logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto zamienić Core i5 na Core2Duo 6550 dla oszczędności energii?

ckris 26 Paź 2010 09:03 1161 6
REKLAMA
  • #1 8664506
    ckris
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam,
    pracuje na komputerze Core i5, reszta komponentów to drobiazgi (karta graficzna słabiutka, nie gram) dużą część czasu komputer służy do internetu, multimedia, pisanie artykułów.

Pozostał mi stary sprzęt LGA 775 i Core2Duo 6550. Zastanawiam się czy nie zrobić z niego sprzętu do takich właśnie celów. Nie wiem tylko czy ma sens zamiana na Celerona D, czy też zmontowanie nowego kompa m ITX? Z 2 strony słyszałem, że i5 jest w miarę oszczędne, a u mnie nie jest zbyt często obciążony. Coś mi mówi, że różnice w rachunkach byłyby niewielkie.

Jeśli chciałbym uruchomić "oszczędniejszego" kompa, to musiałbym w nim umieścić moją dot. grafikę (8600gt), a do bieżącego komputera włożyć przykładowo HD 5670. Czy przy takiej zmianie, komputer od razu będzie pobierał więcej mocy, czy też dopiero, w sytuacji obciążenia karty graf.?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 8665015
    leven
    Poziom 37  
    Ocena: 94
    Procesor ma opcje C1E i EIST, ktore zanizaja napiecie i taktowania, gdy nie jest on obciazony.
    Mozna jeszcze ustawic recznie nizsze taktowania i napiecie w biosie, co jeszcze bardziej obnizy taktowania w idle.
    To raz.

Odnosnie grafiki,to tak jak pisales, karta w idle dziala w trybie 2d, gdzie pobiera minimalna ilosc energi i dopiero pod obciazeniem przelancza sie w tryb 3d.

Poczytaj o poborze energii w kartach 8600 gt i 5670 w trybach 2 d i 3d i zdecyduj, ktora wybrac.
  • REKLAMA
  • #3 8666899
    ckris
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Dzięki,
    różne źródła trochę się różnią w szacowaniu, aczkolwiek w przypadku 8600GT znalazłem szacowania wahające się w okolicy 20 Watt, zaś w przypadku 5670 ok. 17 Watt. Wyniki zbliżone.
  • REKLAMA
  • #4 8668109
    Muc13k
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Samo podłączenie karty nie powinno znacznie zwiększyć poboru prądu. Obciążenie już tak.
  • REKLAMA
  • #5 8669045
    morcin2
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Obciążenie czego ? danych?
  • #6 8669584
    leven
    Poziom 37  
    Ocena: 94
    Jest jeszcze jeden aspekt calej tej "wyliczanki".
    Mianowicie nalezy sprawdzic czy dana karta posiada aktywne tryby 2d i 3d.
    Co do trybu 3d, to musi/jest aktywny, ale tryb 2d nie koniecznie musi byc jezeli w ogole jest.
    Mozna to sprawdzic uruchamiajac gpu-z i przygladajac sie wartoscia mhz dla gpu lub mozna uruchomic zaawansowane opcje wyswietlania grafiki w programiku "gpucapsviever".

Czy warto zamienić Core i5 na Core2Duo 6550 dla oszczędności energii?

http://storage.dobreprogramy.pl/narzedzia/GPU-Z.0.4.7_(dobreprogramy.pl).exe

http://www.geeks3d.com/20100917/gpu-tool-gpu-caps-viewer-1-9-2-released/
  • #7 8669913
    Muc13k
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Obciążenie karty oczywiście typu gry itp. Nie danych.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zamianę procesora Core i5 na starszy Core2Duo 6550 w celu oszczędności energii, głównie do zastosowań internetowych i multimedialnych. Zauważa, że Core i5 ma funkcje oszczędzania energii, takie jak C1E i EIST, które obniżają napięcie i taktowanie w trybie bez obciążenia. Użytkownik zastanawia się również nad wpływem wymiany karty graficznej z 8600GT na HD 5670 na pobór energii, zwracając uwagę, że obciążenie karty graficznej zwiększa zużycie energii. Wskazano, że w trybie bez obciążenia karty graficzne działają w trybie 2D, co minimalizuje zużycie energii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA