logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asmax 1004G - przekierowanie portów blokuje się przy zmianie połączenia

murgal 25 Paź 2010 17:02 2648 9
REKLAMA
  • #1 8661878
    murgal
    Poziom 9  
    Witam,

Mam takowego Asmaxa 1004G, przekierowanie portów działa, ale jest taki problem.

Przypisałem sobie adres ip ( 192.168.1.2 ) dla karty sieciowej (po adresie MAC) i (192.168.1.3) dla karty bezprzewodowej jakbym gdzieś z lapkiem chodził po domu, zeby zawsze port 80 był odblokowany. No to wszystko ustawiłem, i jest problem... Gdy odepnę sie np z wi fi i podepnę kablem pod router, zmienia sie ip normalnie, ale blokuje sie port 80, to samo na odwrót gdy odepnę się kablem a podepnę bezprzewodowo ( ip przypisuje dobrze) . Naprawą problemu jest usunięcie z ostawień routera wszystkich przekierowań portów i stworzenie takich samych, i zaczyna działać...

O co chodzi? Mam najnowsze oprogramowanie ze strony Asmax.
  • REKLAMA
  • #3 8662159
    murgal
    Poziom 9  
    A jest blokowany, gdy go nie przekieruje to gdy ktos chce wejsc na moje apache, wpisujac w adres przegladarki moje ip zamiast strony programu webserv wyswietla sie logowanie na roter...
  • REKLAMA
  • #4 8662189
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4870
    Mogłeś od tego czacząć.

Winą jest oprogramowanie routera, gdyż ten nie potrafi przydzielić jednakowego portu dla kilku adresów IP podsieci.
    Pozostaje zmiana oprogramowania routera (jeśli występuje inne bez tego błędu), lub wymiana routera na inny z taką możliwością.

Możesz jeszcze sprawdzić, czy istnieje możliwość wyłączenia całkowicie dostępu do routera przez port WAN (o ile to, nie koliduje z twoimi potrzebami). Nie mam instrukcji routera, ale sprawdź jeszcze możliwości DMZ.
  • REKLAMA
  • #5 8662260
    murgal
    Poziom 9  
    Tylko jak tego dokonać? (odciąć od WAN router)

Oprogramowanie najnowsze ... :/

A czy mógłbyś sie ze mna prywatnie skontaktować i wejść na mój router i coś mi pomóc? GG np ?
  • #6 8662352
    DriverMSG
    Problemy rozwiązujemy na forum, nie poza nim.

Jeśli czytałeś instrukcję routera, to jest w nim jasno napisane:

Asmax 1004G - przekierowanie portów blokuje się przy zmianie połączenia

Z drugiej strony - jeśli do routera podłączasz się tylko laptopem, to dlaczego nie na jednym adresie IP?

PS: Serwer na zmiennym IP, to nie jest najwygodniejszy wybór.
  • #7 8662453
    murgal
    Poziom 9  
    Ale od czego jest no-ip.pl czy tam dyndns.

A powiedz mi, jaki router spełni moje wymagania? Wag200G da rade?

A co do jednego ip- wywala błąd jak chce przypisać do 2 róznych MACów to samo ip.
  • REKLAMA
  • #8 8662515
    DriverMSG
    Adres MAC można klonować - zmienić na jednakowy, lub wyłączyć filtrowanie w routerze - na dzień dzisiejszy i tak nie jest to bezpiecznym zabezpieczeniem sieci.

Co do rad odnośnych zakupu routera, to musisz napisać temat w innym dziale forum.
  • #9 8662928
    murgal
    Poziom 9  
    Ale nie o to chodzi, chce dodać przypisywanie jednego adresu IP do jednego adresu MAC, i wtedy wyświetla mi się "IP address or MAC address has been used", a mój router nie ma opcji klonowania maców ...

Kupuje Linksysa WAG200
  • #10 8663873
    DriverMSG
    Adres MAC powinieneś sklonować w jednej ze swoich kart sieciowych, tak by obie (LAN i WIFI) były rozpoznawalne dla routera jako ten sam klient.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z przekierowaniem portów na routerze Asmax 1004G, gdzie port 80 blokuje się przy zmianie połączenia między kartą sieciową a bezprzewodową. Po przypisaniu stałych adresów IP dla obu kart, port 80 przestaje działać, co wymaga ponownego ustawienia przekierowań. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z oprogramowania routera, które nie obsługuje jednoczesnego przydzielania portów dla różnych adresów IP. Proponowane rozwiązania obejmują klonowanie adresu MAC, wyłączenie dostępu do portu WAN oraz rozważenie zakupu innego routera, takiego jak Linksys WAG200G, który lepiej spełni wymagania użytkownika.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA