logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router ASMAX BR-704G, internet-Vectra, zrywanie połączenia

kfiatan 15 Paź 2010 09:23 2994 2
REKLAMA
  • #1 8621659
    kfiatan
    Poziom 2  
    Witam, nie znalazłem nigdzie takiego przypadku. Mam internet w vectrze-modem thomsona. Aby odbierać net na lapku dokupiłem router asmax, jak w tytule. Oczywiście kabel z routera idzie do pc a lapkiem łączę się bezprzewodowo. Po podłaczeniu wszystkiego od początku miałem problemy. Gdy włączony był pc i laptop jednocześnie, zrywało mi połączenie na laptopie. Zdarzało się że wyskakiwał konflikt adresów ip. Jednak nie mam pojęcia dlaczego, gdyż na obu kompach mam ustawione automat. ustalanie adresu ip. Po licznych próbach usunięcia problemu (m.in. reset routera, modemu, grzebanie w opcjach routera) udało się zrobić tyle, że przy wyłączonym pc internet działał ok na lapku. trwało to ok tygodnia. następnie z dnia na dzień znów zaczęły się problemy z laptopem. Niezależnie czy pc jest włączony czy nie, laptop łączy się z siecią przez router, ale co chwilę zrywa połączenie ( max 30 sek. połączenia , strony się ładują i po chwili koniec, musze resetować ip, co pomaga tez tylko na chwilę i problem powraca). Gdy najadę kursorem myszy na ikonkę połączenia wifi okazuje się ż epojawia się info o jakby 2 połączeniach, z tą samą nazwą, tylko przy jednym z połączeń jest jeszzce inform. że sieć niezindentyfikowana.Cały czas myślałem., że to na 100% wina routera (niepoprawne działanie lub złe ustawienia), do czasu gdy moja dziewczyna przyniosła swojego lapka i połączyła się z siecią. Okazało się że wszystko jest ok, internet śmiga, żadnych zerwań połączenia, można oglądać filmiki typu youtube, filmy na iplex- u mnie jest to niemożliwe. Ok, prosty wniosek, coś nie tak z moimi ustawieniami w lapku. Tylko pytanie którymi. Wszystko co udało mi się sprawdzić, porównać wygląda na Jej lapku dokładnie tak samo jak u mnie: automat. ustalanie ip, te same ustawienia sieciowe itd. Proszę o pomoc, jakie ustawienia mogą wchodzić w grę, które mogą być inne, że u mnie są takie objawy? Dodam, ze na lapkach, mojej dziewczyny i moim jest vista home basic. Jeśli to ma znaczenie to na pc jest xp. Pozdrawiam! Paweł
  • REKLAMA
  • #2 8621830
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    Kabel z thomsona idzie do jakiego portu w asmaxie ?

Podłącz BEZ routera, Start/Uruchom: CMD.exe wpisz
    ipconfig /all
    załącz wynik

Podłacz z routerem [thomson] === (port WAN)[asmax] === [komputer]
    Start/Uruchom: CMD.exe wpisz
    ipconfig /all
    załącz wynik
  • #3 8621957
    kfiatan
    Poziom 2  
    Dzięki za zainteresowanie. Teraz jestem w pracy. Jak dortę do domu to sprawdzę i podeślę wyniki. Pozdro

Dodano po 4 [minuty]:

No i od razu mogę napisać, ze oczywiście kabel z modemu idzie do routera do slotu wan, potem z lan1 idzie do pc. Zastanawia mnie dlaczego u mojej dziewczyny działa wszystko ok a u mnie nie. Ale podeślę wyniki tak jak napisałeś i zobaczymy.
REKLAMA