logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezprzewodowe czujki dymu papierosowego do hostelu w Gdańsku - jakie wybrać?

Pampude 18 Paź 2010 23:08 7262 19
  • #1 8636851
    Pampude
    Poziom 9  
    Witam.

Zwracam się do Was, ponieważ szef mnie prosił o znalezienie rzetelnej i konkretnej odpowiedzi (pomocy). Wiele razy korzystałem z porad z tego serwisu, więc jest to pierwszy (i zapewne jedyny) w którym mam zamiar prosić o pomoc.

Od przeszło roku pracuję w jednym z Gdańskich hosteli i mamy ciągły i notoryczny problem z palaczami. W całym hostelu jest zakaz palenia papierosów (papierosów, fajek nabijanych tytoniem, jakichś skrętów czy co tam jeszcze gość sobie wymyśli), poza jednym pokojem, tzw. palarnią. Wiele razy nie tylko znajdujemy papierosy w pokojach na podłodze, jak i dziury w łóżkach czy też w dywanach. Ostatnio jeden gość przysnął z papierosem w ręce, i to przechyliło szalę goryczy.

Potrzebowałbym informacji na temat czujek dymu papierosowego (najlepiej bezprzewodowych) do pokojów średnio powiedzmy 10m². Czujek, które nie dawałyby znać syreną (jak komuś zachce się palić o 3 w nocy, to szkoda budzić wszystkich innych), ale które po wykryciu takowego dymu dałyby znać poprzez jakąś kontrolkę na panelu znajdującym się w recepcji. Dodam, że na terenie całego hostelu działa sieć WiFi (o ile to jakkolwiek może okazać się pomocne.

Czytałem chyba wszystkie tematy na tym forum, odnośnie mojego problemu. Racja. Można zakryć czujkę jakimś woreczkiem, czy też coś podobnego. Ale nie wszystkim chce się kombinować, a najbardziej chcemy mieć pod kontrolą pijanych gości.

W grę wchodzi nawet 20 takich czujek, wraz z panelem (Adapterem, o ile się nie mylę). Jakie moglibyście polecić (zarówno czujki jak i adaptery). Ekipa konserwatorów u nas pracujących liczy sobie na oko koło 55 lat. Mają szansę sobie z tym poradzić? Czy dużo drożej wyjdzie wezwanie profesjonalistów? Z jakim kosztem musimy się liczyć bez ekipy oraz z ekipą?

Wiem, że się rozpisałem, ale starałem się wszystko jak najbardziej zobrazować. Z góry dziękuję za pomoc i czekam na wszelkie konstruktywne pytania, odpowiedzi i sugestie :)
  • Pomocny post
    #2 8636953
    Miwhoo
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 316
    Przykładowy przykład :) :

- bezprzewodowa optyczna czujka dymu z czujnikiem temperatury SATEL ASD-100 218,38PLN brutto / szt
    - centrala alarmowa z odpowiednią ilością wejść i wyjść [np. Integra 24] jakieś 315PLN brutto, do tego ekspandery wejść i wyjść aby osiągnąć ilość 20szt wejść i wyjść [ekspander wejść ok 140PLN, wyjść 140PLN, potrzebne po 2 szt]
    - moduł bezprzewodowy systemu ABAX
    - tablica synoptyczna z diodami, obok których będą opisane numerki pokoi + cichy brzęczyk, który powiadomi recepcję o zapaleniu się diody na tablicy / pulpicie
    - na tablicy / pulpicie przycisk do kasowania alarmów

Do zrobienia bez większych problemów, ale sprawa się ociera o dość spory budżet [chociaż nie wiem, czy w Twoim przypadku 6-7tys PLN to budżet mały, czy duży :) ]
  • #3 8636999
    Pampude
    Poziom 9  
    Myślę, że budżet nie mniejszy niż możliwe wyrządzone szkody, przez palącego, który zaśnie. Jest to stary budynek (500 letnia kamienica) ze sporą ilością elementów drewnianych. Dziękuję bardzo za przykładowy przykład. Wydrukuję go i przekażę szefowi. Za kolejne opcje oczywiście będę równie wdzięczny.
  • Pomocny post
    #4 8637014
    Miwhoo
    Nie drukuj, bo ceny z głowy... poza tym jest to opcja, która przyszła mi do głowy jako pierwsza i nie można jej traktować jako ostatecznej wersji...
    Bez obejrzenia, zmierzenia zasięgów systemu bezprzewodowego nie ma opcji, żeby rozważać metodę bezprzewodową :)

Pozdrawiam.
    Miwhoo.
  • #5 8637031
    Pampude
    Poziom 9  
    Hmm... też racja. Kamienica ma 5 pięter i nawet WiFi jest wzmacniane routerem na 3 piętrze. Z tego co wiem to ściany i podłogi są strasznie grube. Twój przykład daje mi chociaż zarys z czym to się je. Ostatnio odnowiliśmy poddasze i posiadamy 2 nowiutkie pokoje i apartament. Tam najczęściej ludzie palą, bo nie chce im się schodzić. Istnieją jakieś wzmacniacze sygnały takiej czujki (czy już za bardzo się pcham w tematykę Sci-fi?)?
  • Pomocny post
    #6 8637049
    Miwhoo
    Można rozmieścić kilka modułów bezprzewodowych na piętrach, gdzieś po środku ustawić centralę i przewodowo połączyć ją z modułami o ile konserwator pozwoli, jeśli to zabytek. Koszta rosną :)

Bez znajomości specyfiki budynku, rozmieszczenia i propagacji sygnału radiowego to wróżenie z fusów, ja tak nie potrafię. Podałem z grubsza zarys tematu. Do szczegółowych ustaleń niezbędne są szczegółowe informacje i obowiązkowo wizyta na miejscu i pomiary sygnału. Po tym dopiero można się ładować w bezprzewodówkę.
  • #7 8637091
    Pampude
    Poziom 9  
    Ostatnio udało się zrobić monitoring na piętrach to może i z tym okablowaniem nie będzie problemu. Cóż ja szefowi na to poradzę, że budynek jest tak, a nie inaczej zbudowany. ;)

Czyli na chwilę obecną jeśli dobrze rozumuję (pozwólcie, abym to tak rozpisał, dla pewności, że coś mi się nie pokiełbasiło:

5 piętro:
    2 czujki w pokojach (możliwe, że 1 na korytarzu i 2 w łazienkach)
    min 2 max 5 czujek

4 piętro:
    4 czujki w pokojach (możliwe, że 1 na korytarzu i 2 w łazienkach)
    min 4 max 7 czujek

3 piętro:
    3 czujki w pokojach (możliwe, że 1 w łazience, 1 w kuchni oraz 1 na korytarzu)
    min 3 max 6 czujek

2 piętro:
    6 czujek w pokojach (możliwe, że 1 lub 2 na korytarzu i 2 w łazienkach)
    min 6 max 10 czujek

1 piętro:
    2 lub 3 czujki w pokojach (możliwe, że 1 w łazience i 1 w kuchni)
    min 2 max 5 czujek

Parter:
    1 lub 2 czujki w pokojach (możliwe, że 1 w recepcji, 1 w pokoju menadżerki, oraz 2 w łazienkach)

Czyli plan minimum zakłada:
    *18 czujek (18x218,38=3930,84zł)
    *centrala alarmowa ok. 315zł
    * 2 ekspandery wejść - ok. 280zł
    * 2 ekspandery wyjść - ok. 280zł
    * moduł bezprzewodowy systemu ABAX (nie mam zielonego pojecia czy to to co znalazłem --> Przykład. Jeśli tak to cena około 364.78.
    *tablica synoptyczna z diodami (w necie jakieś znalazłem od 600 wzwyż cenowo)
    *na tablicy / pulpicie przycisk do kasowania alarmów (to mam cichą nadzieję, że już wraz z tablicą da się załatwić :) )

Do tego możliwe, że dojdzie kilka central i okablowanie.
    Czyli na chwilę obecną około 5,800 bez okablowania i central oraz kosztów transportu.

Czy jak mniej więcej taką rozpiskę szefowi pokażę, to bardzo będzie się mijała z prawdą?
  • Pomocny post
    #8 8637105
    Miwhoo
    Koszt orientacyjny oczywiście. Nie policzyłeś obudów, zasilaczy, akumulatorów itd... Pierwszy strzał jednak dobry był 6-7tys + robota. W 10tys powinno się zamknąć :) choć niekoniecznie musi... bo jak to zwykle bywa apetyt rośnie w miarę jedzenia...
  • #9 8637113
    Pampude
    Poziom 9  
    No dobrze. Ja swoje zadanie myślę, że wykonałem. Reszta jak i decyzja należy do szefa :)

Jeszcze raz bardzo dziękuję za nieocenioną pomoc. W razie gdybym jeszcze musiał jakichś szczegółów się dowiedzieć dam znać :)
  • #10 8640223
    zbyn0
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam. Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę, że taka czujka nie zadziała przy zapaleniu jednego czy dwóch papierosów.
  • #11 8640377
    lynx22
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    W łaźieńkach chyba nie montuje się czujek dymu.
  • #12 8647930
    Pampude
    Poziom 9  
    A czy są jakieś czulsze czujki, aby nawet dymek z jednej fajki wyczuło?
  • #13 8648044
    waldek_gdy
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Coś takiego znalazłem w google:
    CSA-GDVE - Autonomiczny detektor dymu papierosowego

Właściwości funkcjonalne:
    - Technologia zapewniająca precyzyjną i szybką detekcję dymu papierosowego,
    - Czterostopniowa regulacja czułości,
    - Montaż sufitowy,
    - Zasilanie bateryjne,
    - Obszar detekcji: 3x3x3m,
    - Sygnalizacja tonowa lub głosowa (możliwość powtarzania), - Głośnośc alarmu: 92dB (regulowana),
    - Komunikat głosowy: "W pomieszczeniu obowiązuje zakaz palenia. Prosimy o zgaszenie papierosa. Odpowiednie służby zostały poinformowane...",
    - Możliwość zaprogramowania informacji głosowej w różnych językach,
    - Sygnalizacja słabej baterii,
    - Obudowa z tworzywa GRP.

Typowy optyczny czujnik dymu nie sprawdzi się do wykrywania dymu papierosowego, chyba że klient będzie dmuchał w niego bezpośrednio :)
  • #14 8648797
    Pampude
    Poziom 9  
    To po co niektóre czujki nazywają się "czujki dymu papierosowego" skoro właściwie nie ma szans, aby go wykryły? ;/
  • #15 8648988
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 8650772
    Pampude
    Poziom 9  
    http://www.hostele.pl/cms/cms/index.php?action=read&news_id=1

Naprawdę warto przeczytać :)

W skrócie, hostel to coś pomiędzy hotelem, a schroniskiem. Czasem łączy oba te pojęcia. Jeśli chodzi o ochronę przeciwpożarową to wszelkie gaśnice i tym podobne są na miejscu, ale większy problem to wiek budynku. To jest zabytek. Z wielka ilością drewnianych stylowych konstrukcji. W regulaminie mamy zakaz palenia poza wyznaczonym miejscem, ale ludzie to olewają. Stąd pomysł szefa na czujki :)
  • #17 8651322
    Miwhoo
    Może najpierw napisz, czy jakiś konserwator nad tym obiektem nie siedzi, bo jeśli tak, to najpierw wszystkie te pytania powinieneś jemu zadać...
  • #18 8651449
    Pampude
    Poziom 9  
    Ogólnie to nie wiele o tym wiem. W momencie gdy zostało udzielone pozwolenie na utworzenie hostelu w tej starej kamienicy nie ma żadnych problemów z remontami pokoi czy łazienek. Skoro monitoring został założony na wszystkich piętrach to raczej i z czujkami nie będzie problemu większego (chodzi mi o jakieś pozwolenie).
  • #19 8652649
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 16091536
    Pampude
    Poziom 9  
    Do zamknięcia ;)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem instalacji bezprzewodowych czujek dymu papierosowego w gdańskim hostelu, gdzie obowiązuje zakaz palenia. Użytkownik poszukiwał rozwiązań, które nie będą generować głośnych alarmów, ale skutecznie wykryją dym papierosowy. Proponowane rozwiązania obejmowały czujki optyczne, takie jak SATEL ASD-100, oraz systemy alarmowe z centralą Integra 24. Wskazano na konieczność przeprowadzenia pomiarów sygnału radiowego w budynku, który ma grube ściany i jest zabytkowy. Zasugerowano również zastosowanie czujek o regulowanej czułości, takich jak CSA-GDVE, które mogą wykrywać dym z pojedynczego papierosa. Uczestnicy dyskusji podkreślili znaczenie atestów CNBOP dla elementów systemu pożarowego oraz konieczność współpracy z konserwatorem zabytków.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA