logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta główna WINMAX PT-61BP - niestabilne działanie i problemy z uruchomieniem

zaba 22 Wrz 2004 19:38 1212 6
REKLAMA
  • #1 868399
    zaba
    Poziom 11  
    mam płyte WINMAX PT-61BP
    Płyta od czasu do czasu uruchamia sie i i działa ok czasami wiesza sie bez powodu i potem nie chce wystartować, kiedy nie startuje wentylator na procku się wtedy nie kręci
    Reszta elementów zestawu jest spawdzona działa ok
    moze ktos słyszał o takiej usterce
    z góry dziekuje
  • REKLAMA
  • #2 869975
    okkaz
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Jesli masz procka amd to moze byc ukruszony rdzen na nim i procek moze sie za bardzo grzać, niestety ale nic z tym nie zrobisz mialem podobny problem na amd athlon xp 1200mhz i jak przetaktowalem go na 900mhz to wszystko zaczęło dzialać bez zarzutów.
  • REKLAMA
  • #3 870249
    przemo666
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Sprawdź czy nie masz spuchniętych kondensatorów na płycie, spróbuj na innym zasilaczu a jak sie przegrzewa procek to spróbuj zmniejszyć nieco Vcore albo zainwestuj w lepsze chłodzenie.
  • #4 870298
    zaba
    Poziom 11  
    nie tam jest P III 650 i mam jeszcze celerona 300
    procki są sprawne kondensatory na płycie są w porządku cały problem jest w samej płycie
    dzięki
  • REKLAMA
  • #5 870315
    zaba
    Poziom 11  
    kondensatory są w porządku żadnych wybrzuszonych nie ma spróbuje je profilaktycznie wymienić zasilacz w 100% sprawny ,płyta wtedy nie startuje procek i chłodzenie są w porządku a jak się uruchomi to działa i PIII 650 jest chłodniutki
  • REKLAMA
  • #6 870713
    przemo666
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Sprawdź czy to przypadkiem nie wina pamięci. Jeżeli masz w 2 kostkach to spróbuj odpalić kompa na jednej. Możesz jeszcze mieć uszkodzone albo zabrudzone któreś gniazdo np RAMu albo PCI. Spróbuj jeszcze zastosować w biosie ustawienia domyślne bo może tam jest coś namieszane. Możesz jeszcze spróbować sflashować biosa, przy okazji sprawdź czy bateria CMOS trzyma napięcie.
  • #7 895926
    zaba
    Poziom 11  
    ok dzieki wszystkim juz sie uporałem
    kupiłem nowy zasilacz i narazie tydzien jest ok

Podsumowanie tematu

✨ Płyta główna WINMAX PT-61BP wykazuje niestabilne działanie i problemy z uruchomieniem – wentylator procesora nie zawsze się uruchamia, a system czasami się zawiesza lub nie startuje. Procesory używane to Intel Pentium III 650 MHz oraz Celeron 300 MHz, które są sprawne i chłodne podczas pracy. Kondensatory na płycie nie są uszkodzone ani spuchnięte. Zalecane było sprawdzenie pamięci RAM, gniazd PCI, przywrócenie ustawień domyślnych BIOS-u oraz ewentualne sflashowanie BIOS-u i kontrola baterii CMOS. Ostatecznie problem rozwiązała wymiana zasilacza na nowy, co przywróciło stabilność działania płyty na co najmniej tydzień.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA