logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM R32 - brak ładowania baterii po regeneracji, świeci kontrolka pomarańczowa

tereferator 16 Paź 2010 21:26 3263 8
  • #1 8628079
    tereferator
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Jakieś 4 m-ce temu zregenerowałem baterię w swoim R32 , udało się dostać uczciwe ogniwa i bateria trzymała 2 - 2,5 H (po prostu zlutowałem wszystko tak jak w oryginalnej baterii ) . Wczoraj przenosiłem laptopa , wyciągnąłem wtyczkę z prądu - przeszedł na zasilanie z baterii , przeniosłem kładę i "cyk" zgasł . Na baterii się nie uruchamia , na zasilaczu działa poprawnie i "widzi" baterię ale jej nie ładuje . Kontrolka baterii cały czas świeci na pomarańczowo ale nie miga .

Jeszcze jedno ale nie wiem czy to ma związek z problemem , gdy np. bateria była bardzo rozładowana laptop przy ładowaniu wydawał syczenie -gdy już się podładowała do 60 - 70 % syczenie ustępowało ( wydawało mi się że jest to spowodowane niewyrabianiem się zasilacza ) . Teraz gdy włączę do gniazdka zasilacz a bateria jest w laptopie , jest chwila syczenia i zapala się kontrolka baterii (ale oczywiscie nie ładuje ) .

Rozebrałem baterię i 1 kabelek był odlutowany ( nie wiem czy oderwał się jak rozbierałem baterię czy też był powodem usterki), przylutowałem wydaje mi się na 90% w poprawne miejsce sądząc po długości przewodu (niestety zdjęcia jakie robiłem przy regeneracji zaginęły i prośba jeśli ktoś ma możliwość zrobienia fotki baterii do r32/r40 i podobnych w środku będę wdzięczny ).

Rozebrałem laptopa sprawdziłem wizualnie nic nie jest przepalone , pomierzyłem przy włączonym zasilaniu i od strony laptopa napięcia dochodzą . Jeśli chodzi o baterię poszczególne ogniwa trzymają na około 4V żadne nie jest uszkodzone, natomiast na stykach baterii nie ma żadnego napięcia (nie wiem czy tak ma być - czy laptop jakos programowo wpływa na podanie napięcia przez baterię ) .

Generalnie chciałbym ustalić czy padła mi elektronika w baterii czy coś w laptopie.

Proszę o sugestie załączam screena .
  • #2 8628506
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 163
    Załóżmy, że ten przewód odpadł podczas pracy na baterii. Jej sterownik uznał, że uszkodziło się ogniwo i pewnie się zablokował.
    Aby go odblokować nie wystarczy podłączyć tego przewodu we właściwe miejsce. Niekiedy sterownik się odblokowuje jeśli odłączymy całą elektronikę od ogniw, a następnie przylutujemy ją z powrotem we właściwej kolejności. Mogło też dojść do przepalenia bezpiecznika termicznego. Sprawdź go.
  • #3 8632303
    tereferator
    Poziom 15  
    Odlutowałem elektronikę i podłączyłem ponownie ale nie dało to efektu , jedynie co zauważyłem to po pozostawieniu na noc baterii w laptopie zaczęła później migać kontrolka ładowania ale reszta bez zmian , po włożeniu jej ponownie znów tylko świeci się na pomarańczowo . Znalazłem element który jest prawdopodobnie bezpiecznikiem szukałem "datasheet" tego elementu ale nie mogę znaleźć . Sprawdziłem miernikiem i nie przewodzi w żadną stronę prądu więc chyba uszkodzony . Mam pytanie bo już trochę szukałem na forum , jak zmostkować (które nóżki ) , jedna zauważyłem idzie wprost do czujnika ..czyli mostkować pozostałe 2 ? .

Dodano po 4 [godziny] 48 [minuty]:

OK . znalazłem zmostkowałem i nadal nic :/
  • #4 8633389
    jarob
    Pewnie sterownik się już zablokował. Na czym masz oparty sterownik?
  • #5 8633956
    tereferator
    Poziom 15  
    Pod bezpiecznikiem mam dwa TPC8107 2E .
  • #6 8633963
    jarob
    Nie chodziło mi o tranzystory, tylko o układy scalone.

Co tam jeszcze jest na płytce oprócz tych tranzystorów.
  • #7 8634100
    tereferator
    Poziom 15  
    bq29310PW i bq8011DB1 jeszcze jest 24c01r6 ale to tez chyba tranzystor .
  • #8 8634396
    krzychu1985^

Poziom 28  
    Ocena: 151
    24c01 to jest eeprom. BQ8011 zazwyczaj występuje z 24c01.
    Konto firmowe:
    Krzysztof Łukasik LukasKomp
    Elizy Orzeszkowej, Ostrzeszów, 63-500
  • #9 10769089
    tereferator
    Poziom 15  
    Temat zamykam, zamówiłem zamiennik z ebaya prosto z chin.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zregenerował baterię w laptopie IBM R32, jednak po pewnym czasie bateria przestała się ładować, a kontrolka świeci na pomarańczowo. Po rozebraniu baterii zauważył odlutowany przewód, co mogło spowodować zablokowanie sterownika. Po ponownym podłączeniu elektroniki kontrolka zaczęła migać, ale problem nie został rozwiązany. Użytkownik zidentyfikował uszkodzony bezpiecznik oraz układy scalone (BQ29310PW, BQ8011DB1, 24C01R6) na płytce. Ostatecznie zdecydował się na zakup zamiennika z eBay.
REKLAMA