Wiesz co , ja nie używam żadnych ekstra rozszerzeń , tylko modyfikuję natywne ustawienia (w razie potrzeby)
Generalnie robię tak dlatego, że :
1) filtrowanie treści robimy po stronie serwera (w jednej z firm gdzie mamy własne - open source'owe mechanizmy jak np. mocno tunningowany spam assasin i.i.)
2) ponieważ mam Grzmotoptaka (thunderbirda) od dłuższego czasu (kilka lat) więc zdążyłem go "nauczyć czego nie lubię" i on to filtruje w jakichś 50-60 % bezbłednie.
3) Pozostałe 40 % to wiadomości niechcianych (te które sa napisane zgodnie z RFC (nagłówki) i składnie po polsku i przechodzą wiele filtrów spamowych - tutaj thunderbird pomaga mi dlatego, że a) nie wyświetla domyłsnie załączników a jedynie informuje że są (i umozliwia otwarcie ale to usze osobiście je otworzyć) i
b) jesli raz zamarkuję dany mail jako spam - to automatycznie
- (mam stworzone odp regułkę w konfiuracji) trafia on do folderu SPAM
każdy następny mail z tego konta nawet nie pozostanie w INBOXie a zostanie automatycznie przeniesiony do SPAMu
To w połączeniu z dość agresywnie działającym antywirusem - tegoroczny bitdefender bardzo wiele
(a niektórzy koledzy twierdza nawet że przesadnie wiele) uwagi poświęca próbom phishingu, czy ogólnie malware'u
Może to niezbyt wyszukane rozwiązania - i może Koledzy coś innego zaproponują - ale mnie osobiście
do pracy jako inżynierowi bezpieczeństwa i aplikacji sieciowych - jak na razie wystarczają.
dla większej jasności - wrzucam screen z konfiguracji mojego Grzmotoptaka (kwestie filtrowania junk-maila):
Pozdrawiam
UPD: jeszcze jedno - z branżowego punktu widzenia - nie robię tak dla wszystkich kont . Mam(y) posiadam(y) specjalne konta gdzie odwrotnie nie tylko że nie filtrujemy niczego ale wręcz kolekcjonujemy caly przchodzący na nie SPAM i wręcz postaraliśmy się z Kolegami ,żeby były one na możliwie wielu listach "wysyłkowych" cyzli żeby pojawily się w wielu niebezpiecznych miejscach . To takie konta na których gromadzimy caly potencjalny SPAM w celu późniejszej jego klasyfikacji i uczenia naszych mechanizmów heurystyczno-antyspamowych. Taki rodzaj honey-potów .
Ale , oczywiście takich kont nie obsługujemy normalnie (cyztaj - nie odczytujemy thunderbirdem.) . A pryznajmniej nie często i nie klikamy w kazdy lepszy załącznik - o ile to nie jest virtualna maszyna specjalnie do celu testów "wypadkowych" utworzona)
Pozdrawiam