logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdobyć i zaprogramować nowy BIOS do płyty głównej?

Marcin Sz. 25 Wrz 2004 19:41 1440 14
REKLAMA
  • #1 874630
    Marcin Sz.
    Poziom 25  
    Ocena: 66
    Potrzebny mi jest taki bios - gdzie go zdobyć - chodzi mi o zaprogramowany albo jak go zaprogramować i czy może to być BIOS z innej płyty głównej odpowiednio zaprogramowany.
    Załączniki:
    • Jak zdobyć i zaprogramować nowy BIOS do płyty głównej? BIOS.jpg (49.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 874640
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    Na tej podstawie nic nie można się dowiedzieć. Musisz dokładnie zidentyfikować płytę główną: producent, model - łącznie z parametrem rev., który jest bardzo ważny (np. bios dla płyty rev 1.0 nie nadaje się do płyt rev 2.0 itd)
  • #3 874651
    Marcin Sz.
    Poziom 25  
    Nie mam danych na jej temat - mam samą płyte.
  • REKLAMA
  • #4 874672
    md
    Poziom 41  
    Na płycie jest nadrukowana nazwa, model itp. Jest to naniesione białym lakierem, a w niektórych płytach naklejka z opisem płyty naklejona jest na złącze PCI lub ISA, a nawet na gniazdo LPT. Poszukaj aż znajdziesz, bo inaczej trudno odpowiedzieć.
  • #5 874862
    Marcin Sz.
    Poziom 25  
    Narazie tylko tyle znalazłem:
    Załączniki:
    • Jak zdobyć i zaprogramować nowy BIOS do płyty głównej? Numer2.jpg (6.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zdobyć i zaprogramować nowy BIOS do płyty głównej? Numer.jpg (8.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zdobyć i zaprogramować nowy BIOS do płyty głównej? BXcel.jpg (18.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 874901
    Marcin Sz.
    Poziom 25  
    A jak go zaprogramować - bo jest ona na innej płycie głównej lub gdzie go kupić poniewarz nie ma tam na liście Polski?

Acha... i który rysunek pomógł :-)
  • #8 874914
    md
    Poziom 41  
    Marcin Sz. napisał:
    A jak go zaprogramować - bo jest ona na innej płycie głównej lub gdzie go kupić poniewarz nie ma tam na liście Polski?

Acha... i który rysunek pomógł :-)

Nic nie rozumiem.
    Jaka lista, po co polski. Na stronie producenta jest spakowany plik z biosem do płyty głównej. Plik ściągamy na dysk i kopiujemy na dyskietkę startową. Na tej dyskietce powinien być jeszcze program do programowania biosu.
    Skoro jednak wykazałeś się bardzo znikomą znajomością tematu, radzę nie eksperymentować. Poszukaj serwisu, który zrobi to za Ciebie. Tam również możesz się dowiedzieć, czy musisz flashować bios. Może się okazać, że nie ma potrzeby.
  • #9 874944
    Marcin Sz.
    Poziom 25  
    Jak zaprogramować Bios tymi plikami które są tam dostępne - myśle że to będzie tródne bo on znajduje się na innej płycie głównej i jest rozprogramowany- chyba. A czy istnieje możliwość kupna zaprogramowanego BIOSU? Podaj nazwę i adres tego serwisu który zrobi to za mnie.
  • #10 874960
    md
    Poziom 41  
    Nie wiem, czy nie za dużo wymagasz ode mnie. Mogę Ci podać bardzo wiele adresów, ale nie w tym rzecz. Weź zrób coś sam. Wyskocz na miasto i popytaj w sklepach, gdzie sprzedają komputery o serwis, który może Ci zaprogramować bios. Nic prostszego. Jezeli Ci się nie chce, to poszukaj w internecie, w książce telefonicznej, w Panoramie Firm, w Polskich Książkach Telefonicznych itp, zadzwoń i uzgodnij szczegóły. Tyle chyba możesz zrobić.
  • #11 874962
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6463
    BIOS musi być wgrany dla tej płyty, w której ostatecznie ta kość ma się znaleźćm nie ważne z jakiej płyty ona pochodzi. Musisz uruchomić płytę, wyjąć jej oryginalny BIOS, włożyć tą kość, uruchomić program flashujący, wgrać BIOS, wyłączyć płytę, wyjąć kość BIOS i włożyć ją do docelowej płyty.
  • REKLAMA
  • #12 875324
    Marcin Sz.
    Poziom 25  
    Postaram się to zrobić - tylko jeszcze jakim programem to wgrać? - skąd go wziąść?
  • #13 875617
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6463
    Program znajdziesz tam gdzie i obraz BIOSu... widzę, że zupełnie nie masz o tym pojęcia, może lepiej poproś kogoś, żeby Ci to zrobił i jednocześnie tłumaczył co robi.
  • #14 875953
    granacik
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    co do programowania biosu to sproboj tak wlacz kompa na starej kostce i jesli po ok 30 sek ciszy nagle zacznie czytaj prze chwilke stacje dyskietek to sprawa prosta z uwagi ze jest to AMI bios to nagraj na dyskietke bios ktory chcesz wgrac ale nazwij go amiboot.rom (i nic pozatym) taka dyskietke wtedy wloz do kompa poczekaj az 4 razy piknie kompa powienien sie zresetowac albo sam zresetuj zalezy od plyty i wszystko poiwnno byc ok
  • #15 876099
    Marcin Sz.
    Poziom 25  
    Może będe się tym bawił za kilka dni.
    Pokombinuje z tym bo nie mam nic do stracenia - tą płyte z tym Biosem dostałem za darmo.

Podsumowanie tematu

✨ Aby zdobyć i zaprogramować nowy BIOS do płyty głównej, najpierw należy dokładnie zidentyfikować płytę: producent, model oraz wersję rewizji (rev), ponieważ BIOS dla innej rewizji może być niekompatybilny. Nazwa i model płyty zwykle są nadrukowane na laminacie lub na naklejkach przy złączach PCI, ISA lub LPT. BIOS można pobrać ze strony producenta, gdzie dostępne są pliki BIOS oraz program do jego flashowania. Program do wgrywania BIOS-u należy umieścić na dyskietce startowej wraz z plikiem BIOS-u. Proces programowania polega na uruchomieniu komputera z oryginalnym BIOS-em, wgraniu nowego BIOS-u do kości pamięci, a następnie przeniesieniu tej kości do docelowej płyty. BIOS musi być wgrany bezpośrednio dla płyty, na której kość będzie używana, niezależnie od tego, z jakiej płyty pochodzi. W przypadku braku doświadczenia zaleca się skorzystanie z usług serwisu komputerowego, który profesjonalnie wykona programowanie BIOS-u. Przykładowo, dla płyty PCCHIPS M726 (rev 1.2) BIOS dostępny jest na stronie producenta. W przypadku BIOS-ów AMI możliwe jest wgranie pliku o nazwie amiboot.rom z dyskietki startowej, co powoduje automatyczny flash BIOS-u po uruchomieniu komputera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA