logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centralny i kupa kabli. Jak to dobrze podłączyć?

toudi29 23 Paź 2010 20:33 2301 8
REKLAMA
  • #1 8654981
    toudi29
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Koledzy pomocy mam problem dostałem centralny ori siłowniki i centralka lecz bez kabli. Dotyczy to opla vectry a
    Kable dorobiłem ale coś nie chce hulać a więc
    sterowniki master kable:
    -czarno niebieski
    -czarno czerwony
    -brązowo biały
    -brązowy
    -czarno żółty

slave
    -czarno niebieski
    -czarno czerwony
    -czarno żółty

sterownik centralnego zamka:
    -czarno czerwony
    -czarno żółty
    -brązowy
    -czerwony
    -czarny
    -brązowo biały
    -czerwono żółty
    -brązowo czerwony

podłączam kolorami tylko czarno niebieski nie wiem gdzie podpiąć i nie hula mi
    z tego co wyczytałem
    - czerwony +12
    - czarny +12 po zapłonie
    - brązowy masa
    - brązowo biały- impuls otwarcia drzwi
    - brązowo z czerwonym impuls zamknięcia drzwi

A reszta ?? pomocy bo już nie wiem sam jak to rozgryźć
  • REKLAMA
  • #2 8655019
    mischa
    Poziom 23  
    Ocena: 200
    Zdajesz sobie sprawę, że trzeba by być jasnowidzem, żeby Ci w tym przypadku pomóc... Nie było do tego żadnej dokumentacji ?
  • REKLAMA
  • #3 8655221
    toudi29
    Poziom 14  
    mischa napisał:
    Zdajesz sobie sprawę, że trzeba by być jasnowidzem, żeby Ci w tym przypadku pomóc... Nie było do tego żadnej dokumentacji ?

Kolego a czytałeś co napisałem??
    Jest to oryginalny zamek tylko bez okablowania i ci co mają ori może mogli by mi jakoś pomóc albo ktoś kto nad tym siedział gdybym miał jakiś schemat to bym wcale się nie pytał jak to podłączyć
  • REKLAMA
  • #4 8655410
    korarm
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    Może jakieś foty co tam chowasz za plecami?
    Piszesz, że dostałeś bez kabli i piszesz jakie kable dorobiłeś?
    Przecież kable mogłeś dorobić nawet wszystkie brązowe np do modułu.
    Czy jak to w ogóle wygląda to co masz z kawałkiem przewodów to jest czy jak?
  • #5 8655418
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 451
    Czarno niebieski zewrzyj z czarno żółtym.
  • #6 8655636
    toudi29
    Poziom 14  
    Andiv napisał:
    Czarno niebieski zewrzyj z czarno żółtym.
    a tego rozwiązanie nie próbowałem jeszcze no dobra ale co z kablami brązowo czerwony
    ?? one podobno odpowiadają za otwarcie ale pod co je podpiąć jak w siłownikach nie mam takiego koloru?? i to samo tyczy się czerwono żółty

Tak dostałem sterownik z wtyczką i uciętymi kablami tak samo z siłownikami dostałem z wtyczkami i kawałkami kabli uciętych
  • REKLAMA
  • #7 8655655
    korarm
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    A te kolory opisujesz z instalacji od strony instalacji samochodu czy od strony instalacji modułu? a może zawsze przechodzą na takie same?
    jak nie to opisz kolory od strony modułu
  • #8 8655725
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 451
    korarm napisał:
    A te kolory opisujesz z instalacji od strony instalacji samochodu czy od strony instalacji modułu? a może zawsze przechodzą na takie same?
    jak nie to opisz kolory od strony modułu

Mondralo idź pisać w hydeparku.

Brązowych możesz wogóle nie podłączać, to krańcówki. Wystarczą same zasilania i wyjścia na siłowniki.
    Załączniki:
    • vectra zamek.pdf (179.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 8656354
    toudi29
    Poziom 14  
    dzięki za schemat dużo ułatwił sprawę a więc tak dwa siłowniki 224 jako master oraz siłownik slave 227/228 i wszystko jasne wynika na to że kabla brązowo czerwonego również nie podpinam a Czarno niebieski zewrzeć z czarno żółtym.

i powinno hulać a mówisz że brązowego masy w ogóle nie podpinać??

Właśnie tak zrobiłem i coś dalej nie hula słychać przekaźnik w centralce że coś niby tak tyka a siłowniki nic
    są na pewno sprawne na krótko sprawdzane i działają

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem centralnego zamka w Oplu Vectra A, otrzymując oryginalne siłowniki i centralę bez kabli. Po dorobieniu kabli, nie może ustalić poprawnego podłączenia, szczególnie dla czarno-niebieskiego przewodu. Uczestnicy dyskusji sugerują różne rozwiązania, w tym zwarcie czarno-niebieskiego z czarno-żółtym oraz pomijanie brązowych przewodów, które odpowiadają za krańcówki. Użytkownik potwierdza, że siłowniki działają, ale centralka nie reaguje prawidłowo, mimo że słychać tykanie przekaźnika.
REKLAMA