logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Internet radiowy 1024kbit/s – spadki przepustowości wieczorem, pojęcia dynamiczne/statyczne

fosforan237 27 Lut 2008 10:20 1442 4
REKLAMA
  • #1 4850461
    fosforan237
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Od uslugodawcy mam internet o przepustowości 1024kbit/s. Wieczorami jak wzrasta liczba korzystających z internetu przepustowosc spada do 256kbit/s a czasem niżej.

W umowie mam napisane "Maksymalna przepustowość łącza wynosi 1024kbit/s na łączu dzierżawionym pomiędzy użytkownikiem a routerem brzegowym w szkieletowej sieci operatora. Przepustowość łącza nie powinna zejsc poniżej 64kbit/s, uzależniona jest obciążeniem łącza dzierżawionego operatora przez użytkowników sieci"

Koło połnocy i w nocy to przepustowosc jest taka jak byc powinna. Czy można użyć tu terminu i czy ono pasuje że mam adres (łącze) "dynamiczne" w związku ze zmnieniającą sie cały czas przepustowością. Mnie zależy aby mieć przepustowość cały czas stałą bez względu na porę, i tu znów mam pytanie czy można użyć w tym przypadku terminu adres ( łącze ) "statyczne".

Proszę o poprawienie mnie jakbym coś źle napisał, i co ewentualnie powinienem zgłosić operatorowi aby ten spowodował abym miał cały czas przepustowość zbliżoną do 1024kbit/s bez względu na porę dnia (w końcu jak płacę za 1024kbit/s to chce ją miec przez cały czas, a nie tak że po południu, czy wieczorami przepustowosc ta spada do 256kbit/s).
  • REKLAMA
  • #2 4850602
    atube
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Twój ISP wywiązuje się zgodnie z umową :
    cyt.
    W umowie mam napisane "Maksymalna przepustowość łącza wynosi 1024kbit/s na łączu dzierżawionym pomiędzy użytkownikiem a routerem brzegowym w szkieletowej sieci operatora. Przepustowość łącza nie powinna zejsc poniżej 64kbit/s, uzależniona jest obciążeniem łącza dzierżawionego operatora przez użytkowników sieci"

Podawana szybkość przez ciebie to 256 kb/sec . Jednak jeśli Twoje potrzeby wymagają gwarantowanej przepustowości 1Mb/sec , to zapewne opcja taka także powinna być dostępna. Zapewne będzie to istotna różnica z dotychczasową opłatą .
  • REKLAMA
  • #3 4984344
    l_a_y_s
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    teraz prawo sie zmieniło teraz juz ten zapis jest niezgodny z prawem - możesz składać reklamacje możesz dzwonić na pomoc techniczna albo nawet pisać do dyrektorów pisma - w końcu cos musi pomóc - unia teraz wprowadziła takie cos ze operator musi podać jaki będzie gwarantowany maksymalny średnia prędkość do Internetu :) w Konicu się za nich biorą :)
  • REKLAMA
  • #4 4984414
    paawel
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    l_a_y_s napisał:
    teraz prawo sie zmieniło teraz juz ten zapis jest niezgodny z prawem - możesz składać reklamacje możesz dzwonić na pomoc techniczna albo nawet pisać do dyrektorów pisma - w końcu cos musi pomóc - unia teraz wprowadziła takie cos ze operator musi podać jaki będzie gwarantowany maksymalny średnia prędkość do Internetu :) w Konicu się za nich biorą :)

Kolego zapoda jakiś link do stronki, która o takiej zmianie pisze.
    Jedyne łącze jakie znam to Frame Relay tp - i owszem na nim jest prędkość GWARANTOWANA 1 lub 2 mb/s ale cena też odpowiednia od 990 do 1290 zł netto za miesiąc
    Nie zagłębiałem się w innych operatorów ale ze słyszenia wiem że ceny za łącza gwarantowane są na podobnym poziomie.
    pozdr.
  • #5 4984801
    l_a_y_s
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    paawel napisał:

Kolego zapoda jakiś link do stronki, która o takiej zmianie pisze.
    Jedyne łącze jakie znam to Frame Relay tp - i owszem na nim jest prędkość GWARANTOWANA 1 lub 2 mb/s ale cena też odpowiednia od 990 do 1290 zł netto za miesiąc
    Nie zagłębiałem się w innych operatorów ale ze słyszenia wiem że ceny za łącza gwarantowane są na podobnym poziomie.
    pozdr.

sorki tak na szybko znalazłem tylko to
    http://www.uke.gov.pl/_gAllery/96/27/9627/Projekt_katalogu_wskaznikow_PDUT.pdf

więcej znajdziecie tu

http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?place=Menu07&news_cat_id=168&layout=0
REKLAMA