logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV2171 nieprawidłowy obraz po naprawie zasilania

saico 26 Paź 2010 10:54 1623 10
REKLAMA
  • #1 8664822
    saico
    Poziom 20  
    Ocena: 38
    Witam. Telewizor jak w temacie, pierwotne uszkodzenie to "ubity" tranzystor linii w efekcie czego po wymianie brak obrazu i żarzenia kineskopu, czyli uszkodzona pamięć eeprom. Wszystko to zrobione, tv odpalił, ale jest inny problem - obraz rozpływa się na jasnych tłach tzn. zlewają się kontury postaci a gdy obraz jest ciemniejszy ewidentnie widać na konturach (nie na wszystkich) wychodzący zielony kolor, którego nijak nie mogę zlikwodować regalacją na płytce kineskopu - potencjometr jest prawie skrajnie skręcony, minimalnie reaguje na ten kolor, ale nie można go całkowicie schować. Regulacje fokusa i screena na trafie W.N. też nie pomagają. Gdzie leży przyczyna, spotkał się ktoś z tym czymś?
  • REKLAMA
  • #2 8665019
    LACHEN
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Czy fokus i scern regulują ci napięcie mierzyłeś?
  • #3 8665343
    saico
    Poziom 20  
    ..nie mierzyłem, bo oba spełniają swoje zadabie: fokus ostrzy obraz, screen rozjaśnia (aż do wystąpienia linii powrotów) i ściemnia. Także nie tu chyba leży problem. W tej chwili nie mogę tego zweryfikować napięciowo, bo przebywam 200km od telewizora i jak będę na miejscu, to zrobię drugie podejście.
    Miałem "z zielonym" podobny problem w Otake, to tam był wyschnięty któryś elektrolit, bodaj na płytce kineskopu. Pamiętając to zrobiłem tak w tym tv i niestety żadnej poprawy. Obawiam się najgorszego, że kineskop siada... ktoś ma inne pomysły?
  • REKLAMA
  • #4 8665730
    radsat
    Moderator
    Ocena: 209
    Tak, kineskop. "I co dalej"? Pkt.11.
  • #5 8667893
    saico
    Poziom 20  
    Taka odpowiedź niezbyt mnie przekonuje - obraz nie jest "blady" co by wskazywało na zużycie kineskopu...
  • REKLAMA
  • #7 8668179
    saico
    Poziom 20  
    Szczerze powiedziawszy, to nie mam zakolorowanego, jednobarwnego obrazu lub brak któregoś koloru, obraz jest "niemal" normalny. Recz w tym, że na obrzeżach (konturach) postaci w pewnych ich miejscach (krawędziach) wychodzi zielona poświata. Efekt ten jest tym bardziej nasilony tam gdzie są jaśniejsce sceny. Najgorzej jest, gdy jest w dużej części ekranu przewaga jasnego tła, wtedy potrafi ono obrysy postaci zlać z jego otoczeniem, obraz jakby lekko płynie - różnice jasności. Nie mam teraz możliwości zrobienia zdjęcia, ale znalazłem podobne...

Sony KV2171 nieprawidłowy obraz po naprawie zasilania
  • REKLAMA
  • #8 8668303
    lamer.
    Poziom 33  
    Ocena: 49
    Cytat:
    Nie mam teraz możliwości zrobienia zdjęcia, ale znalazłem podobne...

To zdjęcie nie jest podobne. Ty masz uszkodzony kineskop, i daj sobie spokój.
  • #9 8668367
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    Co prawda istnieje cień szansy, że wzmacniacz uszkodzony, ale jak znamy życie, to sądzimy, że lamer ma rację.
    A Ty nie bajeruj tylko weź się za robotę aby to ustalić jednoznacznie. Link dostałeś!
    Piszesz "nieprawidłowy obraz po naprawie zasilania" - a przed naprawą (i usterką) zielonej poświaty nie było?
  • #10 8668405
    saico
    Poziom 20  
    TV podziałał "chwilę" i potem poszedł w kąt, ta osoba (po rodzinie) nie pamięta czegoś takiego przed awarią więc tym bardziej ja też nie wiem jak było na prawdę. Nikogo tu nie bajeruję. Na razie konsultuję sprawę by się przygotować do trzeciego podejścia i być może ostatniego - tv jak pisałem jest 200km odemnie. Eeproma zaprogramowałem wsadem z elektrody, więc powinien być OK.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Sony KV2171, który po naprawie zasilania wykazuje nieprawidłowy obraz. Po wymianie uszkodzonego tranzystora linii i eepromu, obraz jest rozmyty na jasnych tłach, a kontury postaci zlewają się, co powoduje zieloną poświatę. Użytkownik nie mógł zweryfikować napięć, ponieważ telewizor znajduje się 200 km od niego. Wspomniano o możliwych uszkodzeniach kineskopu oraz o wyschniętych elektrolitach na płytce kineskopu jako potencjalnych przyczynach problemu. Użytkownik planuje dalsze próby naprawy, ale nie ma pewności co do stanu telewizora przed awarią.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA