logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thunderbird: Problem z wysyłaniem maili z Onetu na portach 587 i 465

butek 10 Paź 2010 16:36 3598 7
REKLAMA
  • #1 8603832
    butek
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Mam od kilku dni problem z pocztą na onecie. Posiadam darmową skrzynkę na onecie. Poczte odbieram thunderbirdem i od kilku dni prawie (!!) za kazdym razem klient potrzebuje podania hasła do wysłania maila. Smtp mam ustawione na port 587 (był port 465) . Po ponownym wpisaniu hasła i tak nie wysyła. Odbiór poczty jest prawidłowy. Co ciekawsze próbowałem wysłac pocztę do Włoch (domena alice.it) to maila nie dochodzą, natomiast ze skrzynki na gmailu wszystkie listy dochodzą. W zasadzie nie wiem gdzie leży problem. Dodam, że powyższy problem wystepuje na dwóch niezaleznych komputerach (oba na linuxie - Opensuse , jeden na Netii a drugi na TPsa)
  • REKLAMA
  • #2 8604290
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    Pokaż ustawienia SMTP Server w TB do tego konta, masz tam coś w Security & Authentication ?
  • REKLAMA
  • #3 8604577
    butek
    Poziom 10  
    Załączam ustawienia serwera smtp
    smtp
  • REKLAMA
  • #4 8604606
    bogiebog
    Poziom 43  
    http://poczta.onet.pl/oferta/691695,komunikaty.html
    Wygląda OK,

dlatego zrezygnowałem z poczty onetu, szybość jak Warszawa w godzinach szczytu.

Używaj gmaila tak aby ci ściągał pocztę z onetu lub onet robił forward na gmaila (jeśli to możliwe) i dodaj konto onetu do gmaila i będziesz mógł wysyłać z gmaila z adresem zwrotnym onetu.

PS: Obrazki dodaj w/g przepisu tego forum
    Jak duży obrazek to [x] miniaturka przy uploadzie. Obrazki z imageshmacka/fotosika/froga i innych obrazkowych serwisów znikną po jakimś czasie i tu zostanie czarna dziura - a tego to raczej nie chcemy. Poza tym przebijanie się przez reklamy na tych serwisach od twoich obrazków skutecznie odstrasza od twojego tematu.
  • #5 8604990
    butek
    Poziom 10  
    Doczytałem się w mailu z serwera pocztowego dla czego maile z onetu nie dochodzą do Włoch :
    Cytat:
    host smtp.aliceposta.it[82.57.200.133] said: 550
    mail not accepted from blacklisted IP address [213.180.142.136] (in reply
    to MAIL FROM command)

Zatem onet jest na czarnej liście we Włoszech - nie źle
  • #6 8606485
    butek
    Poziom 10  
    bogiebog napisał:

...dodaj konto onetu do gmaila i będziesz mógł wysyłać z gmaila z adresem zwrotnym onetu.

Działa ale jak wysyłam pocztę ze strony, ale jak wysyłam z klienta to adresat jest adresem gmail, a nie onet. Da się to zrobić na kliencie ?
  • Pomocny post
    #7 8606859
    bogiebog
    Poziom 43  
    w ustawieniach konta na TB ustaw
    Email Address: address2@onet
    Email Address jest wgrupie ustawień Your Name/Reply-To Address/Organization.
    ale ustawienia Outgoing servera do tego konta (czyli login/haslo) jest do konta xxx@gmail.

Sprawdziłem, działa
  • REKLAMA
  • #8 9447096
    butek
    Poziom 10  
    Przeszedłem na gmaila

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wysyłaniem maili z konta Onet za pomocą klienta pocztowego Thunderbird, gdzie przy próbie wysyłki pojawia się konieczność podawania hasła, a wiadomości nie są dostarczane. Ustawienia SMTP są skonfigurowane na port 587, a odbiór poczty działa poprawnie. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie ustawień serwera SMTP oraz proponują użycie Gmaila do odbierania i wysyłania wiadomości z konta Onet. Użytkownik odkrywa, że maile z Onetu są na czarnej liście we Włoszech, co może być przyczyną problemów z dostarczaniem. Ostatecznie decyduje się na migrację do Gmaila.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA