Witam,
mam problem z Portem PC w amtega162. Zaprogramowałem fuse bity w taki sposób, że mam włączonego JTAG`a:
Przez co nie mogę dowolnie używać wszystkich pinów portu PC jako porty I/O (porty PC4, PC5, PC7 zawsze ustawione są w stanie wysoki, a PC6 niskim)
Dokumentacja podaje że przy takim ustawieniu fuse bita jtag`a chcąc go wyłączyć należy wpisać '1' do rejestru MCUCSR co też robię:
a porty dalej nie reagują na zmiany rejestru PORTC.. co jest nie tak? co mam jeszcze zrobić?
PROBLEM ROZWIĄZANY:
na pewnej stronie zobaczyłem, że dwukrotnie wpisywano '1' na pozycję JTD (bit 7) w rejestrze MCUCSR:
i działa..
mam problem z Portem PC w amtega162. Zaprogramowałem fuse bity w taki sposób, że mam włączonego JTAG`a:
JTAG Interface Enabled; [JTAGEN=0]Przez co nie mogę dowolnie używać wszystkich pinów portu PC jako porty I/O (porty PC4, PC5, PC7 zawsze ustawione są w stanie wysoki, a PC6 niskim)
Dokumentacja podaje że przy takim ustawieniu fuse bita jtag`a chcąc go wyłączyć należy wpisać '1' do rejestru MCUCSR co też robię:
MCUCSR |= _BV(JTD);a porty dalej nie reagują na zmiany rejestru PORTC.. co jest nie tak? co mam jeszcze zrobić?
PROBLEM ROZWIĄZANY:
na pewnej stronie zobaczyłem, że dwukrotnie wpisywano '1' na pozycję JTD (bit 7) w rejestrze MCUCSR:
Cytat:The application software must write this bit to the desired value twice within four cycles to change its value
MCUCSR |= _BV(JTD);
MCUCSR |= _BV(JTD);i działa..