logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja kolumn Tonsil do renowacji membran - zdjęcia w linkach

kris1948 04 Lut 2008 22:13 1994 11
REKLAMA
  • #1 4770843
    kris1948
    Poziom 2  
    Witam
    Co to są za kolumny? Chciałbym je odnowić (wymiana membran) :) Znawców proszę o odpowiedź ;]

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4770888
    El Brovarro
    Poziom 13  
    Zdecydowanie jakieś samoróbki.
  • #3 4771279
    BlackMaster
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Że samoróbki to pikuś,
    problem w tym że głośniki średniotonowe (GDM) robią w nich za niskośredniotonowe.

GDM nie są dostosowane do dużych wychyleń membrany, mają nisko zwojoną cewkę, i zdaje się że konstrukcja kosza też nie sprzyja osiąganiu przyzwoitego Xmax

Jakbyś chciał zrobić z tych GDMów GDN-y to trza by po pierwsze sprawdzić odstęp pomiędzy resorem dolnym a nabiegunnikiem, jeśli ponad 10mm to możesz spróbować wymienić cewki, np. na takie od GDN30/60 i dać resor górny od GDN16/30 lub podobnych (nie trzeba wymieniać całych membran, wystarczy sam resor)

Najprościej - wsadź tam normalne głośniki niskośredniotonowe, np. GDN16/30
  • REKLAMA
  • #4 4771303
    zapek42
    Poziom 27  
    Ocena: 28
    To jasne że to są samoróbki,to widac na pierwszy rzut oka.Tonsila są jedynie głosniki i obramowki,otwór stratny...
    Lepiej kup tam glosniki nowe np tak jak powiedział kolega 16/30..
    Pozdrawiam ;-)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4772261
    mczeslaw
    Poziom 36  
    Ocena: 107
    Z tego co tam widzę to tam są unikalne cewki 4 omowe, które ciężko zdobyć. Nie niszcz ich bo color=red]napraedę[/color] to unikat.

No cóż ja kiedyś robiłem z GDM 18/80 niskotonowca, i wyszedł mi bardzo przyzwoity głośnik, Fs 46 , Vas 27, Qts 0,44. W obudowie 20 litrowej strojonej na BR na 46 Hz gra rewelacyjnie.
    Co prawda nie zmieniałem cewki bo idea była taka że to będą kolumny do komputera do pracy, ale myślę że na wychył liniowy +/_ 2 mm można i w tym przypadku liczyć.
    Jak dawałem kolegom "głośniko-kolumnodłubaczom" do odsłuchu to naprawdę się dziwili że tak pięknie toto gra. Z nim standardowy GDWK 9/80 TONSILA.
    I co najważniejsze zastosowałem tzw. chińskią celulozową membranę na gumowym zawieszeniu, bo akurat to miał być tylko eksperyment, no i efekt okazał się rewelacyjny.
    No i ten GDWK 7/50 trzeba zmienić na coś mocniejszego bo on bardzosłaby do 2-waya.
    W twoim przypadku nie brnąbym w koszty, wymienił bym na tani komplet membrana z zawieszeniem górnym bo będzie łatwiej wycentrować, no a cewka jak dobra to niech zostanie, oryginalny GDN 16/30 niewiele większy wychył liniowy nam oferuje.
    Jednym słowem papierowa membrana wraz z zawieszeniem górnym.

Proszę pisać staranniej.
    Regulamin p.15
    Proszę poprawić post.
    [Art]
  • Pomocny post
    #6 4773273
    BlackMaster
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam,

dopadłem dziś kilka koszy, okazało się, że:

1) GDM 18/cokolwiek - ma równe 10 mm od resora do nabiegunnika
    2) GDN 16/cośtam - około 10 mm

Nie wiem jak wysoka jest cewka 4Ω GDM18/40, ale raczej nie wyższa niż w wersji 8Ω (która ma 7,5mm) , co przy szczelinie 6mm pozwala na 0,75mm liniowego wychylenia

Wysokość cewki GDN16/30 (8Ω) to 7,4 mm, nabiegunnik jest gruby na 4,6 mm, wychylenie liniowe 1,4mm

Mało i tutaj i tam, za to 12,5mm cewka od GDN30/60/1 pozwoliłaby* na Xlin rzędu 3,25mm w jedną stronę, a to już znaczna różnica

*Cewka 30/60/1 może nie pasować do szczeliny 18/80, choć te konkretne dane katalogowe obu głośników są te same:
    - Średnica rdzenia cewki - 35 [mm]
    - Wysokość szczeliny - 6 [mm]
    - Szerokość szczeliny - 1.2 [mm]

A teraz propozycje (chyba się powtarzam ;))

1) najtańsza, w miarę prosta - wklej same resory górne, poszukaj oryginalnych piankowych tonsila (max 10zł/szt)
    2) najprostsza, najdroższa, najpewniejsza - jak już podano wcześniej, wymień głośniki na GDN16/coś
    3) ambitna, cena pośrednia, efekt niepewny - spróbuj zrobić nowe przetworniki z cewką typu 30/60/1, membrana może zostać, wklej tylko resor górny

Jeśli nie czujesz się na siłach na zabawę w klejenie oddaj to komuś kto się zna i zrobi to porządnie.
    Powodzenia!
  • #7 4773351
    majkel sony
    Poziom 25  
    Ocena: 26
    Ja proponowałbym wsadzić tam przetworniki tesli seri 188 Arn rozmiarem bedzie pasowało no i wkoncu bas bedzie. Te przetworniki które obecnie tam siedzą można zregenerować znam kogoś kto posiada oryginalne membrany do tego. Więc twoj wybor.
  • #8 4773505
    kris1948
    Poziom 2  
    Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi i propozycje, kolumny te mają ok. 18-20 lat. ;)
    Myślę jednak, że wymienię membrany z zawieszeniem górnym, ponieważ w drugiej kolumnie mam w jednym porwaną membranę i wciśnięte kopułki w oby dwóch głośnikach.

Na forum nie podajemy linków do aukcji internetowych. Należy podać informację o marce i modelu albo zamieścić zdjęcie.
    Regulamin p.10.11
    Link usunąłem.
    [Art]
  • #9 4773578
    majkel sony
    Poziom 25  
    Tak do pozbawianie go dobrej jakosci dzwięku ;(
  • #10 4774911
    zapek42
    Poziom 27  
    Ocena: 28
    Jeżeli zastosujesz inną membrane i zawieszenie gumowe to już nie będzie to samo...głośnik straci na jakości dżwięku jak i efektywności (Cięższa jest guma od pianki ) Także musisz patrzec na sztywnosc membrany.Więc najlepiej komponenty oryginalne czyli tonsil.Odezwij się do tego forumowicza wyżej on zajmuję się regeneracją głośników Tonsila.
    Pozdrawiam ;-)
  • REKLAMA
  • #11 4784160
    majkel sony
    Poziom 25  
    Tak tylko nie każdy chce wydać wiecej na oryginał i decyduje się na szmelc z allegro, który zdecydowanie odbiega od oryginału. Często dostaje pózniej taki spaprany szmelc do naprawy.
  • #12 4784374
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    Kolego. Wątpię aby w tej konstrukcji była odpowiednia zwrotnica. Skoro ktoś nie zwrócił uwagi na to jakie głosniki w niej aplikuje. Nie wyglada to dobrze. Ten gdwt na "górze" te odległosci między przetwornikami, ten otwór stratny. Myślę, że zwrotnicą może być sam filtr górnoprzepustowy pierwszego rzędu :D
    Tak więc sądzę, że lepiej aby tymi głosnikami zaopiekowali się ludzie, którzy mogą je zregenerować i parę złotych zarobić (proszę mnie nie podejrzewać, że ja coś takiego robię). Może dogadasz się z majkel sony, że odstąpisz mu te przetworniki i za niewielką dopłatą odda Tobie jakieś konkretne midwoofery (np. GDN 16/50/6 albo 13/40/2) .Wtedy pomyślimy nad jakąś porządną konstrukcją dwudrożną. :idea:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy identyfikacji i renowacji kolumn głośnikowych z membranami marki Tonsil, które najprawdopodobniej są samoróbkami. W kolumnach zastosowano głośniki średniotonowe GDM, które pełnią funkcję niskośredniotonowych, co jest nieoptymalne ze względu na niską zdolność wychyłu membrany i konstrukcję kosza. Proponowane jest zastąpienie ich głośnikami niskośredniotonowymi GDN16/30 lub GDN30/60, które mają większy liniowy wychył membrany (Xmax). Wymiana samych resorów górnych na oryginalne piankowe z Tonsila jest najtańszą opcją, natomiast wymiana cewek na te z modeli GDN30/60 może poprawić parametry. Wskazano, że oryginalne cewki 4-omowe są unikatowe i trudne do zdobycia, a zastosowanie membran gumowych zamiast piankowych może pogorszyć jakość dźwięku ze względu na większą masę i inną sztywność. Wskazano również na możliwość regeneracji membran u specjalistów. Dyskutowano o braku odpowiedniej zwrotnicy w konstrukcji oraz o potencjalnej wymianie przetworników na modele Tesla serii 188 Arn dla poprawy basu. Ogólnie zaleca się stosowanie oryginalnych lub kompatybilnych komponentów Tonsil, aby zachować jakość dźwięku i efektywność kolumn.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA