logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Netia 20 Mb/s - połączenie zrywa - prośba o analizę

EKCI 25 Paź 2010 17:44 3972 23
REKLAMA
  • #1 8662053
    EKCI
    Poziom 10  
    Witam.

Od paru dni posiadam Netię 20 Mb/s.
    Niestety połączenie zrywa co chwilę.

Czasami jest tak, że gaśnie dioda PPP (ADS nie gaśnie nigdy) a czasami jest tak, że tracę połączenie na kilkadziesiąt sekund - wtedy diody święcą się normalnie a w logu widać:

Router to Pentagram Cerberus P 6331-6.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8662105
    as-max
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    Zmień sobie na 10 Mbit/s będzie stabilniejsze. Modem nie synchronizuje się z pełną prędkością, marginesy na granicy no i tłumienie dość spore aby 20 chodziło normalnie. Spróbuj najpierw się dowiedzieć, czy może da radę poprawić trochę linię. Sprawdź też instalację u siebie w domu.
  • #3 8662139
    EKCI
    Poziom 10  
    W sumie więcej nic nie da się poprawić. Na stronie Netii mogę się dowiedzieć, że u mnie jest maksymalnie 10 Mb/s obsługiwane...

Zgoszę to i poproszę o zmniejszenie. Jest jakaś możliwość (z mojej strony) aby tymczasowo ustabilizować łącze?
  • #4 8662143
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    słabe parametry S/N margines, za daleko od centrali ... jedyna pewna stabilność ok 6M

na 10 tez bedzie rwalo
  • #5 8662162
    EKCI
    Poziom 10  
    Jest jakaś możliwość (z mojej strony) aby tymczasowo ustabilizować łącze?

Konsultant zapewniał, że 20Mb będzie stabilne lecz prędkość maksymalna będzie 15Mb... Skoro teraz osiągam prędkość 1,5 MB/s (12 Mb/s) to 10 Mb nie zadziała?
  • #6 8662170
    PICIA
    Poziom 33  
    trzeba zmniejszyc predkosc na porcie zbadac .bledy CRC, i retransmisje.
    ps
    po zejsciu na 10 i tak bedziesz mial słaby S/N
  • REKLAMA
  • #7 8662293
    EKCI
    Poziom 10  
    A jakie powinny być te dane aby łącze było... stabilne?

Skąd mogę wziąć informację jak daleko jestem od centrali?
  • #8 8662446
    CzłowiekX
    Poziom 17  
    PICIA napisał:
    słabe parametry S/N margines, za daleko od centrali ... jedyna pewna stabilność ok 6M

Słabe? 6db margin to jest standard dla ADSL2+, każdy ma taki margin ustawiany.
    A do centrali to on ma nie więcej jak 1.2km wiec linia jest wystarczająca na pełne 20Mb/s.

A rozłączanie to wina szumów na linii albo lipny router.

EKCI napisał:
    A jakie powinny być te dane aby łącze było... stabilne?

Margin może być mały ale musi być stabilny a nie spadać.
    EKCI napisał:

Skąd mogę wziąć informację jak daleko jestem od centrali?

Tutaj Link jest spis DSLAMów. Znajdź swoje miasto i centrale do której jesteś podłączony. Potem włącz mapkę google i zaznacz trasę z domu do centrali. Pokaże ci wtedy odległość do centrali mierzoną po ulicach.
  • #9 8662463
    EKCI
    Poziom 10  
    Czyli próbować 10Mb?

Załóżmy lipny router...

Dostałem od Netii takie coś: ASMAX AR 1004g.
    Tylko z nim jest jeszcze inny problem: łapie synchronizację lecz nie da się nawiązać połączenia z żadnym serwerem. Spróbowałem przypisać statyczny DNS i przez chwile działał. Jakieś 2 minuty i znowu pada. Znowu przypisuję DNS i znowu chwile działa... Log nic nie wskazuje, diody nie gasną itd...
  • #10 8662731
    CzłowiekX
    Poziom 17  
    EKCI napisał:
    Czyli próbować 10Mb?

Nie. Zwiększ sobie najpierw margin do 12db i obserwuj czy nie rozłącza. Albo zwiększyć przeplot i ilość bajtów korekcyjnych jak ci linia łapie REIN.

EKCI napisał:

Dostałem od Netii takie coś: ASMAX AR 1004g.
    Tylko z nim jest jeszcze inny problem: łapie synchronizację lecz nie da się nawiązać połączenia z żadnym serwerem. Spróbowałem przypisać statyczny DNS i przez chwile działał. Jakieś 2 minuty i znowu pada. Znowu przypisuję DNS i znowu chwile działa... Log nic nie wskazuje, diody nie gasną itd...

Jak ci modem nie trzyma DNSów to weź je ręcznie wpisz w ustawieniach w Windowsie.
  • #11 8662842
    PICIA
    Poziom 33  
    CzłowiekX napisał:
    PICIA napisał:

Słabe? 6db margin to jest standard dla ADSL2+, każdy ma taki margin ustawiany.
    A do centrali to on ma nie więcej jak 1.2km wiec linia jest wystarczająca na pełne 20Mb/s.

A rozłączanie to wina szumów na linii albo lipny router.

bez komentarza

ps zapraszam na PW autora i wszystko sie wyjaśni
  • #12 8663119
    EKCI
    Poziom 10  
    Gubienie DNSów może być spowodowane brakiem stabilności łącza czy to raczej wada routera?
  • #13 8663230
    as-max
    Poziom 21  
    Nie wiem co to dokładnie znaczy gubienie dns'ow. Czy router Ci ich nie zapamiętuje po wpisaniu na sztywno? Nie przydziela ich po dhcp? Nie wykluczam, że i z routerem może się coś dziać. Jeśli chodzi o DNS'y Netii to jest to jakaś porażka. Kiedyś miałem styczność z tym operatorem i na ich DNS'ach niektóre witryny nie działały, dopiero zmiana na inne rozwiązała problem.
    Może spróbuj DNS'y od Google:
    8.8.8.8
    8.8.4.4
  • #14 8663258
    EKCI
    Poziom 10  
    Właśnie te DNS'y wpisywałem na sztywno. I po chwili router je gubi. Wpisanie w systemie rozwiązuje problem, jednak w sieci jest jakieś 5 urządzeń, nie jest to zbyt praktyczne...

Wracając do sprawy... Warto próbować te 10 Mb? Bo widzę tu różne opinie...
  • #15 8663301
    as-max
    Poziom 21  
    Może najpierw spróbuj poprosić o zmianę synchronizacji na taką przewidzianą dla 10 Mbit/s. Sprawdź jak się zachowuje modem, czy nie zrywa połączenia. Ja przed zwiększeniem prędkości sprawdziłem swoja linię i modem synchronizował mi się na jakieś 23500 kbit/s i działał stabilnie ale i tak zdecydowałem się na 10 Mbit.
  • REKLAMA
  • #16 8663325
    EKCI
    Poziom 10  
    Spróbuj czy poproś? Jak to zrobić...

No i co z tym szumieniem? Jest tragiczne? :(
  • #17 8665406
    terrade
    Poziom 36  
    Ocena: 8
    EKCI napisał:
    Jest jakaś możliwość (z mojej strony) aby tymczasowo ustabilizować łącze?
    Jest, kupujesz router DGN2000 (dobry do słabych linii i pracujących na granicy), ustawisz Margin na np.15 dB i powinno być stabilniej (ale nie ma gwarancji, lepiej sprawdź jak bardzo Margin skacze, jeśli np. co chwila skacze z 9 na 1, to skok z 15 też będzie groźny).

Margin na downstream masz na poziomie aż 8,6 dB. To oznacza, że Target Margin masz zapewne 9 dB, a takie coś ustawiają nie bez powodu, od razu było wiadomo, że są kłopoty (więc dostałeś 9 zamiast standardowych 6-ciu). Co do reszty to wszystko jest w porządku, taka synchronizacja jest prawidłowa, przy 8,6 i 26 dB trudno liczyć na więcej. Zaś zmiana na 10 Mb/s może nic nie pomóc jeśli problemy są po stronie upstream (także lub wyłącznie).
  • #18 8665411
    EKCI
    Poziom 10  
    A przy zmianie na 8 już tak? (w sensie - zmiana na 8 już niby pomoże?)
  • REKLAMA
  • #19 8665424
    terrade
    Poziom 36  
    EKCI napisał:
    A przy zmianie na 8 już tak? (w sensie - zmiana na 8 już niby pomoże?)
    8 Mb/s nadal ma upload "do 1 Mb/s", więc nadal Margin 6 dB, nie panikuj, schodź w dół powoli (jeśli szkoda Ci pieniędzy na DGN), najpierw na 10, a potem na 6 Mb/s (jeśli będzie konieczne).
  • #20 8753137
    EKCI
    Poziom 10  
    Netia wymieniła mi router (zgłosiłem, że gubi DNS'y) i o dziwo internet na nim nie rozłącza! DNS gubi dalej ale poszedłem za radę i przypisałem je na stałe (strasznie niewygodne przy tylu urządzeniach).

Co myślicie o tych statystykach? Internet zmniejszony do 10 MB/s. Zdjęcia w pierwszym poście są z 20 MB/s.

Coś się zmieniło? Wina routera?
  • #21 8753316
    Tompress
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Podpinam się gdyż miałem podobny problem z 20stką w TP.. Miałem modem Pentagram Cerberus P6311-07A. Szarpał max 9Mb/s na synchro 20... Parametry lini pokazywał słabiutkie.. Do FastLinka mam jakieś 600m po kablach..

Gubił nagminnie nawet synchro.. bywało że cały dzień się nie chciał podnieść (nie pomagały resety, ponowne ustawienia). Po telefonie do TP i zgłoszeniu awarii dzwonili że są przy FastLinku, zrobili testy i jest ok. I ot za każdym razem modem w tym momencie cudownie wstawał! A ja czując się jak idiota gdy przyjeżdżali minutę po telefonie do domu mówiłem że jest ok...

Po miesiącu wdałem się w gadkę o modemach w jednym sklepie.. Gość mało mnie nie pobił jak wyśmiałem modem TPlinka który chciał mi zaoferować jako rewelacja w swojej cenie.. skusiłem się.

Odpaliłem w domu.. loguję się i co?! Face użytkownika identyczny! (tyle ze TPLink ma wifi i było więcej zakładek :D ) Pomyślałem jestem biedniejszy o 120zl..

Modem chodzi do dziś (jakieś 4 miechy). Śmiga że aż miło 17-22Mb/s zależnie od pory dnia. Rwie z reguły gdy pada albo gdy ktoś włączy p2p i ostro ciągnie (nie jestem sam na łączu). Tak czy inaczej max 2 razy na dobę na 30 sekund..

Reasumując - w moim przypadku modem miał znaczenie....

A takie pokazuje parametry lini:
  • #22 8753426
    ajanek9
    Poziom 29  
    Ocena: 53
    EKCI napisał :
    Cytat:
    Co myślicie o tych statystykach? Internet zmniejszony do 10 MB/s. Zdjęcia w pierwszym poście są z 20 MB/s.

Wygląda to w dalszym ciągu na 20 Mb/s, a nie na 10 tak jak piszesz, a jak z transferem sprawdzałeś ?
  • #23 8753449
    EKCI
    Poziom 10  
    Tak samo w sumie... Ale oni się zarzekają, że jest zmniejszone... Chcą zmieniać na 6Mb/s...
  • #24 8754599
    terrade
    Poziom 36  
    Nic nie zmniejszone, nadal masz "do 20 Mb/s", a realnie ok. 12 Mb/s. Jeśli nie rwie to lepiej siedź cicho, lepiej mieć 12 niż 10. Kwestia jest jak długo testowałeś, modemy Cerberusa to żadna klasa (jw) i to mogła być wina modemu, jednak trzeba się upewnić, bo jesteś tuż nad dolnymi widełkami (i jeśli forma linii będzie spadać do np. 9 Mb/s to wtedy nie będziesz miał internetu, bo nie złapiesz dolnych widełek).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z łączeniem internetowym Netii o prędkości 20 Mb/s, które często się zrywa. Dioda PPP na routerze Pentagram Cerberus P 6331-6 gaśnie, a logi wskazują na problemy z synchronizacją. Użytkownicy sugerują obniżenie prędkości do 10 Mb/s, co może poprawić stabilność łącza, oraz sprawdzenie parametrów linii, takich jak margines S/N. Wskazano również na możliwość wymiany routera na model DGN2000, który lepiej radzi sobie w trudnych warunkach. Użytkownik rozważa zmianę synchronizacji oraz problemy z DNS, które mogą być spowodowane zarówno przez router, jak i niestabilne łącze. Po wymianie routera na inny, problemy z rozłączaniem się zmniejszyły, ale nadal występują problemy z gubieniem DNS.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA