logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa łącze synchroniczne radiowe z przepustowością 256 kb/s?

Boger 25 Wrz 2004 17:48 5349 3
REKLAMA
  • #1 874419
    Boger
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    To moj pierwszy post na tym forum wiec witam wszystkich
    :)
    Do rzeczy.
    mam pytanie o łącze synchroniczne (radiowe).
    Na jakiej zasadzie działa takie łącze, tzn jakie prędkości można na nim osiągnąć? Chodzi mi konkretnie o zapis "łącze synchroniczne z przepustowością w obu kierunkach do 256 kb/s".
    Chodzi mi konkretnie o to, jakie predkości uploadu i downloadu bede mogl jednoczesnie osiagac. Czy dobrze rozumiem ze będę mógł pobierać (np.) 32kB/s i w tym samym czasie wysyłać (np.) 32kB/s?
    Czy może jest to "pasmo całkowite" 256kb/s i (np.) wysyłając 10kB/s będę mógł pobierać jednocześnie tylko (32kB/s-10kB/s) 22kB/s
    Pomijam kwestie "do" czyli transferu gwarantowanego. Przykłady sa czysto teoretyczne i oczywiście transfery są zależne od obciążenia sieci, itd.

Proszę o wyjaśnienie opisanej przeze mnie kwestii.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 874505
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Pierwsza sprawa, nie symchroniczne tylko symetryczne jeśli chodzi o transfery. Po drugie wszystko zależy od dostawcy internetu, z reguły jest to rozliczane że limit download i upload jest ustawiony na stałe niezależnie.
    Trzecia sprawa, to łącze radiowe ma z reguły większą przepustowość rzędu pojedynczych megabitów na sekunde.
  • REKLAMA
  • #3 875119
    Boger
    Poziom 12  
    Hmm... nie bardzo rozumiem. Sytuacja wyglada tak:

W umowie mam zapis "lacze synchroniczne do 320 kb/s w obu kierunkach" i wlasnie... tu tkwi problem. Dla mnie to oznacza (wg slownika wyrazow obcych: synchroniczny=jednoczesy, rownoczesny) niezalezny dl i ul (np. wysylam i odbieram w tym samym czasie do 32kB/s), natomiast moj isp na moja uwage ze nie chodzi to tak jak powinno, powiedzial ze "przeciez wysyla pan 100kb/s, pobiera 200, czyli razem daje to prawie 320kb/s". Nie powiem, w tym momencie zdebialem. Mialem wczesniej lacza w 2 innych firmach i zawsze bylo to niezalezne. A tutaj... zonk. Mam dzwonic do nich po weekendzie i do tego czasu chce sie zorientowac w sytuacji.

Dlatego prosze o rady.

Przeciez na pewno jest jakas definicja lacza synchronicznego!
    Moim zdaniem albo firma oszukuje klientow (95% z nich i tak nie zwroci na to uwagi), albo conajmniej wprowadza ich w blad.
    Dlatego tez chce ustalic czy mam jakiekolwiek szanse wywalczenia "swojego"?

Argumentacja ze "jak my mamy lacze 10mb/s i klienci wykorzystuja na ul np 2mb/s to na dl pozostaje 8mb/s" do mnie nie przemawia. Przeciez wszystkie profesjonalne lacza dla operatorow sa symetryczne i oznacza 10mb/s ul i 10mb/s dl w jednoczesnie.
    Nawet glupia neo adsl, ma niezalezny ul i dl!

Pytanie: jak z nimi gadac? Przeciez oni gadaja bzdury!!!
    Licze na pomoc profesjonalistow:)
  • #4 876978
    Boger
    Poziom 12  
    Kurcze... czy nie ma tu osoby ktora wiedzialaby co sie rozumie pod pojeciem lacza synchronicznego?
    Przeciez zagladaja tu rozni admini, itp. Doradzcie mi cos, prosze.
REKLAMA