logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wykorzystanie palnika Elco econom 2000 jako rozpałki do przepalonego oleju w palniku DIY

MrBuBeR 19 Paź 2022 21:13 1296 3
REKLAMA
  • #1 20243678
    MrBuBeR
    Poziom 2  
    Witam wszystkich.

Na początku zaznaczę że znalazłem jeden archiwalny post na temat tego sterownika lecz nie znalazłem w nim odpowiedzi na moje pytanie.
    Mianowicie posiadam palnik olejowy Elco econom 2000 i chciałbym go wykorzystać jako rozpalacz (rozpałkę) do przepalonego oleju w palniku własnej roboty.
    Działa to w ten sposób że przepalony olej skapuje na ruszt mojego palnika i ulega spalaniu.
    A palnik Elco tylko i wyłącznie rozpala ten olej na starcie przez parę sekund.
    Wszystko już gotowe i działa. Pojawił się jednak jeden mały problem a dokładniej to taki że aby załączyć palnik Elco muszę wcisnąć włącznik w sterowniku.
    Sterownik taki. Jedyna delikatna różnica w oznaczeniu LOA21.171A27 ale nie widzę w bebechach żadnej różnicy, zdjęcia zaczerpnięte z innego postu.
    Wykorzystanie palnika Elco econom 2000 jako rozpałki do przepalonego oleju w palniku DIY Wykorzystanie palnika Elco econom 2000 jako rozpałki do przepalonego oleju w palniku DIY Wykorzystanie palnika Elco econom 2000 jako rozpałki do przepalonego oleju w palniku DIY

Czy jest jakaś możliwość aby obejść ten włącznik?
    Tzn. prościej mówiąc chciałbym aby cały proces grzania, rozruchu zaczął się już w momencie włożenia wtyczki do gniazdka, podania prądu na kabel zasilania.
    Tak zablokowałem na stałe styk który popycha przycisk jednak nie zdało to egzaminu bo palnik po krótkiej chwili się wyłączał i sterownik się grzał więc raczej nie było to dobre rozwiązanie.

Z góry dziękuję i liczę na waszą pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 20244027
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1976
    MrBuBeR napisał:
    Pojawił się jednak jeden mały problem a dokładniej to taki że aby załączyć palnik Elco muszę wcisnąć włącznik w sterowniku

Jaki włącznik. Masz jakieś foto?
    Wszystkie palniki jakie robiłem startują z automatu, chyba, że wyłączysz je jakąś awarią.
    ew. podać napięcie na stałe przez bezpiecznik, a sterować tylko mostkiem T1 i T2
  • REKLAMA
  • #3 20244508
    MrBuBeR
    Poziom 2  
    piracik napisał:

Jaki włącznik. Masz jakieś foto?
    Wszystkie palniki jakie robiłem startują z automatu, chyba, że wyłączysz je jakąś awarią.
    ew. podać napięcie na stałe przez bezpiecznik, a sterować tylko mostkiem T1 i T2

Czy to nie jest przypadkiem włącznik? Wykorzystanie palnika Elco econom 2000 jako rozpałki do przepalonego oleju w palniku DIY
    Chodzi o to że mam zakupiony zewnętrzny sterownik mojego palnika który steruje dmuchawą, elektrozaworem i ma sterować również palnikiem elco. Jednak jest taki problem ze muszę za każdym razem wciskać ten czerwony guzik. O niego mi się właśnie rozchodzi czy jest jakaś opcja na jego ominięcie?

Dodano po 1 [godziny] 36 [minuty]:

Dzięki wielkie za podpowiedź temat rozwiązany.
    Nie dolegało mu nic wystarczyło chwilę dłużej poczekać i sam zaskoczył.
  • #4 20244664
    MrBuBeR
    Poziom 2  
    Temat zamknięty.
    Tak jak wyżej.
REKLAMA