałach bo mam konsolę ps2 nieprzerobioną .
    czy ma ktoś doświadczenie w tej sprawie ?
    a jak jest teraz z gwarancjami na sprzęt , części i usługi , ponoć od nowego roku na wszystko jest 2 lata gwarancji ?
  • REKLAMA
  • #10 93099
    leeyo
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    Mam podobny problem - płyta Gigabyte. Firma od której kupiłem ją już nie istnieje. Znalazłem firmy które są dystrybutorami Gigabyte'a ale żadna z nich nie potwierdza (może się nie przyznaje!) do tego, że jest generalnym dystrybutorem. Cóż więc w takiej sytuacji? Kto powinien podjąć się serwisu gwarancyjnego?

Pozdrowienia LEEYO
  • #11 93135
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 93144
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    :arrow: leeyo

Według oficjalnych danych jest w Polsce 2 dystrybutorów firmy Gigabyte.

Tak więc to, co mogę poradzić to przede wszystkim spróbuj się z nimi jakoś dogadać.

Powodzenia....
  • #13 93166
    leeyo
    Poziom 20  
    Na razie jeden i drugi z wymienionych dystrybutorów twierdzi, że to nie jego sprawa! Wiem już, że płyty zostały zakupione w firmie ELKOTECH przez firmę, która zdążyła już zniknąć...

Czy prawnie powinni mi uwzględnić gwarancję w ELKOTECH-U???

Pozdrowienia
    LEEYO
  • #14 93186
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 93191
    leeyo
    Poziom 20  
    Jeszcze się nie poddałem! Ale to , że ich to nie obchodzi powiedział mi sam kierownik serwisu - bynajmniej prosiłem o taką osobę podczas rozmowy telefonicznej.

Będę próbował jeszcze dogadać się z kimś wyżej.

Ogólnie jest to cięzka sprawa! A ja nie wiem czy prawnie muszą, czy tylko mogą...

Pozdrowienia LEEYO
  • REKLAMA
  • #16 93194
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 93650
    Daniel Kociniewski
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Od tego 1.1.2003 roku niby obowiazuje minimalny okres gwarancyjny 24 miesiace.
  • #20 93842
    Jaro
    Poziom 27  
    Ocena: 52
    Panowie. Wszystkie zasady obsługi reklamacji reguluje Kodeks Cywilny i proponuję poczytać. Generalnego dystrybutora raczej nic (prócz dobrej woli) nie zobowiązuje do załatwienia pozytywnie takiej reklamacji, zwykle wiąże się to z "wtopą" dla niego. Dlatego faktycznie lepiej dołożyć te dwie dychy i kupić płytę w firmie która istnieje na rynku parę lat niż "zaoszczędzić" kupując z niezbyt pewnego źródła.
  • #21 94005
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 94029
    Broki
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Naprawdę jestem zdziwiony że dało śie coś takiego załatwić w AB we Wrocławiu. :!: Dawniej to miałem problemy żeby wymienili coś co było na gwarancji.

No ale widać że firma rozwija się na lepsze. Popieram. Oby jak najwięcej takich firm.
  • #23 95836
    GENE
    Poziom 13  
    zhu napisał:
    a może ktoś wie jak jest z orginalnymi nośnikami programów komputer. i gier ?
    u mnie padły orginalne płyty CD (gry) do ps2 i do ps1 , niektóre zacinają się lub nie startują , mam do nich orginalne pudełka , instrukcje i to co jest dodawane do pudełka , są to gry różych wydawców , kupione z drugiej ręki lub na allegro , zależy mi na orginałach bo mam konsolę ps2 nieprzerobioną .
    czy ma ktoś doświadczenie w tej sprawie ?
    a jak jest teraz z gwarancjami na sprzęt , części i usługi , ponoć od nowego roku na wszystko jest 2 lata gwarancji ?

chcę ci podpowiedzieć co do gier, sprawdź kto jest dystrybutorem na Polskę tych gier. Wymiana oryginalnego nośnika powinna nastąpić pod warunkiem że nie posiada on uszkodzeń mechanicznych powstałych w wyniku niewłaściwego obchodzenia się z nośnikiem. tak robią szanujące się firmy produkujące oprogramowanie a do takich należy gra na PSXa.
    W Warszawie jest przedstawicielstwo Sony Poland które zajmuje się grami sprawdź co oni na to.

Popieram zasadę że trzeba sobie pomagać wzajemnie tak trzymać

powodzenia gene
  • #24 95846
    zhu
    Poziom 22  
    niestety sony nie jest wydawcą gry TEKKEN TAG TOURNAMENT , wydała to firma NAMCO , niestety nie mogę ustalić czy w Polsce jest jakieś przedstawicielstwo , zresztą chodziło mi o to czy ktoś próbował już wymieniać te org. płyty i z jakim rezultatem . ale za podp. dzięki .
    ps. płyta jest porysowana w wyniku normalnego używania , ale czy to jest uszkodzenie mechaniczne ... ???
  • #25 97845
    GENE
    Poziom 13  
    Cześć

Porysowania są niestety traktowane jako uszkodzenia mechaniczne.
    Przesdstawicielstwa firmy może nie być natomiast skup się na dystrybutorze bo mógł ją sprowadzić choć część gier trafia kupionych za granicą a w kraju nikt nie sprowadzał oficjalnie i mogą wystąpić problemy.
    ja osobiście w polskich firmach wymieniłem uszkodzone płyty z programami ale nie były one porysowane do takich firm należy YDP z Gdańska i chwała im za to.

narka
    gene
  • #26 97882
    zhu
    Poziom 22  
    płyta z grą o której pisałem wcześniej , była dołanczana przy zakupie konsoli PS2 :roll:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu realizacji gwarancji na płytę główną K7S5A9G po likwidacji sprzedawcy, który ją sprzedał. Użytkownik napotkał trudności z serwisem i przedstawicielstwem firmy w Krakowie, które nie udzielały pomocy ani informacji o gwarancji. Wskazano, że gwarancje producenta (np. ECS) są często ignorowane przez sprzedawców, którzy skracają okres gwarancji do minimum prawnego lub odmawiają obsługi gwarancyjnej, co jest powszechną praktyką w Polsce. Rekomendowano kontakt z głównym dystrybutorem płyty w Polsce, wskazując na firmy JTT i Elkotech jako dystrybutorów Gigabyte, choć i one niechętnie podejmują się realizacji gwarancji po upadku sprzedawcy. Poruszono również kwestie prawne dotyczące obowiązków dystrybutorów i sprzedawców w zakresie gwarancji, podkreślając, że Kodeks Cywilny reguluje zasady reklamacji, ale dystrybutorzy nie są prawnie zobowiązani do realizacji gwarancji po likwidacji sprzedawcy. W dyskusji pojawiły się także uwagi o gwarancjach na dyski twarde, które bywają skracane do roku przez producentów takich jak Seagate, Western Digital i Maxtor. Dodatkowo omówiono problematyczną wymianę oryginalnych nośników gier na konsole PS1 i PS2, gdzie uszkodzenia mechaniczne (np. zarysowania) są podstawą odmowy wymiany, a wymiana możliwa jest tylko u oficjalnych dystrybutorów lub przedstawicielstw, jeśli takie istnieją. Podkreślono znaczenie kupowania sprzętu w renomowanych firmach, które zapewniają lepszą obsługę gwarancyjną i wsparcie techniczne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA