logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Palnik ELCO - ECONOM 2000 - jaka najmniejsza dysza podejdzie

marerr 22 Paź 2010 21:06 5539 3
  • #1 8651311
    marerr
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    Witam serdecznie
    Mam palnik typu jak widać na zdjęciach w załączniku.
    Chciałbym do niego założyć jak najmniejszą dyszę .
    Będę nim ogrzewał garaż w taki sposób że palnik będzie zamontowany w rurę Fi 100 i ona będzie długości około 12-14 metrów następnie wyjście z niej na zewnątrz w celu odprowadzenia spalin.
    W związku z tym nie potrzebuję dużej mocy , chciałbym zejść z zużyciem paliwa do około 0,5kg więc jeśli możliwe są moje założenia proszę o poradę jak to zrobić i gdzie można dostać jak najmniejszą dyszę.
    Dołączam fotki palnika.
    Załączniki:
    • Palnik ELCO - ECONOM 2000 - jaka najmniejsza dysza podejdzie DSCF6106.JPG (35.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Palnik ELCO - ECONOM 2000 - jaka najmniejsza dysza podejdzie DSCF6105.JPG (48.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Palnik ELCO - ECONOM 2000 - jaka najmniejsza dysza podejdzie DSCF6100.JPG (58.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 8652220
    zybie
    Poziom 30  
    Ocena: 754
    wielkość dyszy zależy od mocy jaką chcesz uzyskać, bardziej zasadne jest pytanie jak ty chcesz sterować tym palnikiem. Nasuwa się kolejne pytanie co się stanie gdy rura rozgrzeje się do czerwoności bądż nie daj boże przepali.
    Jakie będą skutki dla otoczenia po takim działaniu

pozdrawiam
  • #3 8652497
    marerr
    Poziom 13  
    Witam
    Co do mocy to chciałbym uzyskać nie więcej jak 8kw.
    Co do rury to rozwiązałem to w ten sposób że pierwsze 2 metry będzie w środku rura fi 80 a na niej dopiero rura fi 100.
    Moc palnika chcę zmniejszyć ponieważ nie potrzebuję aż tak dużej.
    Nadmieniam również że palnik będzie wykorzystywany tylko żeby podnieść temperaturę w zimie do około 20 stopni.
    Mam tam ogrzewanie ale dociągam przy mrozach do maximum 13 stopni.
  • #4 10033389
    marerr
    Poziom 13  
    Witam ponownie.
    Chciałbym odświeżyć trochę temat i mam następujące pytanie.
    Czy ktoś może wie jak zrobić wymiennik do palnika który pokazałem wyżej w poście.
    Chodzi mi konkretnie o zrobienie pieca nadmuchowego .
    Może ktoś coś podpowie?
REKLAMA