logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego lodówka wpływa na czujkę ruchu i zapala halogeny 12V?

dodatni 26 Paź 2010 01:30 3381 7
REKLAMA
  • #1 8664258
    dodatni
    Poziom 10  
    Mam zamontowane w kuchni 4 halogenki 12 v zapalane taka czujką ruchu
    Pkt 10.11 regulaminu. Musisz inaczej ją określić. Wolt piszemy dużą literą [V][retrofood]
    Podczas ruchu czujka zapala halogeny prawidłowo, jednakże czasami potrafi zapalić je również gdy w okolicy nic się nie porusza. Zaobserwowałem, że samozapalenie następuje w momencie gdy lodówka przestaje na chwile 'brzęczeć' chłodzić - tak jak to lodówki mają w zwyczaju. Lodówka oddalona jest od czujki na około 4 m , przy czym czujka ustawiona jest by wykrywać ruch w odległości około 1 m. Jak lodówka wpływa na czujkę i co mogę zrobić by nie dochodziło do samozapłonu ? Dodam, że lodówka i zasilanie czujki podłączone jest do tej samej linii elektrycznej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8664281
    Marek31415
    Poziom 31  
    Ocena: 97
    Spróbuj ustalić, czy załączenie jest spowodowane zakłóceniem elektrycznym czy chwilowym wzrostem temperatury agregatu lodówki w chwili wyłączenia.
    Proponuję zasłonić układ optyczny czujki i sprawdzić, czy będzie się dalej załączać. Jeżeli tak, to na próbę podłączyć lodówkę przez listwę zasilającą z filtrem przeciwzakłóceniowym (do komputerów). Jeżeli załączanie jest powodem nagłego wzrostu temperatury, to należy przesłonić fragment układu optycznego czujki "patrzącego" w kierunku lodówki lub przestawić lodówkę w inne miejsce.
    Czy lodówka jest podłączona do gniazdka z zerowaniem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 8664297
    And41x1
    Poziom 26  
    Ocena: 193
    Przyczyną może być wzrost napięcia w tej gałęzi zasilania, w momencie wyłączania się lodówki.
    Można to sprawdzić, odłączając z tego obwodu inne urządzenie, ale tylko jeśli jest w innym pomieszczeniu, lub jeśli wyłącza się samoczynnie, tak jak lodówka, ponieważ czujnik zaczyna ponownie reagować, po kilkunastu - kilkudziesięciu sekundach od zaniku ruchu.
    Zakryj skutecznie czujnik i po np. minucie, wyłącz jakieś urządzenie powyżej 100 Watów mocy. Jeśli również spowoduje zadziałanie czujnika, to ja poprawiłbym stabilność napięcia w czujniku - zwiększenie pojemności kondensatora za prostownikiem, ewentualnie dodanie stabilizatora.
    Najlepiej byłoby sprawdzić / poprawić instalację.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 8667237
    kris1966
    Poziom 18  
    Ocena: 50
    Myślę że załączanie spowodowane jest zakłóceniami elektrycznymi wytwarzanymi podczas wyłączania silnika agregatu lodówki. No chyba że brzęczeniu towarzyszy też jakieś wesołe podskakiwanie lodówki. Najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie układu kondensatora i dławika odkłucającego na przewodzie fazowym zasilającym czujnik ruchu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 8667914
    f.pawlo
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    Witam.
    Ja też myślę,że to przez zakłócenia elektryczne. U mnie jest to samo zjawisko tylko nie z lodówka ale lampą świetlówkową z układem jeszcze na starterach.Czujka reaguje jeśli tą lampę świetlówkową wyłączam.Dlatego mam zamiar przełączyć lampę lub świetlówkę na różne fazy-by nie były na tej samej.
  • #6 8681718
    dodatni
    Poziom 10  
    Zasłoniłem czujnik i nie zaobserwowałem samozapłonu. Wnioskuję, że jest to rzeczywiście spowodowane zakłóceniami elektrycznymi. Czy komputerowy przedłużacz z jakimś filtrem do którego podłączyłbym lodówkę powinien rozwiązać problem ? Jeżeli nie to czy istnieje inne rozwiązanie wykluczające ingerencję w czujkę ? Dodam jeszcze, że czujka i lodówka muszę pracować na tej samej linii elektrycznej.
  • #7 8682111
    Marek31415
    Poziom 31  
    Ocena: 97
    dodatni napisał:
    Zasłoniłem czujnik i nie zaobserwowałem samozapłonu. Wnioskuję, że jest to rzeczywiście spowodowane zakłóceniami elektrycznymi.

To raczej wskazuje na zmianę temperatury w okolicach lodówki po wyłączeniu agregatu.
  • #8 8683075
    dodatni
    Poziom 10  
    Prawda, dziękuję za poprawkę. Spróbuję przesłonić czujkę od strony lodówki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z czujką ruchu, która czasami samoczynnie zapala halogeny 12V w kuchni, szczególnie gdy lodówka przestaje chłodzić. Czujka jest ustawiona na wykrywanie ruchu w odległości około 1 m, a lodówka znajduje się 4 m od niej. Uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną mogą być zakłócenia elektryczne spowodowane wyłączaniem agregatu lodówki, co prowadzi do chwilowego wzrostu napięcia lub zmiany temperatury w okolicy czujki. Proponowane rozwiązania obejmują zasłonięcie układu optycznego czujki, użycie listwy zasilającej z filtrem przeciwzakłóceniowym oraz poprawę stabilności napięcia w instalacji elektrycznej. Użytkownik potwierdza, że zasłonięcie czujki zapobiegło samozapalaniu, a także pyta o możliwość użycia przedłużacza komputerowego z filtrem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA