logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Celeron 3.2 GHz Cedar Mill – komputer nie startuje, Chieftec 350W, napięcie 12V 11,58V

zzz 29 Mar 2007 18:08 4095 35
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego komputer z Chieftec 350 W i Celeronem 3,2 GHz czasami nie startuje mimo kręcących się wentylatorów i czy winna może być za słaba linia 12 V?

Najpierw nie kupowałbym nowego zasilacza w ciemno — BIOS-owe 11,58 V niczego nie przesądza, a trzeba podstawić w 100% sprawny PSU i zmierzyć napięcia miernikiem, także pod obciążeniem oraz na linii 5VSB [#3731392][#3734034][#3740827][#3752188] Objaw „wentylatory kręcą się, a płyta nie wstaje” może wynikać z wyeksploatowanego zasilacza, którego parametry pogorszyły się mimo że wcześniej działał z inną konfiguracją [#3731432][#3737398] Jeśli komputer po odłączeniu od sieci startuje częściej, a po zwykłym restarcie już nie, podejrzenie pada też na płytę główną i sekcję zasilania/standby, a nie tylko na PSU [#3752000][#3754079] Warto obejrzeć płytę pod kątem spuchniętych kondensatorów, bo podobne objawy dawały uszkodzone elektrolity [#3733976][#3735848][#3745939] Forumowicze podkreślali też, że bez podania dokładnego modelu płyty i bez testów MemTest/Prime95 nie da się postawić pewnej diagnozy [#3740827][#3741162][#3754440]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 3731359
    zzz
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Zasilacz chieftec 350W. Na poprzedniej konfiguracji z sempronem 2500mhz nie było problemów teraz na Celeron 3.20Mhz cedar mill nie zawsze wstaje tzn kręcą się wentylatory ale płyta nie wstaje, czy to może być wina słabej lini 12V(celeron napewno pobiera więcej prądu). W biosie wskazuje 11,58V.Jaki zasilacz polecacie, ja się zastanawiam nad Ever Silver 380W-213zł.
  • #2 3731367
    elektrodom
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Ja na Twoim miejscu zakupiłbym radiator, a wentylator pozostawiłbym w spokoju.
  • #3 3731392
    indianer
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Jeśli komputer dużo pracował to zasilacz może być już wyeksploatowany. Najlepiej podstaw 100% sprawny zasilacz. To że pokazuje w biosie 11,58 niewiele wnosi, bo nie wiadomo kiedy jest największe zapotrzebowanie na energię, a wtedy zasilacz może nie wyrabiać. Zasilacz to podstawa.
  • #4 3731432
    zigxx
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Popieram ze chłodzenie to podstawa, ale jeżeli zasilacz ma kilka lat, choć pracowal bez problemu w poprzedniej konfiguracji to nie jest gwarancja że będzie pracowal poprawnie równiez w tej.Stawiam na zasilacz. :icecream:
  • #5 3732767
    carl02
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Również twierdzę, że to zasilacz. 350W to dla obecnych konfiguracji czasami za mało, mimo, że kalkulatory mocy mówią co innego... No i 350W firmowe, a 350W noname to też wielka różnica. Radiator - szczerze w to wątpię. Dioda termiczna w systemach Intela na LGA775 jest owszem - tak zaprojektowana, aby wyłączać zasilanie automatycznie po osiągnięciu niebezpiecznego progu temperatury, ale celeron, nawet ze słabo wydajnym chłodzeniem, nie jest w stanie się tak szybko nagrzać, aby nie zawsze wstawać.
  • #6 3732803
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 137
    I czemu wszyscy twierdzicie , również chce być jasnowidzem , czytac się nie da wiecznie tego samego - wystarczy poczytac to https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic316154.html a potem działac dalej a nie tysiące stwierdzeń " stawiam na zasilacz" .

:arrow: zzz tyle lat na forum i taki ignorant .
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #7 3733976
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    sprawdź czy nie ma napuchniętych kondensatorów
    miałem podobnie przy epox'ie
    pozdrawiam
  • #8 3734034
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    A skąd wy snujecie takie teorie?? Najpierw trzeba poznać konkretne objawy i fakty by wysnuć konkretną diagnoze. Wogóle jakie sprawdzanie napięć w biosie?? Mało było materiałów że robi się to zewnętrznym miernikiem?? Wiosna za pasem, lato idzie a niektórzy dopiero co się z choinek pourywali :/. Wogóle jaki to chieftec, w jakim wieku, jak intensynie eksploatowany, jakie napięcia z i bez obciążenia?
  • #9 3735563
    matel001
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    Zasilacz się zużył?? Ludzie zastanawiajcie się co wy piszecie!! W przypadku półprzewodników coś takiego jak zmęczenie materiału praktycznie nie istnieje, oczywiście jeżeli elementy pracują przy optymalnych parametrach, a patrząc na ten przypadek tak jest (oh, pomijając sytuacje kiedy użytkownik trzymałby zasilacz na parapecie, a akurat było oberwanie chmury :-)). Jedyne co może się zużyć (poza łożyskami w wiatraczku:-)), to elektrolity, One mogą wyschnąć i niejednokrotnie w różnych urządzeniach tak było. Tyle że ja wątpie że Chieftec montuje u siebie jakieś chińskie badziewie, a w przypadku markowych kondów takie coś może wystąpić jak dla mnie conajmiej po 40 latach intensywnego użytkowania!! Zastanównie się ile u was albo u rodziny jakieś stare telewizory z demoludów. Tam znajduje się trafopowielacz do zasilania kineskopu, w nim elektrolity są ciągle katowane wysokim napieciem, a niejednokrotnie taki TV pracuje 30 lat. Aż się dziwię że nikt z was nie zwrócił uwagi na fakt że po zmianie Semprona na Celerona, konieczna jest wymiana płyty głównej! Swoją dorgą zzz powinieneś podać producenta oraz dokładny model i wersje biosu. Dodatkowo więcej informacji na temat objawów. Czy coś piszczy, śmierdzi, miga :-). Wracając do tematu zasilania. Chieftec 350W <> Deer 350W. I ten pierwszy powinien w zupełości wystarczyć do zasilenia twojego kompa. Przecież Celeron to nie Pentium D, żeby chłonał napięcie jak czarna dziura. Jak już ktoś chce mierzyć napięcia to miernik w dłoń o jedziesz, to samo tyczy się temperatury. Wskazania biosu można sobie wsadzić to d..y. I jeszcze jedno, skoro to miałby być zasilacz jak niektóry mówią, to ja mam w takim razie pytanie: dlaczego kręcą się w takim razie
    wiatraki, skoro CPU tak dociąża zasilacz że na wszystkich liniach makabrycznie spada napięcie. W razie wątpliwości odsyłam do podręcznika z fizyki do działu: moc elektryczna, opór oraz prawa Kirchoffa. Polecam też przeprowadzić parę eksperymentów. I tu mała podpowiedź: Co się stanie jak w domu podłączycie pod jeden obwód (mówiąc prosto korek), czajnik tak z 1kW, dodatkowo piekarnik elektryczny 2,5kW, jeszcze dorzućmy odkurzacz 1,5kW no i na koniec grzejąca pralka?? Pomyślcie ludzie i dopiero głupoty piszcie.
  • #10 3735660
    indianer
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    A widziałeś kiedyś wyschniętego elektrolita? :-)

Proszę poprawić błędy!
    [jankolo]
  • #11 3735709
    matel001
    Poziom 20  
    Widzieć nie widziałem, ale w starszych konstrukcjach. Np. końcówki mocy polskiej elektroniki często to się zdarza. Poprzeglądaj forum i poczytaj jest parę wątków na ten temat.
  • #12 3735848
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    ja dziś zmieniałem elektrolity w płycie
    objawy takie że włączasz i nic
    monitor sie nie włącza...
    albo drugi objaw na innej płycie miałem taki że dochodziło do pewnego momentu i nic dalej nie poszło
  • #13 3737398
    /|\Atari
    Poziom 27  
    matel001 napisał:
    Zasilacz się zużył??

Tak kolego, zasilacz się zużył, i te conajwyżej, wyschnięte elki, w tanich zasilaczach sprawiają, żę szpilka na wyjściu wypala pół konfiguracji (vel. zasilanie drivera KA7500B).

Telewizory sprzed 30 lat - wybitnie "trafne" porównanie - kiedyś było kiedyś. Kiedyś to była inna jakość produkcji, to po uno. Po secundo, przetwornica komputera pracuje w znacznie bardziej obciążających warunkach. Chiefteca ostatnio rozbierałem, nie powiem, aby mnie oczarował swoimi elektrolitami, marki nie pamiętam (coś na L co z niczym się nie kojażyło) nie były to bynajmniej żadne Nippony, Panasonic'ki czy chociać poczciwe Teapo (nie mówiąc już o doskonałych Osconach). Zasilacz końcówki audio to też marne porównanie. Fakt, to chodzi przez 30 lat, ale tam nie ma takich częstotliwości, elektrolity filtrujące pracują sobie spokojnie na niskiej częstotliwości z trafa i tyle. Czemu może dojść do resetów w przypadku częściowo zużytego zasilacza? kondensatory filtrujące przestaną się wyrabiać, przy obciążeniu pojawią się na wyjściu tentnienia i układ sterujący przetwornicą na płycie wyłączy ją ze względu na bezpieczeństwo. I tak oto jest reset lub zwis. Obecnie też nie robi się tak sumiennie zasilaczy, jak kiedyś. Nawet Chieftec nie daje tak wielkich zapasów np. na diodach shottkyego (jak rozbierałem swojego GPS450 to tylko linia 3.3V miała diody na prąd 20A w każdą strone przy podanych 30A na tabliczce).

Po kilkuletniej obserwacji stwierdziłem, że problem wyeksploatowania zasilacza może być na tyle wielki że osobiście nie kupuje już żadnych używanych PSU, a w szczególności nie dla siebie. Kiedyś wiara w bezawaryjność marki była praktyczna, ale nie obecnie, kiedy nawet Tagany się psują.

Polecam też przeprowadzić doświadczenie. Jak długo np. fortron wytrzyma O/C. Ja obniżyłem sprawność FSP350 w nieco ponad rok, okazyjnym OC, ale za to długą pracą, co porównałem później na takim samym modelu, który pracował jednak w przyjaźniejszych warunkach. Jak ktoś kręci to nawet w dwa lata może zarżnąć całkiem niezły, nowy zasilacz i to już ze średniej półki.

Nie że chce wchodzić w jakieś spory itd, poprostu kiedyś w większych ilościach kupywałem zasilacze komputerowe, jako sprawne, ale dopiero potem okazywało się, czemu ludzie ich się pozbywali. Dwóletni zasilacz nadawał się z reguły do wymiany wszystkich elektrolitów. Miałem np. pare Seasoniców SS300 w których wyschnięty, dobrze wyglądający, elektrolit 470uF w stand-by sprawiał, że komputer nie zawsze się włączał lub nie włączał się wogóle.

P.S.
    Niektóre wiatraki na 12V to startują już nawet od 5V.
  • #14 3737566
    matel001
    Poziom 20  
    No nie wiem jak ty ale ja się w praktyce nie spotkałem z zużytym zasilaczem, robiłem przy wielu kompach i nawet jakieś rzęchy sprzed 15 lat (486) nie miały problemów z zasilaczem mimo iż były eksploatowane w szkole, a tam wiadomo że kompy pracują od 8 do 15.

Z tą marką to jednak nie zaprzeczysz że Tagan jest lepszy od jakiegoś tam Deera czy innej chińszczyzny i byś go kupił jak mógłbyś wydać odpowiednio dużą kwotę.

Z tym doświadczeniem chodziło mi o to że jak impulsówka z kompa jest bardzo mocno przeciążnana, to napewno przestanie działać. W wypadku tanich badziewi skończy się to efektownym hukiem i dymem, ewentualnie dziurą w laminacie wielkości palca, a droższe to myśle że mają jakieś zabezpieczenia i się po prostu nie włączą.
  • #15 3738948
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Właśnie myk polega na tym, że stare rzęchy to miały całkiem niezłe zasilacze. Taki sobie OEM z IBMa 166MMX był w całości zbudowany na elektrolitach typu Nippon-Chemicon czego mógł mu pozazdrościć nawet Tagan. A jeśli mógłbym wydać odpowiednio dużą sume, nie wybrałbym Tagana. Dobre czasy dla niego się skończyły. Tak samo jak np. dla Chiefteca (gdy przestał być produkowany przez Sirtec'a i przeszedł pod Delte).

Pisząc o zużyciu zasilacza, nie mam na myśli głównie jego kompletnego zgonu, lecz pogorszenie parametrów co opisałem w poście powyżej. Jeśli masz w tej materii inne zdanie - Ok, nie będe nikogo nawracał, bo to był już wystarczający off topic.
  • #16 3740817
    zzz
    Poziom 20  
    Przepraszam nie dokładnie napisałem, nie chodziło mi o to że zasilacz nie wstaje tylko komputer.
  • #17 3740827
    /|\Atari
    Poziom 27  
    A przyczyną może być zasilacz. Zmierzyłeś go MIERNIKIEM? Sprawdź pamięci MemTestem (pare pełnych testów) i puść Prime95 w trybie Torture (conajmniej godzina bez przerwy).

Zawsze trzeba wykonać pełną procedure diagnostyczną, czy to będzie Codegen czy Tagan, bo nic nie jest doskonałe i nie można ślepo wierzyć w marke.
  • #18 3741056
    zzz
    Poziom 20  
    Gdy już się włączy to chodzi stabilnie jak skała, a może to płyta bo piszczą na niej cewki (foxconn).
  • #19 3741162
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Pytam ponownie. Badałeś MemTestem i Prime? Mierzyłeś miernikiem. Miałem przypadek że wadliwa pamięć uniemożliwiała start. Nieraz bywa że grafika nieraz uniemożliwia start. Cewki będą piszczeć jeśli będą kiepsko nawinięte lub polakierowane, raczej nie powinno mieć to wpływu na prace.

Jeśli nam nie pomożesz, to nikt nie wpadnie na żaden pomysł, zresztą jest niedziela i wróżki dziś nie robią.
  • #20 3742906
    marekpenther
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    panie wielki znawca atari znasz sie pan wqidze tylko na zasilaczach do kompa, bo trafopowielacz w telewizorze pracuje na jeszcze wyzszej czestotliwosci (przelicz sobie sam rozdzielczosc telewizyjna 50/60Hz i przemysl odpowiedz jeszcze raz) i teraz pomnoz to conajmniej 100-krotnie i co ci wychodzi kilka MEGA Hz tak?? a zasilacz do komp'a to zeby mial te 300kHz, to juz jest naprawde zasilacz z tak wysokiej polki ze stad nie widac!
    wiec jak cos piszesz to to przemysl a kolega nie mial na mysli porownania bez posredniego po zatym moze miec troche mniej wiedzy od nas.
    a tak offtopic to nie tylko dobroc elektrolitow sie liczy
  • #21 3743460
    matel001
    Poziom 20  
    zzz napisał:
    Gdy już się włączy to chodzi stabilnie jak skała, a może to płyta bo piszczą na niej cewki (foxconn).

No i sam sobie odpowiedziałeś. NO ale tak to bywa, że wielu kupuje sobie "wypaśnego kompa", ale już o płycie głównej zapomina. :cry::cry:

------
    Nie no nie chodziło mi o bezpośrednie porównanie, wiem że tak naprawdę to są dwa różne urządzenia. Miałem na myśli to że w trafopowielaczu też są elektrolity i wytrzymują bardzo wiele. A swoją drogą to mnie zdziwiłeś że ten trafopowielacz działa na kilku MHz, przecież on ma zasilanie z sieci 50Hz, kiedyś rozkręcałem stary telewizor i nie znalazłem tam niczego do zwiększania częstotliwości
  • #22 3745409
    brzezin
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam, nie znam się tak bardzo na komputerach jak koledzy ale miałem taki sam problem, winna okazała się bardzo słaba bateria na płycie głównej
  • #23 3745494
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    to raczej nie możliwe bo bez baterii tez wstaje
    mój... a może kolegi nie ?
  • #24 3745533
    ul1002

Poziom 35  
    Uszol 1990 napisał:
    to raczej nie możliwe bo bez baterii tez wstaje
    mój... a może kolegi nie ?

Co za tasiemiec nie temat , raportowałem nie pomogło więc też sobie dopisze posta .

Uszol czytaj albo siedź cicho ok ? brzezin delikatnie napisał że z uszkodzoną baterią komputer może się nie załączy i ma rację .
    Konto firmowe:
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #25 3745701
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Trafopowielacz chodzi na wysokich częstotliwościach, to prawda, jednak na wyjściu takiego trafa prądy są rzędu miliamperów a nie kilkunastu A jak to jest zasilaczach komputerowych. Więcej nie pisze bo temat tak się rozwija że niedługo zostanie przeniesiony do Hyde Parku pod tytułem "najbardziej bezradna próba diagnostyki komputera".
  • #26 3745903
    ul1002

Poziom 35  
    No w sprawie TV i trafa nawet nie chciałem pisać , za to bawiłem sie suto :) ciekawe co ma częstotliwość odchylania lini do zastosowania kondensatorów w tym układzie i czemu taki który zasila ramkę jest zwykłym elektrolitem na 85 stopni i po 10 latach nic mu nie dolega - haha zabawa na 102 .
    Konto firmowe:
  • #27 3745939
    HenioGd
    Poziom 12  
    Witam serdecznie !

Dorzucę swoje doświadczenie.
    Miałem podobne problemy z płytą K7VTA3. Za każdym razem, przy pierwszym naciśnięciu przycisku startowały wentylatory i koniec. Procesor martwy. Startował dopiero za trzecim, czasami piątym naciśnięciem przycisku, a czasami wcale nie udało mi się go uruchomić. Zmiana zasilaczy nic nie dawała. Dopiero wyjęcie płyty z obudowy i położenie jej na płaskiej powierzchni biurka poskutkowało. Od tej pory komputer startował bez najmniejszych problemów. Dodam, że pracował w takim położeniu ponad pół roku i przez ten czas nie zdażyły się problemy z uruchamianiem.

pozdrawiam
  • #28 3748500
    emre27
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam czytałem ten temat wcześniej i sam się zastanawiam co może być przyczyną tego że komputer się włącza za którymś razem.
    Aż do dziś mój kolega przywlókł mi komputer z identycznymi objawami co u kolegi „zzz”
    Troche o konfiguracji:
    Płyta Gigabyte-945 GZM-S2
    Dysk Western Digital 160GB
    Procek Pentium D
    Nagrywarka DVD
    Zasilacz i od tego zacznę jakiś bez nazwowy pisze max 350Wat
    Jak go wymienię zobaczę co się będzie działo pozdrawiam.
  • #29 3752000
    zzz
    Poziom 20  
    Dodam jeszcze, że gdy wyłącze zasilacz i podłącze spowrotem to wtedy komputer w 99% wstaje.Natomiast gdy zamknę system i spowrotem spróbuje to wtedy często się nie włącza.
  • #30 3752188
    kiler129
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    Ja obstawiam elektrolity, być moze też cos nie tak z linią stand-by (5VSB).
    Chłopie i weź wreszcie zmierz te napiecia miernikiem !

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niestabilnego uruchamiania komputera z procesorem Celeron 3,2 GHz Cedar Mill na zasilaczu Chieftec 350W, gdzie BIOS wskazuje napięcie 12V na poziomie 11,58V. Użytkownik zastanawia się, czy przyczyną może być niewystarczająca moc lub słaba linia 12V zasilacza, zwłaszcza że wcześniej konfiguracja z Sempronem 2500 MHz działała bez problemów. W dyskusji dominują opinie, że główną przyczyną problemów jest zużyty lub niewystarczający zasilacz, zwłaszcza jego kondensatory elektrolityczne, które mogą tracić parametry filtracji pod obciążeniem, co skutkuje niestabilnym startem systemu. Wskazano, że pomiar napięć w BIOSie jest niewiarygodny i zalecane jest użycie miernika zewnętrznego. Poruszono także kwestie diagnostyki pamięci RAM (test MemTest) i stabilności procesora (Prime95). Niektórzy sugerują, że problem może leżeć także w płycie głównej (np. piszczące cewki) lub słabej baterii podtrzymującej BIOS, choć to mniej prawdopodobne. Wskazano, że wymiana zasilacza na markowy o wyższej mocy (np. Ever Silver 380W) może rozwiązać problem. Dyskusja podkreśla konieczność dokładnej diagnostyki, w tym pomiarów napięć pod obciążeniem i bez obciążenia, oraz testów pamięci i procesora, zanim zostaną wyciągnięte ostateczne wnioski. Wątki poboczne dotyczą jakości kondensatorów w zasilaczach i porównań z innymi urządzeniami elektronicznymi, jednak nie wpływają bezpośrednio na rozwiązanie problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA