logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak pomalować membrany głośników Tonsil i gdzie kupić obręcze ozdobne?

tony_tr 22 Wrz 2004 21:28 3979 12
REKLAMA
  • #1 868752
    tony_tr
    Poziom 22  
    Ocena: 14
    1 Mam tonsile, stare. Ich membrany są szare paierowe i wogóle czy moge je jakoś pomalowac na czarno i jakimś cienkim lakierem pociągnąć? Jakimś lekkim i cienkim?
    2 Czy kolumny wysokotonowe (zaznaczam wysokotonowe) z głośników tonsil 20/40 i świstak tonsila, nie było by lepiej zrobić kolumne z np 4 jakis samych wysokotonowców tonsila lub innej firmy, nie zagrają głośniej?
    3 Czy moge dostać gdzies obręcze ozdobne na tonsile bo głośnik bez nich brzydko w kolumnie wygląda :( ?
  • REKLAMA
  • #2 868838
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 107
    1 membran w głośnikach nie powinno się malować,chyba że ewentualnie markerem permanentnym :wink:
    2 kolumna z 4 wysokotonowych nie ma sensu bytu jak to samo mozna uzyskać z jednego wysokotonowca a w kolumnie muszą być jeszcze średniaki które to mają za zadanie odtważać np. głos ludzki
    3 a tu już jest nieco gorsza sytuacja bo owszem można kupić takie plastikowe obręcze które są takie nijakie ale lepiej jest nieraz kupić obręcze od starych altusów które były o niebo ładniejsze i aluminiowe (złom jest teraz w modzie) :)
  • REKLAMA
  • #3 868844
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2315
    Obręcze i siatkowe osłony dostaniesz na każdej giełdzie elektronicznej i to niedrogo ( a wysyłkowo to dodatkowe koszty a i tak nie wiesz co dostaniesz ). Ja u siebie wypłowiałe papierowe menbramy pomalowałem lakierem matowym spray, osłaniając amortyzatory i kosz. Tak samo zrobiłem z obudowani kolumn, na matowo, tym samym lakierem.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #4 869061
    ADAMM_85
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Mnie się wydaje, że ten lakier to nie jest za dobry pomysł. Sprawdzałeś przed i po położeniu lakieru samo brzmienie głośnika??
  • REKLAMA
  • #5 869279
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2315
    przecież sama menbrama nie uległa zmianie poza jej wyględem, mówiłem tylko kolor, a są też palastikowe, amortyzatory zostałe osłoniete więc ampituda tej menbramy nie uległa zmianie, to zaledwie parę miligramów do jej ciężaru i tu wiem o co Ci chodzi, to tylko jego kosmetyka. Adam_85 nie kumam, wyjaśnij. Może też i masz rację.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #6 873889
    Andrzej-N
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Mam pomalowane czarnym nitro GDM12/40, membrana oraz piankowy resor. Może dla tego wytrzymał 15 lat. Nie mogę stwierdzić obiektywnie jaka jest różnica w przetwarzanym dźwięku przed i po malowaniu. Wiedząc wcześniej jaki efekt mogą dać takie zabiegi, wsłuchiwałem się w zmianę efektywności, ogranieczenie pasma od góry, utratę precyzji. Wszystkie usłyszane różnice to tylko autosugestja. Głśniki pracują w paśmie ok. od 1,5kHz do 5kHz z niewidocznym wychyleniem i regulowanym skokowo tłumikiem oporowym, przez co nie są zbyt nadwyrężane. Jeżeli głośniki są stare i brzydkie to już im nic nie zaszkodzi, a napewno nie kosmetyczne pociągnięcie sprayem.
  • #7 881258
    bezpiecznik
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    moim i nie tylko moim zdaniem niektóre głośniki można ,nawet więcej trzeba pomalować. a dlaczego ???? chodzi mi tu o głośniki niskotonowe. ]
    można uzyskać niższe Qts!!!! tzreba tylko wiedzie jak to zrobić,choc żadna filozofia to, to nie jest, jak z regebnneracją głośników.
  • #8 882723
    Nap5teR
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Bezpiecznik, co masz na mysli, zdradzisz coś z tym malowaniem??
  • #9 891259
    bezpiecznik
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    można także obniżyć częstotliwośc rezonansową ale to kiedy indziej bo mam za dużo roboty dziś .
  • #10 891453
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 121
    bezpiecznik napisał:
    moim i nie tylko moim zdaniem niektóre głośniki można ,nawet więcej trzeba pomalować. a dlaczego ???? chodzi mi tu o głośniki niskotonowe. ]
    można uzyskać niższe Qts!!!! tzreba tylko wiedzie jak to zrobić,choc żadna filozofia to, to nie jest, jak z regebnneracją głośników.

a nie jest przypadkiem tak ze im wiekszy ciezar membramy tym wyzsze Qts ??
  • #11 891977
    Andrzej-N
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Przynajmniej tak wynika ze wzoru.
    Qes jest wprost proporcjonalne do Mas tj. masy membrany i reszty co się z nią rusza. A ponieważ 1/Qts=1/Qms+1/Qes to z tego wynika, że wzrost masy powoduje jakiś tam wzrost Qts.
  • #12 6163142
    Jaromir Kurek
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Witam
    Ja mam głośnik tesli arn 188-3/4 miał on porysowaną tekturkę z przodu. Poszedłem do elektronicznego tam gościu dobrał mi odpowiednią membranę. Przyszedłem do domu wziąłem spray i ładnie pomalowałem nową membrankę. Grało lepiej niż z poprzednią. To samo zrobiłem z koszem wszystko pozalepiałem tylko części metalowe pomalowałem teraz ten głośnik wygląda przepięknie. Znam osobę, która już malowała mi motorynkę pistoletem i aregorafem więc coś psiknie na tym głośniku jeszcze.
    Pozdrawiam
  • #13 6440100
    Nap5teR
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    A pomyślałeś jak wpłynie dodatkowy ciężar nierównomiernie rozłożonej farby na działanie głośnika?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Membrany głośników Tonsil, zwłaszcza papierowe, można pomalować cienką warstwą lakieru matowego lub sprayu, jednak większość użytkowników odradza malowanie membran ze względu na ryzyko zmiany parametrów akustycznych, takich jak masa membrany i częstotliwość rezonansowa, co może wpłynąć na brzmienie. Niektórzy jednak stosują malowanie jako zabieg kosmetyczny, zabezpieczając amortyzatory i kosz, co nieznacznie zwiększa masę membrany, ale w praktyce różnice w dźwięku są minimalne lub subiektywne. W przypadku kolumn wysokotonowych z głośników Tonsil 20/40 i świstaków, nie ma sensu budować kolumny z wielu wysokotonowców, gdyż pojedynczy wysokotonowiec wraz ze średniotonowcami lepiej odtwarza pasmo, w tym głos ludzki. Obręcze ozdobne do głośników Tonsil można kupić na giełdach elektronicznych, choć dostępne plastikowe obręcze są mniej estetyczne; alternatywnie poleca się użycie aluminiowych obręczy ze starych modeli Altus. Dodatkowo, malowanie membran niskotonowych może obniżyć parametr Qts i częstotliwość rezonansową, co wymaga jednak wiedzy i doświadczenia. Przykłady malowania innych głośników, jak Tesla ARN 188-3/4, pokazują, że odpowiednio dobrany lakier i zabezpieczenie elementów metalowych może poprawić wygląd i nie pogorszyć dźwięku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA