logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co to jest tryb DMA i jak wpływa na szybkość nagrywarki?

sulcus 24 Wrz 2004 13:34 5955 5
REKLAMA
  • #1 872068
    sulcus
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam!
    moja nagrywarka dosyc wolno nagrywa plyty, spytalem sie o przyczyne tego i ktos madry powiedzial mi zebym wlaczyl jej tryb dma... zrobilem tak jak kazal i faktycznie teraz pracuje ona lepiej ale mam takie pytanie (moze glupie ale dopiero zaczynam) co to jest ten tyb dma i do czego on sluzy..
    Z gory dziekuje za odpowiedz!
    Pozdro!
  • REKLAMA
  • #2 872077
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Jest to bezpośredni dostęp nagrywarki lub dysku do pamięci Ram bez użycia procesora
  • REKLAMA
  • #3 872122
    sulcus
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    arnoldk_20 napisał:
    Jest to bezpośredni dostęp nagrywarki lub dysku do pamięci Ram bez użycia procesora

1) czyli mozna to ustawic przy kazdym napedzie czy tylko przy nagrywarce?
    2) duzy przyrost predkosci mozna za pomoca tego osiagnac?
    3) ma ta metoda jakies wady? - to pytanie jest dla mnie BARDZO wazne..
    Pozdro!
    PS. i dizeki za pomoc :D
  • REKLAMA
  • #4 872137
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    1) Można ustawić dla każdego napędu (z wyjątkiem stacji dyskietek)
    2)Tak jest duży przyrost szybkości i płynność przepływu danych.(można nagrywać i odczytywać płyty z max prędkością)
    3)Niekture bardzo stare napędy nieobsługują DMA i będą pracować bez DMA.
  • REKLAMA
  • #6 872228
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 135
    Ad1) Amiga ma DMA dla stacji dysków :D , a PC nie ma, a efekt tego taki, że PC prawie całkowicie blokuje się przy dostępie do dyskietki.

Nie można włączyć DMA, jeżeli nie obsługuje go kontroler dysku (ale to tylko w bardzo starych komputerach)

DMA spowalnia dostęp procesora do pamięci, ale to jak bardzo, zależne jest od samej architektury komputera.
    Może być tak, że spowolniony zostaje jedynie dostęp do pamięci, w której jest bufor DMA. Tzn. gdy np. kontroler DMA kopiuje dane z dysku do pamięci, a procesor próbuje w tym samym czasie z tej pamięci odczytywać.

Poza tym DMA ma raczej więcej zalet, niż wad :D
    Jedna z wad powyżej. Druga to zazwyczaj ograniczona kontrola przepływu danych. Tzn. Sterownik DMA zapisuje dane i nie ma zmiłuj się, musi to zrobić i koniec, chociaż zazwyczaj (zawsze?)istnieje możliwość przerwania transmisji.
    Jeszcze jedna wada - nie można przetważać danych "w locie", trzeba poczekać, aż zostaną zapisane do bufora, albo przetwarzać je przy częściowo wypełnionym buforze, co jednak może być ryzykowne, bo nie zawsze możemy uzyskać informację o stopniu wypełnienia bufora. Ale w sumie takie przetwarzanie "w locie" jest bardzo rzadko stosowane.
REKLAMA