logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo Y550 - szybki spadek napięcia baterii PABAS024, co robić?

Mariolos 16 Paź 2010 17:39 5647 7
  • #1 8627032
    Mariolos
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam. Chciałbym zwrócić się o pomoc w sprawie baterii w laptopie. Laptop to Lenovo Y550, (mam go już ponad rok), a według wskazań everestu bateria to:
    Nazwa urządzenia - PABAS024
    Battery Type - Rechargeable Li-Ion
    Otóż problem pojawil się dość niedawno. Zazwyczaj korzystam z laptopa podłączonego do sieci, lecz gdy ostatnio potrzebowałem do odłączyć po około 5 minutach po prostu się zahibernował. Naładowałem go na max i od razu uruchomiłem everesta i HWmonitora i odlączyłem od sieci i gdy rozładował się do około 90% znowy nagle w ułamku sekundy bateria spadła do 4%. Początkowo myslałem, ze to sterownik win7, ale to samo dzieje się na Ubuntu. Postanowiłem więc sformatować baterie: naładowałem do końca, zmienilem plan z "wysoka wydajność" na "oszczędzanie bateri" i zauważyłem od razu, że tuż po odłączeniu spadła wartość napięcia z 12.60 V na 11.56 V na początku, a później na 10,45 V. Ponadto wg. wskazań everestu i HWmonitora, które się pokrywają zauważyłem, że gdy tylko coś zacząłem robic na laptopie (na baterii), np uruchamiam winampa, i do tego otworzyłem pare kart w przegladarce to wartość napięcia spada. I własnie wtedy gdy do "przeciążyłem" tą przeglądarką znów się wyłączył, tj. pokazał nagle 4% baterii gdzy przed chwilą było 78%. Znów go naładowałem i tym razem po odłączeniu zasilania i ustawionym planie "oszczędzanie baterii" odpaliłem tylko HWmonitor i pozatym nic nie robiłem. Ku mojemu zdzwiwieniu rozladował się normalnie, procent po procencie, a wartość napięcia oscylowala w granicach 10.55 V - 11.80 V. Co może być przyczyną takiego stanu? Wydaje mi się, że winę za całe zajście ponosi napięcie (gdy spadnie poniżej wartości granicznej dla laptopa po prostu wyłącza laptop / ew. rozładowuje baterie), lecz to sa tylko moje przypuszczenia. Czy takie niskie stany napięcia na bateri sa normalne? Pozdrawiam i proszę o pomoc.
  • #2 8627203
    misiozol
    Poziom 35  
    Ocena: 638
    Poki co ogniwa do wymiany nie wiadomo jak elektronika potrzebny by byl screen z BatteryMon .
  • #3 8627463
    Mariolos
    Poziom 9  
    Komputer właśnie znowu się wyłączył przy 10.24 V dokładnie.
    zamieszczam zrzut z BatteryMon:
  • #4 8628479
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 163
    Tak jak pisał kolega wyżej - masz ogniwa do wymiany, a że jest to lenovo, to proponuję jak najszybciej, to zrobić puki się jeszcze sterownik nie zablokował.
  • #5 8629751
    Mariolos
    Poziom 9  
    Rozumiem. A czy mógłbym prosić o pomoc w wyborze nowych ogniw? Otworzyłem baterie i widoczne znaki na jednym z ogniw to:
    SE LIS18650GR
    T 8A123RE15P
    Na samej baterii mam:
    NOM 11.1 V 57Wh
    STORE BETWEEN 0 do 60 st. C.
  • #6 8630551
    krzychu1985^

Poziom 28  
    Ocena: 151
    57Wh/11,1V daje około 5,135. Wyrównując w górę - 5200mAh. Potrzebujesz zatem 6 ogniw o pojemności 2600mAh każde.
    Konto firmowe:
    Krzysztof Łukasik LukasKomp
    Elizy Orzeszkowej, Ostrzeszów, 63-500
  • #7 8631613
    Mariolos
    Poziom 9  
    chciałbym zapytać czy akumulatorki Li-Ion 18650 2600mAh 3,7V to jest właśnie to o co chodzi? Czy napięcie nie okaże się przypadkiem za duże? Z góry dzięki za odpowiedź
  • #8 8757964
    chris061
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Ja mam podobny problem. Otóż na Windowsie nagle wyłącza się laptop. Chociaż bateria jest załadowana na maxa. Po ok 20 min pada i miga kontrolka od baterii ze pusta podłączam i problem znika Pokazuje ładowanie od 4%. Na Ubuntu tego problemu zauważyłem, że nie ma (jak bateria rozładuje się to piszczy żeby podłączyć) z Windowsa zniknęła ta opcja, a powinno być tak samo.
    Dodam jeszcze, że laptop ma 11 miesięcy i nie wiem czy reklamować baterie ?

Kolego popraw swoją wypowiedź. Nie używasz kropek, co po pierwsze prowadzi do tego, że treść jest nieczytelna i mało zrozumiała, a po drugie jest niezgodne z regulaminem. jarob

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z baterią w laptopie Lenovo Y550, model PABAS024, która szybko traci napięcie. Po odłączeniu od zasilania laptop hibernuje, a napięcie spada z 12.60 V do 4% w krótkim czasie. Użytkownik podejrzewa problemy z ogniwami, co potwierdzają odpowiedzi innych uczestników dyskusji, sugerujących wymianę ogniw. Użytkownik prosi o pomoc w wyborze nowych ogniw, które powinny mieć pojemność 2600mAh. Wskazano, że potrzebne są 6 ogniwa, a także poruszono kwestie dotyczące różnic w działaniu systemów operacyjnych Windows i Ubuntu w kontekście zarządzania energią.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA