logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LUNA 385-E - brak ruchów rewersyjnych, dymiący programator po wymianie styków 9B

shenryk 25 Wrz 2004 07:39 2171 9
REKLAMA
  • #1 873492
    shenryk
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    pralka luna 385- e wyplilła styki programatora 9B , po ich wymianie nie ma ruchów rewersyjnych tylko w jedną stronę i dymi programator, na wirowaniu jest Ok , nie wiem co jest i co było przyczyną wypalenia 9B?
  • REKLAMA
  • #2 873505
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 368
    Na styk 9B przychodzi przewód z silnika i z wyłącznika wirówki.(prawdopodobnie silnik!! uszkodony)
  • #3 873538
    shenryk
    Poziom 13  
    silnik sprawdzałem jest ok i pracuje tylko w jedną stronę i na wirowaniu a co powoduje styk 9H ? i skąd lekki dymek?
  • REKLAMA
  • #4 873677
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 368
    Z 9H idzie na 1B i dalej( żółty) na silnik.Prawdopodobnie to będą obroty w drugą stronę.
  • REKLAMA
  • #6 873796
    Sylwek47
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Witam

W tych pralkach styki programatora pracy silnika wypalają się często,bo nie ma układu tłumiącego iskrzenie na stykach rewersii silnika.
    Powodem tego może być równeż zalanie programatora wodą ze zbiornika proszku np. podczas położenia pralki na prawy bok. Wtedy zbiornik znajduje się dokładnie nad programatorem i resztki wody ze środkowego zasobnika leją się na programator (nigdy nie kłaść pralki na prawy bok).
    W twoim przypadku jak dymi się ze styków, to można póbować wymienić segment z wypalonymi stykami. Jednak sądzę ,że czeka cię wymiana programatora.

pzdrawiam
  • #7 875690
    shenryk
    Poziom 13  
    Witam,
    dzięki za porady skończyło się wymianą programatora i jest OK.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 877375
    mkk
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witajcie....
    mam małe pytanie odnośnie pralki Luna.... wkrótce będę się przeprowadzała i w związku z tym kupowała sprzęt AGD i pralkę. Mam w domu taki właśnie egzemplarz Luny i planowałam ja zostawić ale mój ojciec mówi, że to dobre pralki i żebym ją zabrała bo nowe to tyle co ta nie pochodzą. Jak myślicie warto zabrać ze sobą taką Lunę ??? Ile ona może mieć obrotów ?
    Pozdrawiam
    Magda
  • #9 877452
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 879195
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1552
    mkk napisał:
    Witajcie....
    mam małe pytanie odnośnie pralki Luna.... wkrótce będę się przeprowadzała i w związku z tym kupowała sprzęt AGD i pralkę. Mam w domu taki właśnie egzemplarz Luny i planowałam ja zostawić ale mój ojciec mówi, że to dobre pralki i żebym ją zabrała bo nowe to tyle co ta nie pochodzą. Jak myślicie warto zabrać ze sobą taką Lunę ??? Ile ona może mieć obrotów ?
    Pozdrawiam
    Magda

Witam.
    Nie jest to może cud techniki, ale Twój ojciec ma rację Luna przy umiejetnej obsłudze może przeżyć niejedną z nowszych modeli pralek. Na wirowaniu ma tylko 340 obrotów, ale to jej nie dyskwalifikuje do tego że jest zła.
    Przy przeprowadzce uważaj żeby nie przechylać lub nie kłaść jej w żadny m razie na prawy bok.
    Pozdrawiam Paw_el.
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Pralka Luna 385-E miała problem z wypalonymi stykami programatora 9B, co spowodowało brak ruchów rewersyjnych silnika – działał tylko w jedną stronę, a programator dymił. Przyczyną uszkodzenia styków może być brak układu tłumiącego iskrzenie na stykach rewersji silnika lub zalanie programatora wodą, np. podczas położenia pralki na prawy bok, co powoduje cieknącą wodę ze zbiornika proszku na programator. Sprawdzenie silnika wykazało jego sprawność, a styki 9H i 9B odpowiadają za kierunki obrotów silnika. Zalecane jest sprawdzenie obrotów silnika poprzez bezpośrednie podłączenie 220V z kondensatorem, omijając programator. W przypadku dymienia i wypalonych styków konieczna jest wymiana segmentu programatora lub całego programatora. W opisywanym przypadku wymiana programatora rozwiązała problem. Dodatkowo, pralka Luna jest trwała, choć ma niskie obroty wirowania (około 340-400 obr./min), a podczas transportu nie należy jej kłaść na prawy bok, aby uniknąć zalania programatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA